Ενέργεια

ΣΑΗ: Φθηνότερο ρεύμα σε νοικοκυριά από ιδιώτες μετά το 2025

Μετά τη λειτουργία του Φωτοβολταϊκού Πάρκου της ΑΗΚ στο Ακρωτήρι, τόσο η ΑΗΚ όσο και δημοσιεύματα, προβάλουν το επιχείρημα ότι ο αντίκτυπος του χαμηλού κόστους παραγωγής από το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αμελητέος.

Σε ανακοίνωση προέβη ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ) για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού.

Όπως σημειώνεται, «υπάρχει σκοπιμότητα στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού, γιατί έτσι παρατείνεται και ενδυναμώνεται το μονοπώλιο της δεσπόζουσας ΑΗΚ».

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του Συνδέσμου:

Μετά τη λειτουργία του Φωτοβολταϊκού Πάρκου της ΑΗΚ στο Ακρωτήρι, τόσο η ΑΗΚ όσο και δημοσιεύματα, προβάλουν το επιχείρημα ότι ο αντίκτυπος του χαμηλού κόστους παραγωγής από το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αμελητέος. Γι’ αυτό και καλούν όλους να βοηθήσουν την ΑΗΚ, να αυξήσει περαιτέρω τα φωτοβολταϊκά πάρκα της για να μειωθεί περισσότερο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, σε όλους του καταναλωτές. Αφήνουν έτσι να εννοηθεί ότι οι Ιδιώτες Προμηθευτές δεν ενδιαφέρονται να εξυπηρετήσουν τους οικιακούς καταναλωτές και να τους παρέχουν φθηνότερο ρεύμα, όπως κάνουν από το 2021 σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ο ΣΑΗ διευκρινίζει ότι από το 2017 μέχρι και σήμερα, Ιανουάριο του 2024, η Μεταβατική Ρύθμιση της Αγοράς απαγορεύει ρητά στους Ιδιώτες Προμηθευτές να εξυπηρετούν οικιακούς καταναλωτές με φθηνότερο ρεύμα.

Η ΡΑΕΚ, η οποία διαπίστωσε την μεγάλη αυτή αδικία, προχώρησε σε απόφασή της και θα επιτρέψει από την 1/4/2024 στους Ιδιώτες Προμηθευτές να εξυπηρετούν και οικιακούς καταναλωτές. Πλην όμως, η ΡΑΕΚ, παρέλειψε να ρυθμίσει τη μεγαλύτερη αδικία που υπάρχει σε βάρος των Ιδιωτών Προμηθευτών, οι οποίοι στη Μεταβατική Ρύθμιση της Αγοράς, πρέπει αναγκαστικά να έχουν πελάτες με κατανάλωση ισοδύναμη με τη φωτοβολταϊκή τους παραγωγή. Αυτό κι αν είναι πραγματικά τροχοπέδη, γιατί είναι τρομερά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να επιτυγχάνεται συνεχώς αυτή η ισορροπία, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι οι περικοπές της ΦΒ παραγωγής τον Δεκέμβριο του 2023 έφτασαν σε ποσοστό 21% και τον Απρίλιο του 2024 προβλέπεται να ανέλθουν στο 79%, με βάση τις επίσημες προβλέψεις του Διαχειριστή Μεταφοράς (ΔΣΜΚ). Εκ των πραγμάτων δηλαδή, ακόμα και μετά από την 1/4/2024, οι Ιδιώτες Προμηθευτές θα συνεχίσουν να είναι εγκλωβισμένοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρέχουν σε οικιακούς καταναλωτές επιλογή με φθηνότερο ρεύμα, όχι γιατί δεν το θέλουν αλλά επειδή θα είναι εγκλωβισμένοι στη Μεταβατική Αγορά.

Σημειώνεται ότι η Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού, με βάση το τότε «δεσμευτικό» χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕΚ, θα άνοιγε τον Ιούλιο του 2019. Έκτοτε πάμε από μήνα σε μήνα, από αναβολή σε αναβολή, με τις τελευταίες ανακοινώσεις των αρμοδίων να την σπρώχνουν στα τέλη του 2025, νοουμένου φυσικά ότι δεν θα προκύψει κάποια «αναπάντεχη» αναβολή και πάλι.

Ο ΣΑΗ πιστεύει ότι υπάρχει σκοπιμότητα στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού, γιατί έτσι παρατείνεται και ενδυναμώνεται το μονοπώλιο της δεσπόζουσας ΑΗΚ. Δυστυχώς.