Αναλύσεις

Αυτογκόλ και αυτοαναιρέσεις

Ο Πρόεδρος υπονόμευσε τις διακηρύξεις του και αθέτησε τα υπεσχημένα

Σε λιγότερο από ένα 24ωρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες , θα προβεί στο πρώτο του είδους State of the Union, κατά το οποίο θα παρουσιάσει ενώπιον του κυπριακού λαού τους στόχους της κυβέρνησής του για το 2024.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου, ενώπιον δημοσιογράφων και εκπροσώπων τη Βουλής. Αν βέβαια καταδεχτούν οι τελευταίοι να παραστούν, λόγω των έντονων επικρίσεων για τους διορισμούς στα Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών.

Άλλη μια «καινοτομία» του Προέδρου να μιμηθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ που αφορά το ετήσιο State of Union του εκάστοτε Αμερικανού Προέδρου, να προβαίνει σε μιαν ανάλογη πράξη ενώπιον της Βουλής. Στην Κύπρο, όμως, δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι η ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη θα γίνεται σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μακάρι και αυτή η καινοτομία να μην έχει την τύχη των άλλων, που έχουν στραπατσάρει την εικόνα τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησής του. Γιατί ωραίες οι διακηρύξεις και οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για αλλαγές, φτάνει να μην αυτοαναιρούνται και να ρίχνονται στον Καιάδα της απαξίωσης και της αμφισβήτησης των προθέσεών του.

Μετά τον ανασχηματισμό, ο οποίος εξαγγέλθηκε μια εβδομάδα πριν, από την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», προκλήθηκαν τριγμοί στα συμπολιτευόμενα κόμματα, αιφνιδιασμός και πικρίες σε συνεργάτες του. Τώρα με τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών αποδείχθηκε πως το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο χρησιμοποιήθηκε ως προπέτασμα καπνού για να συγκαλυφθούν οι σκοπιμότητες και το βόλεμα ατόμων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Ν. Χριστοδουλίδη ή είναι φίλα προσκείμενα προς την Κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν όταν έγινε αντιληπτό πως στο Δ.Σ. του ΤΕΠΑΚ διορίστηκε μέλος του ΕΛΑΜ και ακολούθησαν δηλώσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης ότι είναι απαράδεκτο να διορίζεται στο Ανώτατο αυτό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «ένα άτομο που υμνεί τη Χούντα».

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν για τον διορισμό του μέλους του ΕΛΑΜ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προχώρησε στην άμεση αντικατάστασή του.

Πέρα, όμως, από τον σάλο που προκάλεσε ο διορισμός αυτός, προέκυψε και νομικό θέμα. Σύμφωνα με νομικούς, η σπασμωδική κίνηση του Προέδρου να προχωρήσει σε άμεση αντικατάστασή του προκαλεί σοβαρό ζήτημα, αφού, όπως λέχθηκε, κανένα όργανο δεν μπορεί πια να τον παύσει με επίκληση τις πολιτικές του θέσεις, διότι τέτοιος λόγος παύσης δεν αναφέρεται στον Νόμο.

Βέβαια, για να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον Πρόεδρο το μέλος του ΕΛΑΜ παραιτήθηκε, αλλά ο ντόρος συνεχίστηκε, επισκιάζοντας άλλα σοβαρότερα λάθη και παραλείψεις στους διορισμούς.

Από τη στιγμή που το ΕΛΑΜ εκπροσωπείται στη Βουλή, τα κόμματα δεν μπορούν τώρα και καθυστερημένα να εγείρουν τέτοια ζητήματα. Γιατί, εάν ήθελαν να εμποδίσουν την ίδρυση και λειτουργία του ΕΛΑΜ, θα μπορούσαν εδώ και μερικά χρόνια να το πράξουν και στον ουσιώδη χρόνο, μάλιστα, όταν ανώτατα στελέχη του υμνούσαν τον Μιχαλολιάκο, ηγέτη της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Τότε σιωπούσαν.

Οι σκοπιμότητες βγάζουν μάτι

Όπως προεκλογικά διακήρυσσε ο Πρόεδρος, η σύσταση και λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ως Συμβουλευτικού Σώματος θα ερχόταν να συγκρουστεί με το κατεστημένο για τους διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς και την κατάργηση των κομματικών λιστών. Το αποτέλεσμα όμως όλης αυτής της διεργασίας, που αποκαλύφθηκε με την ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής, αναίρεσε όλα όσα διακήρυσσε προεκλογικά.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως φαίνεται από τους διορισμούς, θέλησε να ικανοποιήσει συναγερμικούς υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του προκειμένου να διευρύνει τη στήριξή τους και απέκλεισε προκλητικά διορισμούς από τον χώρο του ΑΚΕΛ.

Αυτή η κίνηση ερμηνεύτηκε από την ηγεσία του ΔΗΣΥ ως συνέχεια των προσπαθειών του να ενισχύσει τον διχασμό στον Συναγερμό, διαιωνίζοντας έτσι την εσωστρέφεια εντός του κόμματος περί αποστατών και μη.

Είναι χαρακτηριστικός ο διορισμός της Ελένης Χατζηδημητρίου Κούσιου -θυγατέρας του Κυριάκου Κούσιου, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Αναστασιάδη- ως προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης. Η Ελένη Κούσιου είναι και μέλος του Π.Γ. του ΔΗΣΥ. Και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα στην Πινδάρου, αφήνοντας έτσι ερωτήματα να αιωρούνται ποιοι τελικά από τα Συναγερμικά στελέχη ψήφισαν τον τέως πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Επίσης άλλες ενδεικτικές περιπτώσεις είναι του Γιάννη Ιωάννου, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑ και του Ζήνωνα Αποστόλου, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίες οι έντονες αντιδράσεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.

Μια άλλη κραυγαλέα περίπτωση είναι ο διορισμός στην αντιπροεδρία του ΡΙΚ της δικηγόρου Χριστίνας Σαρρή, θυγατέρας του Πολάκη Σαρρή, δικηγόρου του Αλ Τζαζίρα και πρώην μετόχου του συγκροτήματος ΔΙΑΣ.

Δεν γνωρίζουμε αν ερευνήθηκε κατά πόσον υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για άτομα που έχουν διοριστεί.

Απούσες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον ΚΟΑΓ

Για πρώτη φορά από της ίδρυσης του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης το 1980, η Κυβέρνηση απέκλεισε εκπροσώπους του Συνδικαλιστικού Κινήματος στο Συμβούλιο του Οργανισμού.

Αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ΣΕΚ αλλά και της ΠΕΟ, καθότι είναι με τους αγώνες του Συνδικαλιστικού Κινήματος που ιδρύθηκε ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης το 1980. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις διόριζαν στο συμβούλιο του συγκεκριμένου Οργανισμού εκπροσώπους προερχομένους από το συνδικαλιστικό κίνημα, με εξαίρεση την παρούσα κυβέρνηση.

Αυτό ερμηνεύεται όχι μόνο ως έλλειψη σεβασμού προς το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά άγνοια ή και περιφρόνηση για τον ρόλο και τη σημαντική προσφορά των εκπροσώπων του, στον Οργανισμό, όλα αυτά τα χρόνια.

Ο αποκλεισμός της Αριστεράς

Από την κίνηση του Προέδρου να αποκλείσει εκπροσώπους του ΑΚΕΛ δεν μειώνεται η Αριστερά, αλλά ο ίδιος, καθότι η στάση του παραπέμπει σε παρωχημένες εποχές και ουδόλως σε μια καινοτόμο πολιτική.

Ήταν μια γροθιά στο στομάχι και πράξη αξιοπρέπειας η απόφαση μέλους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ να μην αποδεχθεί επαναδιορισμό του στο Δ.Σ. του ΡΙΚ.

Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ακύρωσε για πολλοστή φορά τις υποσχέσεις του. Διόρισε ημέτερους του Προεδρικού και στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του Συναγερμού. Επέλεξε πρόσωπα για τα συμβούλια σε νευραλγικούς Οργανισμούς που θα έπρεπε να ελεγχθούν για σύγκρουση συμφέροντος λόγω της επιχειρηματικής και επαγγελματικής τους δράσης.

Απαράδεκτη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Γνωμοδοτικού, Γιώργου Αρέστη, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί θέλουν τα δύο μεγάλα κόμματα να συμμετέχουν στα Συμβούλια των Ημικρατικών, αφού δεν συμφωνούν με την πολιτική του Προέδρου. Αυτό συγκρούεται με τις υποσχέσεις του κ. Χριστοδουλίδη ότι θα διόριζε ικανούς και άξιους ανεξάρτητα από κομματική ή πολιτική ταυτότητα. Συγκρούεται ακόμα και με το γεγονός ότι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί δεν είναι η προέκταση μιας κυβέρνησης. Έχουν συσταθεί με τον οβολό όλων των πολιτών της κυπριακής κοινωνίας και είναι υποχρέωση των εκάστοτε κυβερνήσεων να σέβονται την εκπροσώπηση σε αυτούς όλων των κομμάτων και οργανωμένων συνόλων.

Αντί αυτού λειτούργησε μικροπολιτικά και με σκοπιμότητες, διορίζοντας άτομα τα οποία προφανώς πιστεύει ότι θα τον στηρίξουν και για την επόμενη πενταετία.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος από τις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις, τώρα που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας πέρασε στην πλήρη διαγραφή τους, βάζοντας πολύ νερό στο κρασί του και πολλοί που τον στήριξαν έχουν απογοητευτεί.

Αλλά όπως έλεγε και ο Μπέρτολντ Μπρέχτ «Ό,τι έγινε, έγινε. Και το νερό που έχεις βάλει στο κρασί σου δεν μπορείς να το ξαναβγάλεις».