Αναλύσεις

Σοκ στο παγκόσμιο εμπόριο - Φόβοι για «αναζωπύρωση» του πληθωρισμού

Πλήττουν το παγκόσμιο εμπόριο οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Το αποτύπωμά τους στο παγκόσμιο εμπόριο αφήνουν οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο, το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 1,3%. Τα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρονται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας κάθε μέρα μειώθηκαν κατά 300 χιλιάδες. Συγκεκριμένα, καθημερινά πριν από τις επιθέσεις διακινούνταν 500 χιλιάδες φορτία, ενώ σήμερα διακινούνται μόνο 200 χιλιάδες. Αναπόφευκτα, κατακόρυφη πτώση σημείωσαν και τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ. Η κίνηση των πλοίων μειώθηκε κατά 30% την περίοδο από την 1η ώς την 11η Ιανουαρίου φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περασμένη χρονιάς, ενώ τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκαν κατά 40%. Στη σκιά των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Αμερικανών και των Βρετανών, οι τιμές του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν άνοδο πέραν του 3% και παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Το brent την Παρασκευή έκλεισε σχεδόν στα 80 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό σχεδόν στα 74 δολάρια το βαρέλι.

«Μπουμ» στα ναύλα

Η Διώρυγα του Σουέζ χρησιμοποιείται ως μία σύντομη οδός για όλα τα φορτία που έρχονται από την Άπω Ανατολή με κατεύθυνση την Ευρώπη και την Αμερική και αντίστροφα. Λόγω της κατάστασης, οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου έχουν αποφασίσει να αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ, εξαιτίας των κινδύνων που ελλοχεύουν και οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πλοίων και των εμπορευματοκιβωτίων, αναγκάζοντάς τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής. Συνεπώς, οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να διαρκούν περίπου 20 μέρες περισσότερο τα ταξίδια, γεγονός που θα οδηγήσει σε ελλείψεις και καθυστερήσεις. Αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αυξήσεις των προϊόντων, οι οποίες απορρέουν από τα καύσιμα, τον χρόνο και το κόστος από τα ναύλα. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΕΒΕ, Μάριο Τσιακκή, «από την αρχή της κρίσης και μέχρι σήμερα έχουν ήδη επιβληθεί αυξήσεις στα εμπορευματοκιβώτια, οι οποίες ανέρχονται γύρω στα 500 δολάρια για το 20ποδο κοντέινερ και περίπου στα 1.000 δολάρια για το 40ποδο κοντέινερ». Μάλιστα, ο κ. Τσιακκής εκτιμά ότι, εάν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνουν ως Επιμελητήριο, το επόμενο διάστημα οι αυξήσεις θα διπλασιαστούν. Τα ποσά αυτά μεταφράζονται σε άνοδο των 1.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα, γεγονός που θα επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις τιμές των προϊόντων, διότι όλα αυτά θα μετακυλιστούν στον καταναλωτή.

Αποθέματα

Λόγω της κατάστασης, ο κ. Τσιακκής καλεί τις επιχειρήσεις να βάζουν πλέον μεγαλύτερες παραγγελίες για να μπορούν να καλύπτουν τον χρόνο που θα μεσολαβεί με τα αποθέματά τους, ούτως ώστε να μην παρουσιαστούν ελλείψεις μέσα στην αγορά προϊόντων, είτε αυτά είναι πρώτες ύλες είτε τελικά προϊόντα. Όπως είπε, είναι πάρα πολλά τα προϊόντα που εισάγονται από χώρες της Άπω Ανατολής, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικά είδη, τηλεοράσεις και αυτοκίνητα, καθώς επίσης και ενδιάμεσα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις παραγωγές. Έφερε ως παράδειγμα τις αγορές της Κίνας, της Ινδίας, της Σιγκαπούρης και της Κορέας, ως μερικές από τις χώρες της περιοχής που τροφοδοτούν με πάρα πολλά προϊόντα και τη χώρα μας. Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε πως οι τιμές των τροφίμων δεν θα επηρεαστούν, σημειώνοντας ότι δε θα επηρεαστεί σημαντικά ο πληθωρισμός. Το μεγάλο ζήτημα, όπως τόνισε ο κ. Αντωνίου, είναι να μη διαρκέσει ακόμα για πολύ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αλλιώς, σε αυτό το σενάριο, θα υπάρξουν ανατιμήσεις.

Εμπόδιο

Οι οικονομίες θα υποστούν τις αυξήσεις λόγω των ναύλων που έχουν θέσει οι ναυτιλιακές εταιρείες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ένταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα αυξάνει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Και τούτο, γιατί, αν κλιμακωθεί η κρίση, είναι προφανές ότι μπορεί να καθυστερήσουν ή να αντιστραφούν οι μειώσεις των επιτοκίων και να θέσουν σε κίνδυνο τις ελπίδες, που αναζωπύρωσε πρόσφατα η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε λόγο για πιθανή μείωσή τους το καλοκαίρι.