Αναλύσεις

Το κίνημα των τρακτέρ με φουλ τις μηχανές

Στον χορό των διαμαρτυριών του κινήματος των τρακτέρ μπήκαν πρώτοι οι Κύπριοι αγρότες - Κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις σε ΕΕ και Κύπρο

Με τρακτέρ στους δρόμους και μαζικές κινητοποιήσεις έφθασαν τα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών στα έδρανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το μέλλον του αγροτικού τομέα συζητήθηκε την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, παρουσία των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την εξεύρεση κοινών λύσεων στα προβλήματα των αγροτών, δίνοντας προθεσμία έως το φετινό καλοκαίρι. Ο στρατηγικός διάλογος που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εμπλεκόμενους φορείς από την ευρύτερη αγροδιατροφική, εφοδιαστική αλυσίδα, όπως γεωργούς, συνεταιρισμούς, εμπόρους, καταστήματα, τράπεζες, πανεπιστήμια και άλλους κλάδους.

28.1 LORIDA KAP .jpg

Οι μηχανές των τρακτέρ άναψαν για τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας προς όφελος παραγωγών, καταναλωτών και περιβάλλοντος. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχει οργανωθεί να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις για να συζητηθούν τα αιτήματα που τέθηκαν για το μέλλον της γεωργίας, όπως είναι το βιοτικό επίπεδο των αγροτών εν μέσω συνεχών πολέμων και κλιματικής αλλαγής. Αυτήν την περίοδο η αγανάκτηση των αγροτών από την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Πολωνία χτυπά στην καρδιά της Ευρώπης, λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2024.

Η αγανάκτηση των αγροτών βρίσκεται στις Βρυξέλες, λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών

Πρώτοι οι Κύπριοι αγρότες

Ωστόσο, στην Κύπρο οι κινητοποιήσεις των αγροτών ξεκίνησαν νωρίτερα από τις τρέχουσες, πριν από τα Χριστούγεννα, κάνοντας την αρχή σε αυτό το κίνημα των τρακτέρ που εξελίσσεται στην κεντρική Ευρώπη. Όπως αναφέρει στη «Σ» ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, Τάσος Γιαπάνης, δύο είναι τα βασικά αιτήματα των Κύπριων αγροτών. Πρώτον, το θέμα του αυξανόμενου κόστους παραγωγής, όπου είναι αναγκαία η κρατική στήριξη του πρωτογενούς τομέα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του γειτονικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Για παράδειγμα, οι εισαγωγές από χώρες της Ευρώπης μαζί με τις αυξημένες τιμές σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, νερό και ρεύμα, καθώς και η μειωμένη υδροπαραγωγή γονατίζουν τον αγροτικό τομέα.

Δεύτερον, η δημιουργία ενός νέου εθνικού πλαισίου για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η γεωργία όταν πλήττεται από φυσικές καταστροφές. Όπως τονίζει, υπάρχουν αδύνατα σημεία και προβλήματα ακόμα στο υπάρχον εθνικό πλαίσιο για τη γεωργική ασφάλεια. «Θα πρέπει να καταργηθεί και να χτίσουμε ένα νέο εθνικό πλαίσιο, που θα παρέχει σωστή αποζημίωση στους πληγέντες αγρότες». Για παράδειγμα, λόγω της κλιματικής αλλαγής η Κύπρος έχει σοβαρότερες επιπτώσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χρειάζεται την απαραίτητη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή, βέβαια, η παροχή γεωργικής ασφάλειας θα πρέπει να συνδυάζεται με λιγότερη γραφειοκρατία και γρηγορότερες παρεμβάσεις του κράτους όταν οι αγρότες το χρειάζονται, συμπληρώνει.

Αίτημα των αγροτών είναι να δοθεί κρατική ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής

Διπλάσιες οι τιμές μετά τον πόλεμο

Όπως τονίζει ο κ. Γιαπάνης, οι τιμές των πρώτων υλών έχουν διπλασιαστεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το ζήτημα επίλυσης του κόστους παραγωγής πλέον είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Επίσης, τα αυξημένα μεταφορικά κόστη για τα πλοία, οι υψηλές τιμές που χρεώνονται τα εμπορευματοκιβώτια σε συνδυασμό με τις τσουχτερές τιμές της ενέργειας δημιουργούν πληθώρα επιβαρύνσεων στους αγρότες και κατ’ επέκτασιν στους ίδιους τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά της χώρας.

Για τις αυξήσεις των τιμών μιλά στη «Σ» και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, Πανίκος Χάμπας, ο οποίος τονίζει το κύριο ζήτημα του κόστους παραγωγής. «Κάναμε δύο κινητοποιήσεις πριν από δύο μήνες στο Σπίτι της Ευρώπης και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Βγήκαμε πρώτοι στους δρόμους γιατί είμαστε οι πιο απομακρυσμένοι αγρότες στην Ευρώπη. Ελπίζουμε τα θεσμικά όργανα να λάβουν αποφάσεις. Το πιο σημαντικό είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς ευνοεί την Αμερική, αλλά αντιθέτως η ΕΕ βυθίζεται. Τα αυξημένα κόστη παραγωγής, όπως σε καύσιμα, πρώτες ύλες, και τα λιμενικά τέλη ανεβαίνουν και βυθίζουν την αγροτική ζωή και ολόκληρη την κοινωνία της χώρας, αφού την ακρίβεια θα την πληρώσει ο καταναλωτής, για να μετακινηθεί το αυξημένο κόστος της αγροτικής παραγωγής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιληφθεί το πρόβλημα και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Ζητούμε από την ΕΕ να δει με διαφορετικό φακό το μέλλον του αγροτικού τομέα», προσθέτει ο κ. Χάμπας, τονίζοντας επίσης την ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία σε ζητήματα αγροτικής πολιτικής.

Αίτημα των Κυπρίων αγροτών παραμένει η κρατική ενίσχυση -πέραν των σιτοπαραγωγών και των πατατοπαραγωγών που ήδη ενισχύθηκαν με 4,3 εκατ. ευρώ- και των υπόλοιπων κλάδων της γεωργίας της χώρας, όπως εσπεριδοειδή, φρούτα, χόρτα, οπωροκηπευτικά, θερμοκήπια, καθώς επίσης και η δημιουργία φωτοβολταϊκών στον αγροτικό τομέα. Μάλιστα, την επόμενη Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, στις 2 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί συνάντηση γνωριμίας με τη νέα Υπουργό Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, για να τεθούν τα ζητήματα.