Αναλύσεις

Η Άγκυρα βγάζει από τον πάγο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Δρομολογεί κινήσεις για την ενεργοποίηση της παράνομης συμφωνίας του 2022, που προβλέπει έρευνες και εξορύξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης, ακόμη και κάτω από την Κρήτη

Η Τουρκία ανακινεί και πάλι το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δρομολογεί κινήσεις για την ενεργοποίηση της παράνομης συμφωνίας του 2022, που προβλέπει έρευνες και εξορύξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης, ακόμη και κάτω από την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Αρχισυντάκτη του δελτίου ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ, Δημήτρη Μανουσάκη η Άγκυρα φαίνεται να βγάζει από τον πάγο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σε δηλώσεις, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την οικονομία της Λιβύης στην Τρίπολη, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Αρπαρσλάν Μπαιρακτάρ, αδερφός του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, αναφέρθηκε στο ισχυρό «θεσμικό» αλλά και νομικό πλαίσιο συνεργασίας με το μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων του 2022, υποστηρίζοντας οτι η παρουσία και συμμετοχή του στο συνέδριο στηρίζεται σε αυτά τα δύο. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα ξυπνάει το παράνομονο τουρκλιβυκό με παρουσίαση σχεδίου αποφασιστικότητας για υλοποίηση των παράνομων συμφωνιών που υπέγραψαν οι δυο χώρες, καλώντας συγχρόνως τις τουρκικές εταιρίες να επενδύσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή του παράνομου μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας. Κορύφωση αυτής της αντίδρασης, ήταν η ματαίωση της επίσκεψης του τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Δένδια στην Τρίπολη προκειμένου να μην συναντηθεί με την ομόλογο του, η οποία είχε υπογράψει το μνημόνιο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το συγκεκριμένο παράνομο μνημόνιο προβλέπει την ανάθεση σε τουρκικές εταιρίες της έρευνας και αξιοποίησης κοιτασμάτων σε θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξουν άμεσες κινήσεις τις επόμενες μέρες δηλαδή αν η Τουρκία θα μεταφέρει ερευνητικά και γεωτρύπανα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, όπου δεν υπάρχει οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε το πρόβλημα θα γίνει πολύ μεγάλο αλλά και ευρωπαϊκό καθώς το μνημόνιο όπως έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Αθήνα έχει καταθέσει μονομερώς συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της Ελληνικής ΑΟΖ, βάσει της οποίας έχουν χαραχθεί θαλάσσια οικόπεδα εκ των οποίων ορισμένα νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες. Με βάση το τουρκολυβικό μνημόνιο, όμως, η Λιβύη διεκδικεί παράνομα ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης.