Έγκλημα

Δεν έχει τον Θεό του το οργανωμένο έγκλημα στις Φυλακές

Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη όσον αφορά την άγρια δολοφονία του Τανσού Τσιτάν εντός των Κεντρικών Φυλακών, τον Οκτώβριο του 2022

Εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών, διαδρομές χρημάτων και ακραία βία στις Κεντρικές Φυλακές. Ξετυλίγεται το νήμα της εν εξελίξει δικαστικής διαδικασίας για τη στυγερή δολοφονία του Τανσού Τσιτάν στις φυλακές τον Οκτώβριο του 2022. Τα όσα ακούστηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου αυτήν την εβδομάδα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα λέγονται και βγαίνουν στο φως κατά καιρούς για την κατάσταση στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Κύπρου.

Ναρκωτικά, κινητά και βασανιστήρια

Ενώπιον του δικαστηρίου τέθηκε η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών εντός των Φυλακών, αλλά και ο ξυλοδαρμός κρατουμένων από άλλους φυλακισμένους. Κατά την αντεξέταση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας στη δολοφονία του Τανσού Τσιτάν, του ζητήθηκε να τοποθετηθεί κατά πόσον πωλούσε ναρκωτικά σε συνεργασία με το θύμα και αν είχαν οικονομικές διαφορές. «Μέσα στη φυλακή, ποτέ δεν πούλησα ναρκωτικά με τον Τσιτάν. Ο κατηγορούμενος έβαζε άλλους να πωλούν ναρκωτικά γι’ αυτόν, ανάμεσά τους και ο Τανσού. Όλοι το ξέρουν, εγώ ήμουν μόνο χρήστης», ανέφερε ο μάρτυρας.

Περιέγραψε μάλιστα περιστατικό, στο οποίο, όπως ισχυρίστηκε, και ο ίδιος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον κατηγορούμενο. «Στις Φυλακές με κτύπησε με το τραπεζάκι επανειλημμένα. Το έχουν δει όλοι όσοι ήταν στο δωμάτιο ότι ο κατηγορούμενος με κτύπησε. Πήγαινε σε άλλους Κούρδους και τους έλεγε πως έδερνε τον Τανσού, υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που είναι μάρτυρες, μπορεί να μην είδαν, αλλά άκουγαν», σημείωσε.

Στο κάδρο και τα κινητά τηλέφωνα. Σε ερώτηση δικηγόρου αν είχε πρόβλημα με τον Τανσού, επειδή υποπτευόταν ότι είχε σχέση με τη συμβία του, ο μάρτυρας απάντησε «όχι, όλες οι αποδείξεις είναι στο κινητό που είναι στις Φυλακές. Ο κατηγορούμενος πίστευε ότι ο Τανσού κατείχε βίντεο, με ερωτικές στιγμές με τη γυναίκα του. Είχε ζητήσει να βρεθούν αυτά τα βίντεο. Εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα με τον Τανσού».

Κατά την εξέταση του μάρτυρα περιγράφηκαν ενδελεχώς τα ειδεχθή βασανιστήρια που δέχθηκε ο Τανσού Τσιτάν προτού ξεψυχήσει στο κελί του. Μεταξύ άλλων έγιναν αναφορές για επανειλημμένα κτυπήματα στο κεφάλι, αλλά και για βασανιστήρια με τη χρήση καλωδίων.

Η δίκη συνεχίστηκε την Παρασκευή ενώπιον του Κακουργιοδικείου με την αντεξέταση ενός εκ των βασικών μαρτύρων, ο οποίος ανέδειξε τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση, Βεϊσί Μπαντούρ, ως μεγαλέμπορο ναρκωτικών και πρόσωπο με ιδιαίτερη επιρροή σε λοχίες των Φυλακών. Ο μάρτυρας κατηγορίας ισχυρίστηκε ότι ο Βεϊσί Μπαντούρ κατάφερνε να έχει τον έλεγχο ολόκληρης πτέρυγας των Κεντρικών Φυλακών.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Νέες αποκαλύψεις του «Σίγμα»

Παρά τα όσα αποκάλυψαν οι «Τομές στα Γεγονότα» τον Ιούλιο του 2022, τις δικαστικές αποφάσεις, τον διορισμό τότε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα τεσσάρων ποινικών ανακριτών, τη δολοφονία Τσιτάν, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα -σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην κατοχή του ΣΙΓΜΑ- να εισάγονται κατά τρόπο μαζικό ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα στις Φυλακές. Το ΣΙΓΜΑ αποκάλυψε τέσσερα τουλάχιστον περιστατικά που έχει ενώπιόν του και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Διαβάστε ακόμα: Σωφρονιστικό ίδρυμα ή φωλιά εγκλημάτων;

Το πρώτο σημειώθηκε πριν από ενάμιση περίπου μήνα, όταν ένα φορτηγό με προμήθειες τροφίμων εισήλθε στις Φυλακές, αλλά εκτός από τρόφιμα, μετέφερε και φορτίο με κινητά τηλέφωνα. Κατά τη στιγμή εισόδου στο σωφρονιστικό Ίδρυμα κι ενώ περνούσε από τη ράμπα, έπεσε από την «κοιλιά» του φορτηγού μια συσκευασία, η οποία περιείχε περισσότερα από 200 κινητά τηλέφωνα. Οι εμπλεκόμενοι στο περιστατικό έσπευσαν να μαζέψουν τη συσκευασία και την ξανακόλλησαν στην «κοιλιά» του φορτηγού, το οποίο και πέρασε εντός των Κεντρικών Φυλακών. Πρόκειται για πολύ μικρά κινητά τηλέφωνα. Διακόσια τέτοια κινητά τηλέφωνα πωλήθηκαν σε μαύρη αγορά σε καταδίκους και υποδίκους.

Ενώπιον του ΣΙΓΜΑ έχουν φτάσει τρία περιστατικά, τα οποία συνέβησαν τους τελευταίους 6 μήνες και τα οποία -επίσης- αποσιωπήθηκαν. Προκαλεί μάλιστα αίσθηση και ο τρόπος με τον οποίο οι δράστες διοχετεύουν τα ναρκωτικά στις Φυλακές. Σε τρεις περιπτώσεις από τον χώρο στάθμευσης των Φυλακών φαίνονται κάποιοι να σουτάρουν μπάλες του ποδοσφαίρου, οι οποίες να πέφτουν εντός του γηπέδου των Φυλακών, και να τις μπλοκάρουν σαν τερματοφύλακες οι κατάδικοι. Οι μπάλες αυτές είναι γεμάτες με σακουλάκια από ναρκωτικά.

Την ίδια ώρα, δύο υποθέσεις εισαγωγής ναρκωτικών με εμποτισμένες κόλλες οδηγούνται ενώπιον των δικαστηρίων.

Στην ουσία φέρεται να υπάρχει μια πέμπτη φάλαγγα αξιωματικών και δεσμοφυλάκων, η οποία συνεργάζεται με τους κατάδικους και τους βαρυποινίτες...

Υπάρχουν, όμως, και όλοι όσοι δεν ανήκουν σ' αυτήν τη φάλαγγα και είναι απλοί παρατηρητές των εγκληματικών αυτών πράξεων και σιωπούν. Είναι ή δεν είναι και αυτοί συνεργοί; Γνωρίζουν και πολλές φορές είναι και αυτόπτες μάρτυρες και σιωπούν διότι φοβούνται.