Παιδεία

Βία στα σχολεία: Τα περιστατικά που συγκλόνισαν τη τελευταία δεκαετία (ΒΙΝΤΕΟ)

Αγρίεψε η βία στα σχολεία.

Μαθητές με μαχαίρια, μαθητές με σιδερογροθιές, παιδιά που, γρονθοκοπούν και κλωτσούν άγρια συμμαθητές τους.

Ξύλο, κοροϊδίες, απομόνωση, ύβρεις. Ένας στους τέσσερις μαθητές στην Κύπρο πέφτει θύμα εκφοβισμού τόσο στο σχολείο όσο και μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το Υπουργείο Παιδείας τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Τα περιστατικά αναρίθμητα. Η εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι κατέγραψε αυτα που συγκλόνισαν την κυπριακή γνώμη την τελευταία δεκαετία.

18 Φεβρουαρίου 2015: 17χρονος μαθητής, που φοιτούσε στη Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου τραυμάτισε εν ώρα σχολείου με μαχαίρι τέσσερις μαθητές. Η αιτία; Ασήμαντη. Ο ίδιος θεώρησε ότι μιλούσαν για εκείνο. Στη συνέχεια ο μαθητής συνελήφθη.

14 Οκτωβρίου 2016: Απίστευτο σκηνικό έλαβε χώρα σε αυλή Λυκείου στη Λεμεσό , όπου δύο μαθήτριες ξυλοκόπησαν άγρια μία συμμαθήτριά τους. Οι αυτόπτες μάρτυρες του σκηνικού, όχι μόνο δεν παρενέβησαν, αλλά κατέγραψαν το άγριο περιστατικό στα κινητά τους τηλέφωνα και το διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λίγη ώρα αργότερα, οι κοπέλες ξαναχτύπησαν την ίδια συμμαθήτριά τους, την οποία βρήκαν στη στάση του λεωφορείου. Μάλιστα, η επίθεση ήταν τόσο άγρια, που της χτύπησαν το κεφάλι στην άσφαλτο. Η 16χρονη μαθήτρια μεταφέρθηκε από συγγενείς της στο νοσοκομείο, με εκδορές και μελανιές στο κεφάλι της. Οι δύο μαθήτριες που φαίνεται να ξυλοκοπούσαν για τρεις συνεχόμενες ημέρες τη 16χρονη συνελήφθησαν.

24 Μάϊου 2019: Θύμα αυτή την φορά, 13χρονη και πρωταγωνιστές συνομήλικοί της. Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός λεωφορείου. Δύο μαθήτριες πιάστηκαν στα χέρια, με τη δεύτερη να ρίχνει στο πάτωμα την 13χρονη. Κατά τη διάρκεια μάλιστα του περιστατικού, οι υπόλοιποι μαθητές παρακολουθούσαν άπραγοι το βίαιο επεισόδιο, και ανέβαζαν τα βίντεο με τις σκληρές εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοροιδεύοντας το κορίτσι.

07 Δεκεμβρίου 2020: Δυο ανήλικοι, ηλικίας 15 και 13 ετών, εισήλθαν σε αυλή ιδιωτικού σχολείου στη Λεμεσό χωρίς άδεια και κτύπησαν άλλο μαθητή της σχολής ηλικίας 13 ετών, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο κεφάλι. Οι δύο ανήλικοι κατέληξαν στην Αστυνομία, και στη συνομιλία που είχαν με ανακριτές αποκάλυψαν ότι μπήκαν στο σχολείο από μη ελεγχόμενη είσοδο, με σκοπό να επιτεθούν στον 13χρονο. Το κίνητρο της επίθεσης ήταν η αντιπαράθεση που είχαν μεταξύ τους σε σχέση με ένα διαδικτυακό παιχνίδι. Φαίνεται ότι οι δυο ανήλικοι είχαν συνωμοτήσει από πριν, με σκοπό να σκοτώσουν τον άλλον μαθητή.

14 Σεπτεμβρίου 2022: Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που λήφθηκαν από αυλή Γυμνασίου στη Λεμεσό, οι οποίες καταδεικνύουν τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονου από συνομήλικους του. Στο επεισόδιο παρεμβαίνει συνομήλικος τους, που προσπαθεί να μπει ανάμεσα στους δύο. Την ίδια ώρα, άλλοι μαθητές φαίνεται να συμμετέχουν στον ξυλοδαρμό και να χτυπούν επίσης τον μαθητή. Το όλο σκηνικό εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια ανηλίκων που με ιαχές και γέλια, φαίνεται να βιντεογραφούν και να επικροτούν το επεισόδιο. Στη συνέχεια, ο 14χρονος εγκατέλειψε το σχολείο και μετέβη σε παρακείμενο φαρμακείο για να αναζητήσει βοήθεια, καθώς έφερε εκδορές και τραύματα στο πρόσωπο. Παρόμοια περιστατικά εις βάρος του μαθητή είχαν εκτυλιχθεί και προηγούμενες σχολικές χρονιές.

7 Φεβρουαρίου 2023: Δύο μαθήτριες σε Γυμνάσιο της Πάφου, πιάστηκαν στα χέρια, με τη μία να ρίχνει κάτω την άλλη και την χτυπά με βία. Οι υπόλοιποι ζητωκραυγάζουν και καταγράφουν το περιστατικό χωρίς να προσπαθούν να τις χωρίσουν.

19 Σεπτεμβρίου 2023: Λίγο μετά το τελευταίο κουδούνι, τρεις μαθήτριες Γυμνασίου της Λευκωσίας πιάστηκαν στα χέρια στην αυλή του σχολείου και κατέληξαν στο Νοσοκομείο… Οι υπόλοιποι ζητωκραύγαζαν και κατέγραφαν στα κινητά τους τον άγριο ξυλοδαρμό.

26 και 27 Σεπτέμβριου 2023: Ξυλοδαρμός δύο αδελφών σε Γυμνάσιο της Λευκωσίας. Οι άλλοι μαθητές παρακολουθούσαν και φώναζαν «ξύλο – ξύλο». Σαν μην έφθαναν όλα αυτά κάποιοι βιντεογραφούσαν το περιστατικό.

24 Οκτωβρίου 2023: Στην Πάφο, έξι μαθητές της Τεχνικής Σχολής αποβλήθηκαν δια παντός, καθώς ξυλοκόπησαν δύο συμμαθητές τους. Ο ένας εκ των μαθητών που αποβλήθηκε φέρεται να εμπλέκεται και στο επεισόδιο που σημειώθηκε, κατά το οποίο καθηγητής είχε τραυματιστεί από ρίψη καρέκλας.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των βίαιων περιστατικών, η απουσία αντίδρασης.