Ελλάδα

Αύξηση του ορίου για Golden Visa προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Με την αγορά ακινήτου σε συγκεκριμένες περιοχές

Αύξηση του χρηματικού ορίου για απόκτηση Golden Visa, με την αγορά ακινήτου σε συγκεκριμένες περιοχές, προανήγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του στη Βουλή, στην «Ώρα του πρωθυπουργού».

Συγκεκριμένα, η προαναγγελία του Πρωθυπουργού για αλλαγές στο πλαίσιο απόκτησης Golden Visa ήρθε κατόπιν επίκαιρης ερώτησης, που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη για τη στεγαστική κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αναμένεται να ανέλθει στα 800.000 ευρώ το χρηματικό όριο για την απόκτηση Golden Visa για αγορά ακινήτου στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα νησιά, αλλά να παραμείνει στα 250.000 ευρώ σε περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση.

«Σχεδιάζουμε μια περαιτέρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις που αφορούν περιοχές με σημαντική πίεση στα ενοίκια, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα νησιά. Μπορεί να πάει στις 800.000», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας ότι σύντομα θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα.

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τις τράπεζες σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικές στην παροχή στεγαστικών δανείων, καθώς τα νούμερα δεν είναι ενθαρρυντικά. «Δεν είναι απαγορευμένος καρπός ένα δάνειο», σημείωσε.

Ακόμη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον νέο Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δώσει τα κλειστά κτήρια σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι, όπως είπε ο ίδιος, σε «συλλογικότητες που κάνουν καταλήψεις».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε τα ακίνητα καταγράφουν 50% αύξηση στα ενοίκια και «πολλοί κάτοικοι των κέντρων αναγκάζονται να μετακομίσουν μην αντέχοντας το κόστος». «Πολυκατοικίες μετατρέπονται σε οικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Golden Visa που θεσπίστηκε από πολλά κράτη όπως και το δικό μας για να ξεπαγώσει την αγορά ακινήτων έχει προκαλέσει πλέον αφελληνισμό των ακινήτων», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας εξέδωσε ανακοίνωση για τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη προς το πρόσωπό του, κάνοντας λόγο για ειρωνική αντιμετώπιση και αβάσιμες κατηγορίες από τον Πρωθυπουργό.

«Οι άστεγοι, τα άτομα με αναπηρία, οι φοιτητές, οι καλλιτέχνες, η κοινωνία των πολιτών. Αυτές είναι οι συλλογικότητες τις οποίες υπερασπίζομαι και λυπάμαι, πραγματικά, για την ειρωνική αντιμετώπισή τους από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή. Όσον αφορά τα κλειστά ακίνητα, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει την προσπάθεια που κάνω, τις σχετικές συζητήσεις που είχα με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Ζαχαράκη, αλλά και τη δημόσια τοποθέτησή μου στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Αντί, λοιπόν, να εκτοξεύει αβάσιμες κατηγορίες τον καλώ να στηρίξει εμπράκτως τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών», ανέφερε ο κ. Δούκας.

ΚΥΠΕ