Τι θα πάρουμε και τι θα δώσουμε για τη λύση
Έγιναν πολλές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις από τη δική μας πλευρά
Όλοι εκφράζουν ικανοποίηση, επειδή έχει δημιουργηθεί μια αμυδρή προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Και όσοι ικανοποιούνται με την όποια λύση, που την αποκαλούν επανένωση. Και όσοι απορρίπτουν την όποια λύση, αλλά επιδιώκουν μια σταθερή και βιώσιμη λύση που να προσφέρει ασφάλεια και θα φέρει μόνιμη ειρήνη, με τερματισμό της κατοχής.
Κάθε λογικός και ρεαλιστής διαπιστώνει ότι η μόνη βάση για επιδίωξη λύσης είναι η μετεξέλιξη της Κ.Δ. σε Δ.Δ.Ο. με πολιτική ισότητα, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η λύση αυτή είναι ρατσιστική, άδικη, αντιδημοκρατική και δυσλειτουργική. Όμως, αυτό το πλαίσιο έχει γίνει αποδεκτό τα τελευταία 35 χρόνια και είναι απίθανο να μπορέσουμε να το βελτιώσουμε. Αντίθετα η πλευρά μας επιμένει στη ΔΔΟ, για να αχρηστεύσει την προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει ως βάση τη λύση δυο κυρίαρχων κρατών.
Μια λύση ομοσπονδίας, με σωστό περιεχόμενο, μπορεί να δώσει λύση βιώσιμη. Δυστυχώς, όμως, το σωστό περιεχόμενο έχει από καιρό εγκαταλειφθεί. Έγιναν πολλές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις από τη δική μας πλευρά. Και έχουν πλέον κατοχυρωθεί ως συγκλίσεις. Οι συγκλίσεις αυτές δεν οδηγούν την Κ.Δ. σε μετεξέλιξή της σε ΔΔΟ, αλλά δημιουργούν με παρθενογένεση ένα νέο κράτος. Κι έστω κι αν αυτό το νέο κράτος θα παραμείνει μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., χωρίς νέα αίτηση, η ΔΔΟ θα είναι ένα νέο κράτος. Κι αυτό επειδή τα δυο συνιστώντα κράτη δεν ορίστηκαν ως συστατικά κράτη, αλλά δυο συνιστώντα κράτη. Στο κοινό ανακοινωθέν μάλιστα των Αναστασιάδη - Έρογλου αναγνωρίζεται ότι τα δυο συνιστώντα κράτη θα έχουν δική τους εσωτερική υπηκοότητα. Και το χειρότερο, η κυριαρχία της ΔΔΟ δεν θα προέρχεται από τον λαό της Κύπρου, αλλά από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.
Δεν θα αναπτύξω εδώ όλα τα διαιρετικά και διχοτομικά στοιχεία, που περιλαμβάνονται στις συγκλίσεις και στο πλαίσιο Γκουτέρες. Θέλω απλώς να δείξω ότι το νέο κράτος θα προέλθει από παρθενογένεση και δεν θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κ.Δ. Είναι φανερό ότι, με τη συμφωνία που θ’ αποτελέσει τη λύση, όσο καλή και να είναι, θα έχει ως πρώτο αποτέλεσμα τη κατάργηση της Κ.Δ., που θα υποβιβαστεί σε συνιστώσα πολιτεία, ισότιμη με τη συνιστώσα πολιτεία στην οποία θα αναβαθμιστεί και θα νομιμοποιηθεί το παράνομο κράτος του κατοχικού καθεστώτος. Οι Τούρκοι ώς τώρα στις διαπραγματεύσεις δεν έχουν κάμει καμιά υποχώρηση, ούτε παραχώρηση.
Κοντά σε όλες τις απαράδεκτες υποχωρήσεις μας θα προσθέσουμε τώρα και την παραχώρηση της κυριαρχίας της Κ.Δ., που θα χάσει επίσης τη διεθνή της προσωπικότητα. Για οποιαδήποτε εκδήλωση της τουρκικής επεκτατικότητας δεν θα μπορούμε να ζητούμε την επέμβαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, ούτε θα ζητούμε τη βοήθεια της Ε.Ε. Κάθε ενέργεια εναντίον μας θα πρέπει να εξετάζεται από την κεντρική κυβέρνηση της ΔΔΟ και ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα την θεωρούν εσωτερική υπόθεση κράτους μέλους.
Η πλευρά μας τα έχει δώσει όλα. Η Τουρκία, ουδέν. Με τη συμφωνία για λύση θα δώσουμε και το τελευταίο μας χαρτί. Θα αποδεχτούμε την κατάργηση της κυριαρχίας και της διεθνούς προσωπικότητας της Κ.Δ., που είναι κατοχυρωμένη από το 1964 με ψήφισμα του Σ.Α. Επομένως, αυτός που πρέπει να δώσει αντιστάθμισμα τώρα είναι η Τουρκία. Εμείς δώσαμε και θα δώσουμε ακόμη τα πάντα. Και ως αντιστάθμισμα πρέπει να πάρουμε επιστροφή ενός σοβαρού ποσοστού εδάφους, αποχώρηση εποίκων, κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, διεθνείς εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης και πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια.
Σε περίπτωση που τα πιο πάνω δεν θ’ αποτελούν πρόνοιες της λύσης, τότε η Τουρκία θα έχει καταφέρει να πετύχει τον διαχρονικό στόχο για κατάργηση της Κ.Δ., η διχοτόμηση θα νομιμοποιηθεί και θ’ ανοίξει η λεωφόρος για επανάκτηση της Κύπρου από την Τουρκία. Στώμεν καλώς και όχι δουλοπρεπώς. Η Κ.Δ. είναι η τελευταία μας ασπίδα και αντίσταση. Και δεν πρέπει ν’ αποδεχτούμε την κατάργησή της.