Ενέργεια

ΣΑΗ: Έτσι κλειδώνει το μονοπώλιο στον ηλεκτρισμό

Για το θέμα του μονοπωλίου στον ηλεκτρισμό αναφέρεται η ανακοίνωση του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ).

Όπως αναφέρεται, «πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν την ΑΗΚ, να αποσύρεται από την Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) για να εξοικονομήσει τα €43 εκατομμύρια και να τα χρησιμοποιήσει για σκοπούς επένδυσης της σε συμβατική παραγωγή στο πλαίσιο ανανέωσης του Σταθμού της Δεκέλειας με δύο Μηχανές Εσωτερικής Καύσεως (ΜΕΚ) 40MW έκαστην και Κεντρική Μπαταρία.

Αυτά όμως, εάν όντως είναι αληθινά, αντιστρατεύονται την μέχρι σήμερα Κυβερνητική Πολιτική για συμμετοχή της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά από την ΑΗΚ για να επιβάλει τη συνέχιση του μονοπωλίου της στην αγορά ηλεκτρισμού και ενίσχυση της Δεσπόζουσας θέσης της».

Σημειώνεται ότι «το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα και να υποδείξει στην ΑΗΚ ότι οφείλει να ακολουθεί την Κυβερνητική Πολιτική. Παράλληλα, η ΡΑΕΚ θα πρέπει να μην κάνει αποδεχτή την αίτηση της ΑΗΚ για εξασφάλιση άδεια κατασκευής των δύο ΜΕΚ και της Κεντρικής Μπαταρίας χωρίς να ακολουθηθεί η δέουσα διαγωνιστική διαδικασία.

Μόνο εάν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, η αίτηση της ΑΗΚ θα μπορούσε να εξεταστεί», καταλήγει η ανακοίνωση.