Αναλύσεις

«Windfall tax» στα παγοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σχεδιάζει η Ευρώπη

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το πράσινο φως την προηγούμενη Δευτέρα και αναμένεται η απόφαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων εντός της βδομάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να εφαρμόσει «windfall tax» στα κέρδη που δημιουργούνται από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ενώ φαίνεται πως θα προχωρήσει σε κατάσχεση των κεφαλαίων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως στην επιβολή ενός τέτοιου φόρου την προηγούμενη Δευτέρα ενώ όπως αναφέρει το Bloomberg οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν το ζήτημα εντός της βδομάδας που διανύουμε.

Οι Δυτικοί συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ΕΕ, οι G7 και η Αυστραλία έχουν παγώσει περίπου 260 δισεκατομμύρια ευρώ (283 δισεκατομμύρια δολάρια) περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας με τη μορφή τίτλων και μετρητών, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών να παγοποιούνται στην ΕΕ.

Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων έχουν παγοποιηθεί από το γραφείο συμψηφισμού Euroclear και απόφεραν τόκους αξίας περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι σημειώθηκε πρόοδος σχετικά με την επιβολή windfall tax κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτήν την υπόθεση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Van Peteghem, η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

Μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι αντίθετες στην κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για νομικούς λόγους, ανέφεραν ειδικοί επί του θέματος οι οποίοι μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Βέλγος Van Peteghem βλέπει επίσης αυτή την επιλογή υπό κριτικό πρίσμα. «Είμαι λίγο πιο διστακτικός, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι νομικά «υγιής» η απόφαση αυτή και δεν μπορεί να επηρεάσει την οικονομική σταθερότητα συστημικών ιδρυμάτων όπως το Euroclear», είπε.

Η υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ πρότεινε πέρυσι μια σταδιακή διαδικασία που θα εντόπιζε αρχικά τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία και θα καθόριζε τις ενέργειες σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία αυτά προτού παρθούν οι όποιες αποφάσεις.

Τα διάφορα στάδια θα είχαν ως στόχο να καταγραφεί επακριβώς για το πώς θα εφαρμοζόταν ο εν λόγω φόρος πάνω στα περιουσιακά στοιχεία και πώς θα μεταφέρονταν τα έσοδα στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα έξοδα και οι εθνικοί φόροι θα αφαιρούνταν πριν μεταφερθούν τα καθαρά έσοδα.