Ανθρώπινες Ιστορίες

Δεκατέσσερα χρόνια χωρίς τον Άντη Χατζηκωστή (Βίντεο)

Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον άδικο χαμό του Άντη Χατζηκωστή. Του δικού μας Άντη, που κάθε χρόνο που περνάει, μας λείπει όλο και πιο πολύ. Τον θυμόμαστε πάντα. Κάθε μέρα που περνάει, έχουμε τον Άντη στη σκέψη μας και στις ψυχές μας

Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον άδικο χαμό του Άντη Χατζηκωστή. Του δικού μας Άντη, που κάθε χρόνο που περνάει, μας λείπει όλο και πιο πολύ. Στις 11 του Γενάρη τον θυμόμαστε. Αλλά όχι μόνο αυτήν τη μέρα, στη μαύρη αυτή επέτειο. Τον θυμόμαστε πάντα. Κάθε μέρα που περνάει, έχουμε τον Άντη στη σκέψη μας και στις ψυχές μας. Μας λείπει ο οραματιστής Άντης Χατζηκωστής. Ο πρωτοπόρος. Ο ηγέτης. Μα, πάνω απ’ όλα, μας λείπει ο άνθρωπος, ο γιος, ο αδερφός, ο σύζυγος, ο πατέρας…

«Μια λάμψη ο άνθρωπος…»

Ο Άντης ήταν γνωστός για τη μεγάλη καλλιέργεια και παιδεία, την έφεσή του στην καινοτομία, μα και την αγάπη που έτρεφε για την ποίηση. Όπως έγραψε ο συνάδελφος Μιχάλης Παπαδόπουλος, «ο Άντης αγαπούσε πολύ τους ποιητές, και πιο πολύ απ’ όλους τον Ελύτη. Τον στίχο του ‘‘μια λάμψη ο άνθρωπος, κι αν είδες, είδες’’, τον είχε καταστήσει σηματοδότη και πυρφόρο της ζωής του. Μια λάμψη, όλη κι όλη, κι αν είδες… Όπως η στιγμή, που κρύβει εντός της την αιωνιότητα. Ο Άντης, σε όλη του τη ζωή πάσχισε να εκταμιεύσει αυτήν τη λάμψη, να δώσει λίγο περισσότερη διάρκεια στις ξεθωριασμένες της ανταύγειες, που προσπέφτουν στον καθένα μας δω κάτω, σημάδι ισχνό μιας ανθρωπινότητας που μας έλαχε, κι ίσως δεν μας πρέπει… Είχε, όμως, ο ίδιος λάμψη αρκετή, τουλάχιστον για να το δοκιμάσει».

11. 1 ΑΝΤΥΣ.jpeg

Οραματιστής, πρωτοπόρος, φιλόπατρις…

Ο Άντης μιλούσε τρεις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά). Κάτοχος πτυχίων Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (στο Πανεπιστήμιο του Southampton στην Αγγλία, όπου τελείωσε με «Άριστα»), εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής στη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (1992-1993). Επίσης διετέλεσε project manager στον συμβουλευτικό οίκο Kienbaum Consultants International Kienbaum στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας (1992-1993).

Ερχόμενος στην Κύπρο, ανέλαβε Διευθυντής Μάρκετινγκ του Εκδοτικού Οίκου ΔΙΑΣ και της Τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ (1994-1997). Επιπλέον, αποτέλεσε ιδρυτικό και διευθυντικό στέλεχος στην εταιρεία IMH Creative Solutions Consulting (1996-2010) και Διευθυντής Αναπτύξεως Νέων Επιχειρήσεων (1997-1999), για να αναλάβει τη διεύθυνση του συγκροτήματος ΔΙΑΣ κατά την περίοδο 1999-2002 και ακολούθως να καταστεί Διευθύνων Σύμβουλος της Τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ και του Εκδοτικού Οίκου ΔΙΑΣ.

Επιπρόσθετα, συμμετείχε σε συμβούλια δημοσίων εταιρειών στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Διετέλεσε, ταυτόχρονα, μέλος του European Publishers Association και διοικητικός σύμβουλος και πρεσβευτής των διεθνών τηλεοπτικών βραβείων Έμι.

Ήταν, ίσως, ο πρώτος που κατάλαβε τη δύναμη των νέων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και τις δυνατότητες του διαδικτύου για την ενημέρωση, επενδύοντας, με όραμα, σε ό,τι υποσχόταν το μέλλον. Δυστυχώς, ο αδόκητος θάνατός του άφησε ανολοκλήρωτα τα πιο θαρραλέα και πρωτοποριακά σχέδια που ετοίμαζε. Ήταν εκείνος, ωστόσο, που πρώτος έβαλε τον θεμέλιο λίθο για όλα όσα σήμερα συναπαρτίζουν το μιντιακό τοπίο μας, παρά την κρίση και τις ολέθριες επιπτώσεις της.

Άντης Χατζηκωστής: Επιχειρηματικό πάθος, δίψα για πρωτοπορία, ανάγκη για δράση και ανόθευτη φιλοπατρία, βιολογικών ετών 41. Διαιωνιζόμενος στις καρδιές των οικείων του, των φίλων του, των εκτιμητών της δουλειάς και του οράματός του (και τόσων άλλων που ζουν στις συνέπειες της δράσης του, δίχως –εν πολλοίς– να το γνωρίζουν).

Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη. Το βίαιο κόψιμο του νήματος της ζωής του, το τόσο άδικο και αποτρόπαιο, σήμανε το μεγάλο κενό για τον κόσμο των Μέσων Ενημέρωσης, το συγκρότημα «ΔΙΑΣ», αλλά και για τον τόπο και την κοινωνία ολόκληρη. Είναι γι’ αυτό που το ξόδι μας συνεχίζει θρηνητικότερο δεκατέσσερα χρόνια μετά, καθώς η απώλεια είναι ακόμα αισθητή και το παράπονο πικρό. Όχι μόνο για τη ζωή που χάθηκε (σημείο καθ’ εαυτό τραγικό σε κάθε επίπεδο), αλλά και για το ταξίδι που έσβησε εν τη γενέσει του: «Ένα ταξίδι, που το είχε σχεδιάσει με πολύ κόπο, πολλή μαστοριά και αξιοθαύμαστο μεράκι ο νεαρότερος οραματιστής, ρέκτης και χαλκέντερος σκαπανέας του τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. […] Ένα μεγαλεπήβολο επιχειρηματικό ταξίδι, που θα έδινε αξιοπρεπή εργασία σε δεκάδες άτομα σε καιρό πρωτοφανούς ύφεσης στον τόπο μας και θα συνέβαλλε στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατοντάδων οικογενειών…», όπως έγραφε ο Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης.

Η απώλεια του Άντη, δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, μας θλίβει. Μας φέρνει όμως και πάλι ενώπιον των αξιών, του παραδείγματός του και του όραματός του, που φύτεψε και ρίζωσε καλά μέσα μας, στις καρδιές και στις σκέψεις μας: Αλήθεια, Τόλμη, Υπευθυνότητα και Αγάπη για τον κόσμο.

Με αυτά βαδίζουμε και με αυτά τον τιμούμε σε κάθε λεπτό της ζωή και της δουλειάς μας.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, σε θυμόμαστε…

Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια είσαι πάντα μαζί μας…

Ώρα σου καλή, Άντη…