Ενέργεια

«Η ΑΗΚ με 520MW ΑΠΕ, αγοράζει στα 11σεντ και πουλά στα 24σεντ»

Η ΑΗΚ με κάθε ευκαιρία το τελευταίο διάστημα τονίζει την επίτευξη του χαμηλού κόστους παραγωγής από το Φωτοβολταϊκό Πάρκο που εγκαινίασε στο Ακρωτήρι, δυναμικότητας 12MW.

Να σημειωθεί ότι η ΑΗΚ σήμερα έχει ήδη στο μείγμα της πέραν των 520MW έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όλων των τεχνολογιών (αιολικά, φωτοβολταϊκά και βιομάζα), γεγονός που την καθιστά τον πρώτο οργανισμό ενέργειας με τον μεγαλύτερο όγκο έργων ΑΠΕ προς εκμετάλλευση. Τα 520+MW παράγουν ίσο με το 16% της τελική κατανάλωσης ενέργειας στην Κύπρο και αντιστοιχούν στα 2/3 των ΑΠΕ που είναι εγκατεστημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από απόφαση της ΡΑΕΚ τον Μάιο 2023, η ΑΗΚ αγοράζει ενέργεια από τα έργα ΑΠΕ των 520+MW σε τιμή των 11σεντ€ και την ίδια ώρα πουλά την ενέργεια αυτή στους καταναλωτές στα 24σεντ€.

Περαιτέρω, μέσω δημοσιευμάτων έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού κατέθεσε πρόσφατα στην ΡΑΕΚ νέο αίτημα για έγκριση αυξημένων δαπανών για το έτος 2024. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι δαπάνες για τις οποίες διεκδικεί έγκριση η ΑΗΚ είναι αυξημένες κατά περίπου 11-12% σε σχέση με εκείνες του 2023, αλλά όταν συνυπολογιστούν για τον καθορισμό νέων διατιμήσεων θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφέρουν αυξήσεις στις χρεώσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό από το προαναφερθέν.

Και όμως η πολιτεία προωθεί άλλα 600MW ΑΠΕ για την ΑΗΚ, στραγγαλίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό, επειδή τα 520+MW ΑΠΕ που ήδη εκμεταλλεύεται η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού δεν είναι αρκετά! Και την ίδια ώρα η πολιτεία και η δεσπόζουσα ΑΗΚ προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές ότι το υψηλός κόστος που επωμίζονται τα τελευταία 70 χρόνια είναι λόγω των Ιδιωτών Προμηθευτών και Παραγωγών που δραστηριοποιήθηκαν στην Αγορά Ηλεκτρισμού μόλις από το 2021.

ΡΑΕΚ Απόφαση 148/2023 (https://www.cera.org.cy/el-gr/apofasis/details/apofasi-148-2023)

ΑΗΚ – Τιμή Αγοράς ΑΠΕ 2023 https://www.eac.com.cy/EL/RegulatedActivities/Supply/renewableenergy/resenergypurchase/Pages/default.aspx ΡΑΕΚ Απόφαση 353/2023 (https://www.cera.org.cy/el-gr/apofasis/details/apofasi-353-2023)

Ανακοίνωση ΣΑΗ