Υγεία

Δόθηκαν σε ασθενείς ληγμένα χάπια κορωνοϊού: «Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί»

Αντιδράσεις σε ασθενείς προκάλεσε η συνταγογράφηση ληγμένων αντιικών φαρμάκων για θεραπεία του κορωνοϊού από τα κρατικά νοσοκομεία.

Αντιδράσεις σε ασθενείς προκάλεσε η συνταγογράφηση ληγμένων αντιικών φαρμάκων για θεραπεία του κορωνοϊού από τα κρατικά νοσοκομεία.

Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες του SigmaLive, τα αντιικά φάρμακα που παραλήφθηκαν από την Ελλάδα έχουν ημερομηνία λήξης τον Δεκέμβριο του 2023.

Σε επικοινωνία με τη Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, μας αναφέρθηκε ότι «καλώς δόθηκαν τα συγκεκριμένα φάρμακα, αφού δεν υπήρχε άλλη λύση».

Διαβεβαίωσε ότι ήταν εις γνώσιν και των 109 ασθενών ότι τα φάρμακα ήταν ληγμένα αλλά κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί.

Εξήγησε ότι «υπήρχε νόμιμη επέκταση της ζωής του φαρμάκου μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Η επέκταση μάλιστα έχει αποφασιστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πέραν των 18 μηνών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, η σχετική παρτίδα του εν λόγω φαρμάκου, στην οποία αναγράφεται ως ημερομηνία λήξης ο Δεκέμβριος του 2023, έχει λάβει νέα ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο του 2024. Σημειώνεται δε, πως η παράταση στο χρόνο ζωής της εν λόγω παρτίδας δόθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και ως εκ τούτου, το φάρμακο είναι απόλυτα ασφαλές.

Επίσης, κάθε σκεύασμα της υπό αναφορά παρτίδας συνοδεύεται από φύλλο οδηγιών της κατασκευάστριας εταιρείας, στο οποίο αναγράφεται η νέα ημερομηνία λήξης του.

Δείτε τις φωτογραφίες:

165aa1a0fa87b6.jpeg

165aa19feded90.jpeg