Επιχειρείν

Επίκειται νέα μάχη για εργάτες από τρίτες χώρες

Εκπέμπουν S.O.S. οι εργοδότες. Τεράστιες οι ανάγκες σε ξενοδοχεία, κατασκευές και λιανεμπόριο. Υπάρχουν ανάγκες αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, απαντούν οι συντεχνίες

Έτοιμες να ριχτούν σε άλλη μια μάχη είναι συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις, αυτήν τη φορά για τα μάτια ή καλύτερα για τα χέρια των εργατών από τρίτες χώρες. Οι εργοδότες εκπέμπουν S.O.S. για το συγκεκριμένο ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι οι ελλείψεις είναι τεράστιες και δημιουργούν ήδη πρόβλημα σε επιχειρήσεις αλλά και στην αγορά ευρύτερα. Από την πλευρά τους οι συντεχνίες αναγνωρίζουν μεν ότι υπάρχουν ανάγκες, αλλά όχι στον βαθμό που τις παρουσιάζουν οι εργοδότες, όπως αναφέρουν.

Η Κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει να εμπλακεί στο συγκεκριμένο θέμα είτε απλοποιώντας τις διαδικασίες είτε καταγράφοντας τις πραγματικές ανάγκες και προτείνοντας λύσεις. Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρία της τεχνικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε για να εξετάσει το ζήτημα των εργαζομένων από τρίτες χώρες και η οποία, αφού καταγράψεις τις θέσεις και απόψεις των κοινωνικών εταίρων, θα προωθήσει το θέμα στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προκύψει μια μεγάλη σύγχυση με τη συνεδρία της συγκεκριμένης επιτροπής, αφού, ενώ ήταν γνωστό ότι θα συνεδρίαζε την Τρίτη, στάληκε επιστολή στους εταίρους ότι αναβάλλεται και επαναπρογραμματίζεται για τον Φεβρουάριο, ενώ στη συνέχεια με νέα επιστολή αναφέρθηκε ότι επρόκειτο για λάθος και η συνεδρία της Τρίτης θα γίνει κανονικά.

Εργοδότες

Όπως και να ’χει, θέμα υπάρχει και, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να συζητηθεί. Μιλώντας στη «Σημερινή» ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, έκανε λόγο για ένα τεράστιο πρόβλημα, ενδεχομένως και το νούμερο είναι ένα ζήτημα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα όπως είπε, ζωτικοί για την οικονομία κλάδοι, όπως είναι ο ξενοδοχειακός και επισιτιστικός κλάδος, η κατασκευαστική βιομηχανία και το λιανεμπόριο αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και θα πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ξενοδοχεία, μιας και η νέα τουριστική σεζόν ξεκινά την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου. Αναφορικά με την παρότρυνση να προσληφθούν Κύπριοι ή έστω κοινοτικοί, ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις μέλη του ΚΕΒΕ είναι πρόθυμες να προσλάβουν άμεσα είτε Κύπριο είτε κοινοτικό εργαζόμενο, αλλά όπως προκύπτει, δυστυχώς, δεν υπάρχουν, ανέφερε. Όσον αφορά το επιχείρημα ότι δεν δίνονται ικανοποιητικοί μισθοί και γι’ αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εργασία, ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι πλέον υπάρχει κατώτατος μισθός και δεν μπορεί κάποιος να πληρώσει κάτω από αυτόν, ενώ υπάρχουν και οι συλλογικές συμβάσεις που δεσμεύουν μεγάλη μερίδα εργοδοτών.

Συντεχνίες

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ, μιλώντας με τη σειρά του στη «Σημερινή», τόνισε ότι η θέση της συντεχνίας είναι ξεκάθαρη. Προφανώς

και υπάρχουν ανάγκες για εργαζομένους, ωστόσο αυτές δεν είναι στον βαθμό που τις παρουσιάζουν οι εργοδότες, σημείωσε. Θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι τεκμηριωμένα οι ανάγκες ανά κλάδο και ανά επιχείρηση και ν’ αξιολογηθούν. Μάλιστα, ο κ. Μάτσας τόνισε ότι σε όσους εργαζομένους από τρίτες χώρες δοθεί τελικά άδεια εργασίας, θα πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση η συμπερίληψή τους στις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να μην προκύψει ο κίνδυνος δημιουργίας απορρυθμιστικών στοιχείων στην αγορά, όπως είπε. Παράλληλα, ο κ. Μάτσας τόνισε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες για πρόσληψη άνεργων Κυπρίων, προτού δοθούν άδειες για εργάτες από τρίτες χώρες. Πάντως, σημείωσε ότι αποτελεί κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση η εμπλοκή της κυβέρνησης και η πρόθεσή της να ρυθμίσει το θέμα.

Λιανεμπόριο

Όπως έχει προαναφερθεί, οι μεγαλύτερες ανάγκες για προσωπικό από τρίτες χώρες εντοπίζονται σε τρεις βασικούς κλάδους της οικονομίας. Στην ξενοδοχειακή-επισιτιστική βιομηχανία, στον κατασκευαστικό κλάδο και στο λιανεμπόριο. Μιλώντας στη «Σημερινή» ο ΓΓ του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, ανέφερε ότι όχι απλώς μας φοβίζει, αλλά μας τρομάζει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Οι ανάγκες είναι τεράστιες και θα πρέπει να εξευρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που υπάρχει, σημείωσε σε έντονο ύφος. Υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το υφιστάμενο προσωπικό, ενώ υπάρχουν και άλλα καταστήματα που καθυστερούν την έναρξη της λειτουργίας τους επειδή δεν βρίσκουν προσωπικό να στελεχωθούν επαρκώς, σημείωσε. Ο κ. Αντωνίου μάς ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή οι ανάγκες υπολογίζονται σε 2.500 εργαζομένους. Ωστόσο, επισήμανε, με τα νέα καταστήματα που έρχονται και κυρίως με το ένα ή ενδεχομένως και δύο νέα εμπορικά κέντρα που θα λειτουργήσουν, οι ανάγκες θα εκτοξευθούν ίσως και στις 5.000 εργαζομένους. Δεν ζητούμε ούτε λεφτά, ούτε επιδοτήσεις. Αυτό που ζητούμε είναι άδειες για να φέρουμε προσωπικό να εργαστεί, ξεκαθάρισε ο κ. Αντωνίου, ο οποίος τόνισε ότι, εάν δεν επιλυθεί σύντομα το πρόβλημα, θα ζητήσουν συνάντηση με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο θα καλέσουν να εμπλακεί προσωπικά στο ζήτημα.

Κατασκευές

Τεράστιες είναι και οι ανάγκες για προσωπικό στην κατασκευαστική βιομηχανία. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Στέλιος Γαβριήλ, σημείωσε στην εφημερίδα μας ότι υπάρχουν σίγουρα οι ανάγκες για έλευση προσωπικού, αλλά την ίδια ώρα και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, κάτι που επιτείνει το πρόβλημα. Να φέρουμε ξένους, αλλά ποιος θα εξετάσει και θα εγκρίνει τις αιτήσεις, διερωτήθηκε. Ο κ. Γαβριήλ τόνισε ότι υπήρξε μια εισήγηση προς το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας να γίνουν διακρατικές συμφωνίες με άλλες χώρες και συγκεκριμένα με Αίγυπτο, Αρμενία και Ινδία, ώστε να απλοποιηθούν κάπως οι διαδικασίες. Παράλληλα, ανέφερε ότι εξετάζεται και η επιλογή οι ξένοι εργαζόμενοι να έρχονται ανά έργο, δηλαδή να δίνεται η άδεια εργασίας για συγκεκριμένο έργο και όταν αυτό ολοκληρώνεται να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, στην περίπτωση που υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις να έρχονται μόνιμα στη χώρα μας. Καταληκτικά, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη αυτήν την περίοδο τόσο με ιδιωτικά έργα που ξεκινούν όσο και με έργα που προκηρύσσει το κράτος, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι ανάγκες αυτήν τη στιγμή σε ανθρώπινο δυναμικό υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 5.000 και θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, ώστε με κάποιον τρόπο αυτές να καλυφθούν, σημείωσε.

Ξενοδοχεία

Ίσως τις πιο άμεσες ανάγκες για προσωπικό τις έχει αυτήν τη στιγμή η ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η νέα τουριστική σεζόν ξεκινά τον Μάρτιο - Απρίλιο και οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι θα είναι αρκετά καλή, ενδεχομένως να αγγίξει και πάλι τα νούμερα του 2019. Επομένως θα πρέπει οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ν’ ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, για να μην απογοητεύσουμε τους τουρίστες που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας με μη ικανοποιητικές υπηρεσίες. Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σημείωσε ενδεικτικά πως όσο δεν επιλύεται το πρόβλημα, η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει. Αυτήν τη στιγμή οι ανάγκες σε προσωπικό ανέρχονται σε πέραν των 5.000, είπε, ενώ θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα με τις χρονοβόρες διαδικασίες και τις εγκρίσεις.