Ενέργεια

Νέα αύξηση στις τιμές πετρελαίου - Ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη μεγάλη παραγωγική περιοχή της Μέσης Ανατολής πυροδοτεί εκ νέου ανησυχίες για την προσφορά

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης την Τρίτη, μετά από πτώση άνω του 1% μία ημέρα πριν, καθώς η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη μεγάλη παραγωγική περιοχή της Μέσης Ανατολής πυροδοτεί εκ νέου ανησυχίες για την προσφορά.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 17 σεντς, ή 0,21%, στα 82,57 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά 17 σεντς, ή 0,22%, στα 76,95 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια έπεσαν πάνω από 1 δολάριο τη Δευτέρα, καθώς η βάθυνση της κρίσης ακινήτων πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού στον κόσμο, μετά την απόφαση δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ να διατάξει την εκκαθάριση του γίγαντα ακινήτων China Evergrande Group.

«Η διαπραγμάτευση της τιμής του πετρελαίου πάνω από 80 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι τιμολογείται ξανά σε κάποιο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου καθώς συνεχίζονται οι εξάρσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτό θα μπορούσε να εξασθενίσει μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες εάν δεν υπάρξει έντονη αντίδραση από τις ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters, η Suvro Sarkar, επικεφαλής της ομάδας ενεργειακού τομέα, στην DBS Bank.

Ιράν – ΗΠΑ

«Εάν εξελιχθεί σε αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν και αυστηρότερες κυρώσεις, τότε εξετάζουμε το σενάρια για τιμές στο εύρος των 80-100 δολαρίων ΗΠΑ/βαρέλι για κάποιο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε να λάβει «όλες τις απαραίτητες ενέργειες» για να υπερασπιστεί τα στρατεύματά της μετά από μια θανατηφόρα επίθεση με drone στην Ιορδανία από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, στους πρώτους θανάτους στρατιωτικών των ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, θέτοντας τις αγορές σε δύσκολη θέση.

«Εάν οι εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν κλιμακωθούν, ιδιαίτερα μέσω μιας άμεσης αντιπαράθεσης, αυξάνεται ο κίνδυνος να επηρεαστεί αρνητικά η προσφορά πετρελαίου του Ιράν. Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν είναι πιθανώς οι πιο ευάλωτες μέσω πιθανώς μεγαλύτερης επιβολής κυρώσεων», δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar. μια σημείωση.

Το Ιράν εξήγαγε 1,2-1,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023, πρόσθεσε ο Dhar, αντιπροσωπεύοντας το 1-1,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

«Το πώς θα ανταποκριθεί το Ιράν στις αυξανόμενες εντάσεις των ΗΠΑ θα υπαγορεύσει επίσης την πορεία για τις αγορές πετρελαίου. Η βασική ανησυχία είναι ότι το Ιράν απειλεί με αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ, όπου διέρχεται το 15-20% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου», πρόσθεσε.

Οt.gr