Ενέργεια

Η Σαουδική Αραβία επεκτείνεται και σε άλλες μορφές ενέργειας πέραν του πετρελαίου

«Από την αρχή λέγαμε ότι θα γίνουμε η χώρα που θα παράγει κάθε πηγή ενέργειας»

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να σταματήσει τη σχεδιαζόμενη επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας πετρελαίου αντανακλά τις φιλοδοξίες της να επεκταθεί και σε άλλες μορφές ενέργειας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Ενέργειας.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, ανακοίνωσε στις 30 Ιανουαρίου ότι το Υπουργείο Ενέργειας την διέταξε να διατηρήσει την παραγωγική ικανότητα στα 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, εγκαταλείποντας τον στόχο των 13 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως μέχρι το 2027.

Οι αξιωματούχοι του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού στον κόσμο δεν εξήγησαν την κίνηση αυτή, αφήνοντας τους αναλυτές να υποθέσουν ότι αντανακλά την έλλειψη εμπιστοσύνης ότι η μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου θα δικαιολογούσε περαιτέρω επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα.

"Νομίζω ότι αναβάλαμε αυτή την επένδυση απλώς επειδή... είμαστε σε μετάβαση", δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, ετεροθαλής αδελφός του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman, σε συνέδριο στην ανατολική πόλη Dhahran, όπου βρίσκεται η έδρα της Aramco.

"Και η μετάβαση σημαίνει ότι ακόμη και η πετρελαϊκή μας εταιρεία, η οποία από πετρελαϊκή εταιρεία έγινε εταιρεία υδρογονανθράκων, τώρα, γίνεται ενεργειακή εταιρεία", πρόσθεσε.

Αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω επενδύσεις σε άλλες μορφές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε.

Ανέφερε ότι "από την αρχή λέγαμε ότι θα γίνουμε η χώρα που θα παράγει κάθε πηγή ενέργειας".

Η απόφαση να μπει φρένο στην προγραμματισμένη επέκταση της παραγωγικής ικανότητας δεν ελήφθη "βιαστικά", αλλά μετά από "λεπτομερείς αξιολογήσεις", είπε.

Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2060, με την Aramco να στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές από τις δικές της δραστηριότητες μέχρι το 2050.

Ο πρίγκιπας Abdulaziz δήλωσε ότι το βασίλειο διαθέτει ένα "τεράστιο μαξιλάρι" εφεδρικής πετρελαϊκής ικανότητας σε περίπτωση μεγάλων διαταραχών στον παγκόσμιο εφοδιασμό λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco Amin Nasser δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της ίδιας διάσκεψης ότι ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας παραμένει έτοιμος να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα εάν χρειαστεί.

ΚΥΠΕ