Παραπολιτικά

Το οργιώδες παρασκήνιο στον ΔΗΣΥ που "έφαγε" τον Πελεκάνο - Εκδηλώνονται αντιπαλότητες από το παρελθόν (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέες φουρτούνες στον ΔΗΣΥ μετά την παραίτηση του Αντιπροέδρου, Μάριου Πελεκάνου ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Πολιτικού Γραφείου για τον καταρτισμό του ευρωψηφοδελτίου.

Νέες φουρτούνες στον ΔΗΣΥ μετά την παραίτηση του Αντιπροέδρου, Μάριου Πελεκάνου ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Πολιτικού Γραφείου για τον καταρτισμό του ευρωψηφοδελτίου.

Από φαβορί και λαοφιλής που θεωρείτο, το κονκλάβιο της ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΣΥ αποφάσισε να τον αφήσει εκτός ευρωψηφοδελτίου παρά το ότι ένα χρόνο πριν είχε κόψει πρώτος το νήμα στις εσωκομματικές εκλογές, με 9455 σταυρούς.

Η Πρόεδρος του κόμματος και λοιπή ηγεσία για ευνόητους λόγους συνέστησαν στον κύριο Πελεκάνο να ξανασκεφτεί και να αναθεωρήσει την απόφαση του. Κομματικά στελέχη δήλωναν στην Σ ότι είναι πλέον ξεκάθαρη η διάσταση των αποφάσεων και του τρόπου σκέψης μεταξύ της βάσης των ψηφοφόρων του Δησυ και της ηγεσίας.

Πώς αλλιώς ένας λαοφιλής, εκλεχθείς από τη βάση του κόμματος έμεινε εκτός ψηφοδελτίου από το Πολιτικό Γραφείο; Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου δεν είναι άσχετη και με τις πολιτικές θέσεις του κυρίου Πελεκάνου επί του Κυπριακού που κατά βάση εμφανίζονται πιο πατριωτικές και… δεξιές από τους υπόλοιπους.

Επισήμαιναν ότι είναι τυχερή η Ελένη Σύρου-Σταύρου νυν Ευρωβουλευτής που περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο χωρίς ψηφοφορία λόγω ποσόστωσης γυναικών, διότι οι απόψεις που εκφράζει κατά καιρούς πόρρω απέχουν από εκείνες που διατυπώνονται από άλλα ηγετικά στελέχη στη βάση του εξευμενισμού.

Παρ’όλα αυτά η ηγεσία του ΔΗΣΥ θεωρεί ότι διαθέτει τους μηχανισμούς και τις δυνατότητες για ανάκαμψη και για την κατάληψη της πρώτης θέσης ενόψει Ευρωεκλογών. Ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί -όπως δήλωσε στην "Σ" ηγετικό στέλεχος του κόμματος που θέλει να παραμείνει στην ανωνυμία- από τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστούν οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου για να πείσουν τους πολίτες.

--//--//--

Σε οδούς πρωτοφανούς εσωστρέφειας πορεύεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Το παρασκήνιο δίνει και παίρνει, αλλά και στο προσκήνιο επανέρχονται αντιπαλότητες από το παρελθόν.

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο αυτό που συμβαίνει, με τον κόμμα της κεντροδεξιάς να μην μπορεί να ησυχάσει ή καλύτερα κάποιοι φαίνεται εκ των πραγμάτων να μην τον αφήνουν να ησυχάσει.

Η εκλογική ήττα του Μάριου Πελεκάνου, στο πολιτικό γραφείο τον οδήγησε σε παραίτηση από την αντιπροεδρία του κόμματος. Οι λόγοι της ήττας φαίνεται να είναι αρκετοί και να συντρέχουν.

Μια ερμηνεία που δίνεται είναι ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος είχε φθαρεί και έχασε υποστήριξη λόγω της εμπλοκής που είχε για να βρεθούν οι υποψήφιοι για την τοπική αυτοδιοίκηση σε Λεμεσό και Πάφο.

Άλλος λόγος είναι το γεγονός ότι αρκετοί ίσως να θεώρησαν δεδομένη την εκλογή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, σε αρκετά από τα ψηφοδέλτια επαναλαμβάνονταν τα ίδια τρία ονόματα. Αυτό όπως μας λέχθηκε ίσως να σημαίνει ότι υπήρχε προσυνεννόηση, να ψηφιστούν συγκεκριμένα άτομα και ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός άλλοι.

Ακόμη μια παράμετρος που φαίνεται να έπαιξε τον ρόλο της είναι το γεγονός ότι σε αυτή του την σύνθεση του πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ έχει περισσότερος Αμμοχωστιανούς με αποτέλεσμα να προτιμήσουν την υποψηφιότητα Χρίστου Αγγελίδη.

Ακόμη και τώρα γίνεται προσπάθεια για να αλλάξει γνώμη ο Μάριος Πελεκάνος.

Πέραν από τις σκοπιμότητες που φαίνεται να υπήρχαν ο Μάριος Πελεκάνος φαίνεται να έχει πικραθεί και από το γεγονός ότι δεν είχε την στήριξη της ηγεσίας στο βαθμό που θα έπρεπε την ώρα που κάποιοι δούλευαν για να μην είναι στο ψηφοδέλτιο.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται μια προσπάθεια, ωστόσο αυτό που μας ξεκαθαρίστηκε είναι πως όποια και να είναι η κατάληξη δεν πρόκειται να αρχίσουν διαδικασίες αντικατάστασης και εκλογής νέου αντιπροέδρου πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Πέραν από το παράδειγμα του Μάριου Πελεκάνου ο οποίος πριν από 8 μήνες συγκέντρωσε σχεδόν 10 χιλιάδες ψήφους για αντιπρόεδρος, και τώρα μένει εκτός ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές είναι και ο Λουκάς Φουρλάς.

Ο Ευρωβουλευτής, συγκέντρωσε μόλις 74 ψήφους από τα 114 άτομα που ψήφισαν. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που στις προηγούμενες ευρωεκλογές έλαβε 43 χιλιάδες ψήφους.

Άρα τόσο ο κ. Φουρλάς όσο και ο κ. Πελεκάνος έχουν έρεισμα στον κόσμο και παρόλα αυτά μεγάλη μερίδα του πολιτικού γραφείου φαίνεται να μην τους ήθελε στο ψηφοδέλτιο.

Μοιραία αυτό ηθελημένα είτε όχι, από κάποιους, εάν το αποτέλεσμα στις εκλογές δεν είναι το επιθυμητό, θα δημιουργήσει προβλήματα στην ηγεσία του κόμματος με ότι αυτό συνεπάγεται.