Αναλύσεις

Το φύλλο συκής…

Ελέχθη από τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι αποφάσισαν κοινούς βηματισμούς. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, άρχισαν τα παραπατήματα. Η Αθήνα έκλεισε με την Άγκυρα την άτυπη τριμερή στις 15 του μήνα, χωρίς την εκ των προτέρων ενημέρωση της Λευκωσίας, η οποία τώρα είναι μουδιασμένη. Διότι, δεν ξέρει ακριβώς πού πατά και πού πηγαίνει. Ποια είναι η βάση της συζήτησης.

Η άτυπη τριμερής στη Νέα Υόρκη δεν έτυχε της ενθουσιώδους υποδοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως θα ήταν φυσιολογικό. Γιατί άραγε; Αφού επί μακρόν την επιδίωκε. Αφενός διότι είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι οι Τούρκοι δεν θα ενέδιδαν, οπότε θα βολεύονταν από την αδιαλλαξία τους και, αφετέρου, διότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι η βάση της συζήτησης. Η Αθήνα πανηγυρίζει επειδή έκλεισε τη συνάντηση, όπως ήθελε ο Πρόεδρος, και η Λευκωσία είναι προβληματισμένη επειδή ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίζεται ότι η ομοσπονδία δεν είναι η βάση συζήτησης του δείπνου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο καθένας θα πει τα δικά του. Ο Πρόεδρος θα διατυπώσει την προηγούμενη τουρκική θέση περί διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δύο ισότιμων συνιστώντων κρατών με πολιτική ισότητα. Και ο κατοχικός ηγέτης θα τους βγάλει, όπως λέει, έξω από το κουτί: 1) Με την αξίωση της Άγκυρας και του ιδίου για ισότιμη κυριαρχία και δύο κράτη, που μπορούν να προκύψουν μέσω ΜΟΕ. 2) Με τη σύγκληση τετραμερούς συν τον ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία, όμως, απέρριψε δημοσίως η Λευκωσία. Χωρίς να ακολουθήσει τον ίδιο βηματισμό επί του παρόντος η Αθήνα.

Όσο δε για τον Αντόνιο Γκουτέρες είτε θα κηρύξει αδιέξοδο είτε θα αφήσει τη διαδικασία ανοικτή να καρκινοβατεί με μια δήλωσή του διά της οποίας δεν θα κλείνει τις πόρτες για τη συνέχεια ή θα τους μοιράσει ένα «άτυπο έγγραφο» σημείων, που θα τετραγωνίζει τον κύκλο, για να τοποθετηθούν.

Ο κίνδυνος είναι σαφής: Η «άτυπη», αλλά ουσιαστική, αλλαγή της βάσης των συνομιλιών με ή χωρίς τετραμερή. Μια νέα διολίσθηση προς τη συνομοσπονδία και τη λογική των δύο κρατών. Πού εντοπίζεται, λοιπόν, το πρόβλημα; Στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β’, αλλά και σε κάτι άλλο: Οι άτιμοι οι Τούρκοι δεν διευκολύνουν ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Χριστοδουλίδη. Δεν τους προσφέρουν φύλλο συκής για να πλασάρουν τη διχοτόμηση. Την αφήνουν γυμνή…