Αναλύσεις

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος των προϋπολογισμών στη Βουλή

Οι πλείστοι ημικρατικοί συνεχίζουν να λειτουργούν με δωδεκατημόρια

Μπορεί η Ολομέλεια της Βουλής να υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 τον περασμένο μήνα, ωστόσο η Επιτροπή Οικονομικών συνεχίζει να εξετάζει προϋπολογισμούς ημικρατικών. Κατά κύριο λόγο αυτό συμβαίνει καθότι δεν είχαν κατατεθεί έγκαιρα ενώπιον του Νομοθετικού Σώματος, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εξέταση τους και ως εκ τούτου η έγκριση τους.

Στη σημερινή της συνεδρία, η οποία και πάλι αναμένεται μαραθώνια, η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει, αλλά και θα τοποθετηθεί για αριθμό προϋπολογισμών ημικρατικών οργανισμών, με στόχο ασφαλώς αυτοί να υπερψηφιστούν το συντομότερο δυνατό και να μπορέσουν οι εν λόγω οργανισμοί να συνεχίσουν κανονικά με τις εργασίες τους και τον προγραμματισμό τους. Όπως είναι γνωστό, σε περίπτωση μη ψήφισης του ετήσιου προϋπολογισμού, οι ημικρατικοί λειτουργούν με δωδεκατημόρια τα οποία ψηφίζονται κάθε μήνα από τη Βουλή μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός.

Αναλυτικότερα, σήμερα Δευτέρα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων Κύπρου για το 2024, καθώς επίσης και οι προϋπολογισμοί του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης και του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Παράλληλα, θα υπάρξει τοποθέτηση και λήψη τελικής απόφασης για τους προϋπολογισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα η Ολομέλεια ενέκρινε το δωδεκατημόριο Φεβρουαρίου, με το οποίο θα διενεργεί δαπάνες η πλειοψηφία των ημικρατικών οργανισμών, ο προϋπολογισμός των οποίων δεν έχει ακόμα κατατεθεί ή εγκριθεί από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα την Πέμπτη με απόφασή της, τη δυνατότητα σε ορισμένα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου των οποίων δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι προϋπολογισμοί για το έτος 2024, εξουσιοδότηση για διενέργεια δαπάνης για τον μήνα Φεβρουάριο του 2024. Το ποσό της δαπάνης αυτής δεν θα υπερβαίνει το τμήμα του συνολικού ποσού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό κάθε νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου για το έτος 2023, το οποίο αναλογεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή στον μήνα Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση, δεν μπορεί να διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για νέες υπηρεσίες ή σκοπούς ούτε μπορεί να πληρωθεί οποιαδήποτε νέα θέση στα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, μέχρι να εγκριθούν από τη Βουλή και να πάρουν την τελική τους μορφή οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου για το έτος 2024.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει το γνωστό ζήτημα της μη κατάθεσης των προϋπολογισμών ημικρατικών οργανισμών. Επανέλαβε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και ότι θα πρέπει να δουν αν θα εξετάσουν οποιαδήποτε ρύθμιση για το θέμα. Είπε επίσης ότι απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.