Κόμματα

Ελεύθερη πτώση των κομμάτων της συγκυβέρνησης: Το άθροισμά τους δεν φτάνει καν το ποσοστό του ΕΛΑΜ – Πρωτιά ΑΚΕΛ με ουραγό του τον ΔΗΣΥ

Σε αναστάτωση αν όχι σε πανικό βρίσκονται τα κόμματα της συγκυβέρνησης, λόγω της ελεύθερης πτώσης που τα δείχνουν συνεχείς φανερές και μυστικές δημοσκοπήσεις. Τελευταία ήταν η σημερινή δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η IMR για λογαριασμό του «Ρεπόρτερ», επί τη βάσει της οποίας το ΕΛΑΜ συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών και των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης. Συγκεκριμένα, το ΕΛΑΜ με 12,5% και το ΔΗΚΟ με 7%. Οι Οικολόγοι καταγράφουν ποσοστό 3,5% η ΔΗΠΑ-Συνεργασία 2,4% και η ΕΔΕΚ 2,3%.

Καθόλου καλά δεν είναι τα μηνύματα ούτε για τον ΔΗΣΥ ο οποίος μετά βίας αγγίζει το 18,5%, ενώ τα χαμηλά ποσοστά εμφανίζει και το ΑΚΕΛ της τάξης του 20% που κατατάσσεται με βάση τη δημοσκόπηση αυτήν, αλλά και προηγούμενες, στην πρώτη θέση.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης πληρώνουν εσωτερικά προβλήματα συνοχής αλλά και την αδυναμία υλοποίησης του Κυβερνητικού έργου. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από την πτώση της δημοτικότητας του προέδρου που φτάνει μόλις το 34% με βάσει έρευνα της «Cyprus Times».

Απ’ ότι μάλιστα πληροφορούμαστε ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιστρατεύει γνωστούς οικονομολόγους προσδοκώντας να φτιάξει την εικόνα του ΔΗΚΟ, ενώ η ΕΔΕΚ ενόψει Ευρωεκλογών βρίσκεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με το κόμμα των Κυνηγών, σε μία προσπάθεια να αποφύγει την συντριβή της.

Όσο για την ΔΗΠΑ, που ελέγχει τώρα το Υπουργείο Άμυνας, προσδοκά ότι μπορεί να έχει πρόσθετα οφέλη μέσω «των κλασσικών διαδικασιών της ημετεροκρατίας».

Το ίδιο αμήχανος παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο Πρόεδρος ο οποίος πλέον αντιλαμβάνεται ότι τα νέα του λάθη είναι χειρότερα από τα προηγούμενα, με τους συνεργάτες τους να μην έχουν ως φαίνεται τη δυνατότητα να τον βοηθήσουν αποτελεσματικά.