Αναλύσεις

Ομήρου: Ο βίος και η πολιτεία κάθε πολιτικού είναι κατά πόσον κήδεται του δημοσίου συμφέροντος

Δήλωση του πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Για το θέμα των ωφελημάτων των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και της Βουλής τοποθετήθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Λ. Ομήρου.

Όπως ανέφερε, «επειδή με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ωφελήματα πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και της Βουλής αφήνονται να αιωρούνται σκιές για καταχρηστική αξιοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων, είμαι υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσω τις δικές μου ενέργειες κατά τη διάρκεια της μακράς πολιτικής μου διαδρομής.

Επειδή ο «βίος και η πολιτεία» κάθε συμμετέχοντος στην πολιτική διαδικασία, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας του κατά πόσον πράγματι κήδεται του δημοσίου συμφέροντος.

  1. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Βουλής το 2011 αποποιήθηκα το επίδομα εξωτερικού, το οποίο για μια πενταετία ανήρχετο σε δεκάδες χιλιάδες Ευρώ.
  2. Αποποιήθηκα επίσης του δικαιώματος σύνταξης για την προηγούμενη βουλευτική μου θητεία όπως ορθά επιβεβαίωσε ο Γενικός Ελεγκτής ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών.
  3. Ζήτησα και έγινε αποδεκτό από τον Αρχηγό Αστυνομίας την δραστική – κατά το ήμισυ – μείωση του αριθμού των αστυνομικών της φρουράς του Προέδρου της Βουλής.
  4. Ζήτησα και έγινε αποδεκτό από τον Αρχηγό Αστυνομίας την κατάργηση συνοδευτικού αυτοκινήτου κατά τις μετακινήσεις μου.
  5. Αποποιήθηκα της εγκατάστασης στατικής αστυνομικής φρουράς στους τόπους κατοικίας μου, παρά τη διαφωνία του Αρχηγού Αστυνομίας.
  6. Αρνήθηκα να παραλάβω αυτοκίνητο για χρήση από το Διευθυντή του Γραφείου μου και το επέστρεψα στο Υπουργείο Οικονομικών.
  7. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στη θέση του Υπουργού Άμυνας το 1998 απέρριψα τη φορτική πίεση της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς για εγκατάσταση στατικής φρουράς στρατονόμων στους τόπους κατοικίας μου.
  8. Σε ό,τι αφορά το επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών που παρέχεται από το κράτος, υπό την ιδιότητα μου ως πρώην Προέδρου της Βουλής, πληροφορώ ότι και Γραμματέα απασχολώ και ακίνητο ενοικιάζω και συντηρώ στη Λευκωσία ως χώρο Πολιτικού Γραφείου. Με έξοδα υπέρτερα του επιδόματος γραμματέως».

Πρόσθεσε ότι «όλα τα πιο πάνω ούτε δημοσιοποίησα, ούτε επεδίωξα την προβολή τους, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι είναι χρέος όσων μετέχουν στον δημόσιο βίο να ενεργούν με βάση τους κανόνες της περισυλλογής και της χρηστής διοίκησης».

«Σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής θεωρώ ότι επιβάλλεται ένας λογικός εξορθολογισμός τους μακριά από αγοραίο λαϊκισμό και θα πρέπει να αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις της Βουλής, κατέληξε ο κ. Ομήρου.

Αννίτα: Αποποιείται το δικαίωμα αυτοκινήτου μετά τη λήξη της θητείας της

Υπενθυμίζονται οι χθεσινές δηλώσεις στη Βουλή αναφορικά με το θέμα των οχημάτων αξιωματούχων που έκανε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «αποποιούμαι το δικαίωμα αυτοκινήτου μετά τη λήξη της θητείας μου», ενώ εισηγείται τέσσερα σημεία για κατάργηση των διά βίου ωφελημάτων των αξιωματούχων.

Αυτούσιες οι δηλώσεις της:

Αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα ξεκινά μια συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών για τα δια βίου ωφελήματα πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και πρώην Προέδρων της Βουλής.

Έχω την προσωπική θέση ότι αυτά τα ωφελήματα δια βίου πρέπει να καταργηθούν και όλες οι ρυθμίσεις να ενταχθούν σε ένα διαφορετικό, διαφανές και ορθολογικό πλαίσιο.

Πρόκειται για μια πρακτική που ισχύει μέχρι σήμερα και η οποία θα πρέπει άμεσα και δραστικά να αναθεωρηθεί. Ως εκ τούτου, εισηγούμαι τα ακόλουθα:

  1. Κατάργηση της δια βίου παραχώρησης κρατικού οχήματος με τη λήξη της θητείας και καθορισμός χρόνου τερματισμού. Εγώ προσωπικά το αποποιούμαι.
  2. Η παραχώρηση μέτρων ασφάλειας στους πρώην αξιωματούχους να εγκρίνεται μόνον κατόπιν σύστασης της Αστυνομίας και να εισαχθεί ρήτρα επαναξιολόγησης κάθε 5 χρόνια.
  3. Το επίδομα γραμματειακής υποστήριξης να παραχωρείται με όρους διαφάνειας ως προς τις διαδικασίες ανάθεσης εργασίας και καταβολής αμοιβών. Μεταξύ άλλων, σκοπός πρέπει να είναι η καταγραφή και ταξινόμηση του αρχείου και των πεπραγμένων της θητείας του πρώην αξιωματούχου με παράδοση του αποτελέσματος στο Κρατικό Αρχείο και η διατήρηση των ωφέλιμων για την Κύπρο διεθνών σχέσεων και επαφών.
  4. Οι αναθεωρημένες ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν εφαρμογή για όλες και όλους τους πρώην, νυν και μελλοντικούς ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους.

Για όλα αυτά, εν αναμονή και της έρευνας των υπηρεσιών της Βουλής για το τι ισχύει σε άλλες σύγχρονες χώρες, προτίθεμαι να καταθέσω συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου.