Αναλύσεις

Οι στρεβλώσεις των πολλαπλών συντάξεων και οι εισηγήσεις της Ελεγκτικής

Ποια η θέση του Γενικού Λογιστηρίου και για ποιο σημείο προειδοποίησε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Προσπάθεια να διορθωθούν ορισμένες στρεβλώσεις και να μπει μια τάξη στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων σε αξιωματούχους καταβάλλει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Πρόκειται στην ουσία για τις επαγγελματικές συντάξεις των αξιωματούχων οι οποίες καταβάλλονται από το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας και για τις οποίες αρμόδιο είναι το Γενικό Λογιστήριο. Ως εκ τούτου, η Ελεγκτική Υπηρεσία κάλεσε το εν λόγω κυβερνητικό τμήμα να τερματίσει αμέσως την καταβολή πολλαπλών συντάξεων προς αξιωματούχους, αφού όπως σημειώνει καταβάλλονται παράνομα. Σημειώνεται εδώ ότι δεν αφορά στις συντάξεις που καταβάλλονται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ωστόσο το Λογιστήριο και δη ο Γενικός Λογιστής σημείωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε κατάργηση τους, αλλά θα συμβουλευτεί προηγουμένως τη Νομική Υπηρεσία. Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, επιβεβαίωσε, σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ότι ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας, Ανδρέας Αντωνιάδης, με σχετική επιστολή του ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία επί του θέματος των πολλαπλών συντάξεων. Η υπόθεση αυτή, είπε, έχει ανατεθεί σε λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας. Ο Γενικός Λογιστής, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι είχε παραπέμψει στον Γενικό Εισαγγελέα την προτροπή του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τερματισμό της καταβολής των συντάξεων σε αξιωματούχους που έχουν διοριστεί σε έτερο αξίωμα.

Ξεκάθαρο για Ελεγκτή

Πάντως από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας το θέμα είναι ξεκάθαρο και ως εκ τούτου το Λογιστήριο δεν θα πρέπει να καταβάλει τις πληρωμές για τους μήνες Ιανουάριο ή και Φεβρουάριο. «Η αναζήτηση νομικής συμβουλής είναι μια νόμιμη επιλογή του, ωστόσο αν διενεργήσει παράνομες πληρωμές για το μήνα Ιανουάριο ή Φεβρουάριο κλπ, η αναμονή της γνωμάτευσης δεν θα αποτελεί κατ' εμάς ικανοποιητική δικαιολογία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Ελεγκτής. Ξεκάθαρη είναι και η σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όπως τερματιστεί άμεσα η καταβολή συντάξεων, όπως ορίζει ο νόμος του 80, για όσους αξιωματούχους αυτός καλύπτει και αναλαμβάνουν δημόσιο αξίωμα. Και ζητά να καταρτιστεί κατάλογος για όλα τα πρόσωπα που λάμβαναν μετά το 2014 σύνταξη χωρίς να τη δικαιούνται, όπως και το ποσό που έλαβαν.

Αν διενεργήσει παράνομες πληρωμές για το μήνα Ιανουάριο ή Φεβρουάριο κλπ, η αναμονή της γνωμάτευσης δεν θα αποτελεί κατ' εμάς ικανοποιητική δικαιολογία, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Ελεγκτής

Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, είχε αναφέρει επί του θέματος ότι η Υπηρεσία εντόπισε 25 περιπτώσεις, στις οποίες μισθοί και συντάξεις καταβάλλονται κατά παράνομο τρόπο, σύμφωνα με την Ελεγκτική. Όπως εξήγησε, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η σύνταξη των αξιωματούχων αναστέλλεται από την στιγμή που αναλαμβάνουν δεύτερο αξίωμα στη Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι, εφόσον η κείμενη νομοθεσία δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική, θα πρέπει να εφαρμοστεί. Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα επιστροφής χρημάτων από τους αξιωματούχους, ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είπε ότι απαγορεύεται η αναδρομική ανάκτηση χρημάτων από το κράτος, εφόσον έχει παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα.

Εισηγήσεις

Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία σε πρόσφατη παρουσία της στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής κατέθεσε αριθμό εισηγήσεων ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις που υφίστανται, όπως η ίδια η Υπηρεσία υποστηρίζει. Ειδικότερα:

(α) Αύξηση της ηλικίας καταβολής της σύνταξης στους Υπουργούς, Υφυπουργούς Βουλευτές και Δημάρχους από το 60ο στο 65ο έτος της ηλικίας τους.

(β) Εισαγωγή πρόνοιας ότι δήμαρχος και υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μετά την αφυπηρέτηση του αναλαμβάνει άλλο δημόσιο αξίωμα ή θέση στην Κύπρο ή σε θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταβολή της σύνταξης του θα αναστέλλεται.

Σημείωση: Τέτοια πρόνοια αναστολής της σύνταξης εάν αναλάβουν άλλο αξίωμα στη Δημοκρατία, ήδη υφίσταται στη νομοθεσία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Υπουργούς, Υφυπουργούς και Βουλευτές.

(γ) Εισαγωγή ανώτατου ορίου σύνταξης σε περίπτωση υπηρεσίας σε περισσότερα του ενός αξιώματα ή θέσεις στη Δημοκρατία, ώστε η σύνταξη αθροιστικά από όλα τα αξιώματα και θέσεις να μην υπερβαίνει το όριο των 2/3 των υψηλότερων απολαβών.

Σημείωση: Τέτοια πρόνοια ήδη υφίσταται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Υπουργούς, Υφυπουργούς και Βουλευτές, αλλά αφορά μόνο τις πολλαπλές συντάξεις από τα αξιώματα αυτά, χωρίς να προσμετρούν συντάξεις από υπηρεσία στη δημόσια υπηρεσία ή σε θέση Δημάρχου.

(δ) Πλήρης τερματισμός του δικαιώματος δημοσίου υπαλλήλου να λαμβάνει σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, επειδή θα αναλάβει δημόσιο αξίωμα ή θέση ασυμβίβαστη με τη θέση που κατείχε. Σήμερα το δικαίωμα αυτό ισχύει για τη σύνταξη που θεμελιώθηκε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012. Με βάση το σκεπτικό της παραγράφου 3 πιο κάτω, η στρέβλωση για την περίοδο προ της 31.12.2012 δεν μπορεί να αρθεί. Δικαιούχοι μπορούν εθελοντικά να καταθέτουν στο Πάγιο Ταμείο τη σύνταξη αυτή.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η σύνταξη των αξιωματούχων αναστέλλεται από την στιγμή που αναλαμβάνουν δεύτερο αξίωμα στη Δημοκρατία. Εφόσον η κείμενη νομοθεσία δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική, θα πρέπει να εφαρμοστεί, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ετοίμασε παράλληλα κείμενα για τροποποίηση έξι σχετικών νόμων που αφορούν συντάξεις κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία διαβιβάστηκαν στην Γενική Διευθύντρια της Βουλής.