Ενέργεια

Στα χωράφια τα φωτοβολταϊκά, στις επιχειρήσεις η ενεργειακή φτώχια

Την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητά η Επιτροπή Πρωτοβουλίας «Φωτοβολταϊκά Για Όλους»

Την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη ζητά η Επιτροπή Πρωτοβουλίας «Φωτοβολταϊκά Για Όλους». Η Επιτροπή απέστειλε υπόμνημα στον Πρόεδρο σχετικά με τις άδειες που δίνονται για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ τη ίδια ώρα οι επιχειρήσεις και οι οικίες παραμένουν στην ενεργειακή φτώχια και έρμαιο των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Πρωτοβουλία στο υπόμνημά της επισημαίνει ότι εξαιτίας αυτής της πολιτικής έχουν εγκατασταθεί δεκάδες χρυσοφόρα εμπορικά φωτοβολταϊκά σε χιλιάδες δεκάρια πολύτιμης γεωργικής και δασικής γης, καταλαμβάνοντας παράλληλα το σύνολο σχεδόν της διαθέσιμης δυνατότητας του απομονωμένου ηλεκτρικού δικτύου της ΑΗΚ.

Σημειώνει ότι «οι οργανώσεις ΟΕΒ, ΠΟΒΕΚ, ΚΕΒΕ, ΠΑΣΥΞΕ, Σύνδεσμος Καταναλωτών κ.ά., πρέπει να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη στάση τους, που δεν απέτρεψαν τη δημιουργία του προβλήματος, με το οποίο βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα τα μέλη τους. Γνώριζαν ότι τα μέλη τους έπασχαν από ενεργειακή φτώχια, γνώριζαν την μη ύπαρξη κατάλληλων σχεδίων αξιοποίησης των φωτοβολταϊκών, γνώριζαν ότι η ενεργειακή φτώχια θα μπορούσε και μπορεί να αντιμετωπισθεί με την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών, γνώριζαν τις περιορισμένες δυνατότητες του απομονωμένου ηλεκτρικού δικτύου της ΑΗΚ, έβλεπαν ότι τεράστια εμπορικά φωτοβολταϊκά ξεφυτρώνουν στα χωράφια και όχι σε βιομηχανικές, εμπορικές και οικιακές στέγες και δεν έπραξαν ως όφειλαν τα δέοντα».

Επιπλέον, η Πρωτοβουλία καταφέρεται και κατά των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κομμάτων. «Κόπτονται τάχα για το φυσικό περιβάλλον, αλλά θα πρέπει να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη στάση τους που υποβοήθησε την απαράδεκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με την εγκατάσταση εμπορικών φωτοβολταϊκών στο έδαφος αντί στις στέγες των κατοικιών και των επιχειρήσεων».

«Πάει να εξελιχθεί σε μέγα σκάνδαλο»

Στη «Σ» μίλησε ο Κυριάκος Κάλαττας, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί δεν έχει νόημα. «Του έχουμε ξαναστείλει επιστολή και ούτε μας απάντησε», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι η επιστολή έχει σταλεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Ελπίζουμε ότι θα συγκινηθούν κάποιοι και θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα, το οποίο πάει να εξελιχθεί σε μέγα σκάνδαλο», τόνισε.

Εξήγησε ότι αυτήν τη στιγμή οι επιχειρήσεις δεν έχουν φωτοβολταϊκά και όσες παίρνουν έγκριση, η αίτησή τους είναι με μία σφραγίδα «no export». Επεσήμανε ότι στις περιπτώσεις που τους περισσεύει ενέργεια από το φωτοβολταϊκό δεν διοχετεύεται στο δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού, διότι το δίκτυο δεν μπορεί να σηκώσει αυτήν την ενέργεια. «Την ίδια στιγμή βλέπουμε και ακούμε να παραχωρούνται άδειες για εμπορικά φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ μας λένε ότι το δίκτυο δεν μπορεί να σηκώσει άλλα φωτοβολταϊκά», είπε.

Ο κ. Κάλαττας σημείωσε ότι αυτό το πράγμα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. «Ήξεραν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι το δίκτυο είναι απομονωμένο. Ήξεραν όλοι ότι οι επιχειρήσεις και οι οικίες δεν έχουν φωτοβολταϊκά επειδή δεν υπήρχαν κατάλληλα σχέδια, όμως έδωσαν άδειες και γέμισαν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά και άφησαν τις επιχειρήσεις και τις οικίες στην ενεργειακή φτώχια».

Διερωτήθηκε, παράλληλα, γιατί οι οργανώσεις δεν απαίτησαν κατάλληλα σχέδια για να βάλουν οι επιχειρήσεις φωτοβολταϊκά. «Εισπράττουν από τα μέλη τους εισφορές χιλιάδων ευρώ και δεν μερίμνησαν να τους βοηθήσουν. Μήπως αυτές οι οργανώσεις δεν αντέδρασαν επειδή θέλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μελών τους και όσων έχουν συμφέροντα με τα εμπορικά φωτοβολταϊκά;», είπε.

Τι προτείνει η Επιτροπή

Πλέον έχει γίνει γνωστό ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης «Φωτοβολταϊκά Για Όλους» τελικά δεν είναι για όλους, καθώς εξαιρούνται χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Πρωτοβουλία έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις της στην Επιτροπή Ενέργειας, ώστε να μπορούν όλοι να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα, προτείνουν:

Κάθε οικιακός καταναλωτής να μπορεί μεν να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό μέχρι 10kW με το Σχέδιο Net Metering ή Virtual Met Metering, είτε στο κέλυφος της κατοικίας, είτε στο έδαφος, όπου υπάρχει αδειούχο υποστατικό ή αδειούχα γεώτρηση, όπως ισχύει σήμερα, χωρίς όμως να απαιτείται άδεια οικοδομής όταν το φωτοβολταϊκό εγκαθίσταται στο έδαφος, αλλά βεβαίωση από Πολιτικό Μηχανικό, μέλος του ΕΤΕΚ ή και βεβαίωση από Αδειούχο Εγκαταστάτη ότι η εγκατάσταση έγινε σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς και τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Κάθε Μικρομεσαία Επιχείρηση να μπορεί να εγκαταστήσει για σκοπούς αυτοκατανάλωσης φωτοβολταϊκό μέχρι 30kW, με το Σχέδιο Net Metering ή Virtual Met Metering, είτε στο κέλυφος του υποστατικού που στεγάζει την Επιχείρηση είτε στο έδαφος, όπου υπάρχει αδειούχο υποστατικό ή αδειούχα γεώτρηση, χωρίς να απαιτείται όμως άδεια οικοδομής, αλλά Βεβαίωση από Πολιτικό Μηχανικό, μέλος του ΕΤΕΚ ή και βεβαίωση από αδειούχο Εγκαταστάτη ότι η εγκατάσταση έγινε σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς και τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Οι επιχειρήσεις που χρειάζονται, για σκοπούς αυτοκατανάλωσης, φωτοβολταϊκά συστήματα μεγαλύτερα των 30kW να μπορούν να χρησιμοποιούν τα Σχέδια Net Billing και Virtual Net Billing, όπως προβλέπεται πιο πάνω, αλλά στην πίστωση η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από το ΦΒ που θα «διοχετεύεται» στο δίκτυο της ΑΗΚ κατά τις μη εργάσιμες ώρες ή μέρες να κοστολογείται σύμφωνα με το κόστος αποφυγής αντί με 11σεντ/kWh που ισχύει σήμερα.

Χρηματοδότηση εγκατάστασης

Είναι γνωστό ότι με το ΦΒ ο ιδιοκτήτης εξοικονομεί χρήματα που υπερκαλύπτουν τη δόση του απαιτούμενου δανείου για εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού, και με αυτά τα χρήματα εξοφλείται το δάνειο στα τριάμισι περίπου χρόνια και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης έχει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για πέραν των 30 χρόνων με ποιοτικό φωτοβολταϊκό.

Προτείνεται ο κάθε ενδιαφερόμενος να απευθύνεται σε Εμπορική Τράπεζα για την εξασφάλιση του απαραίτητου δανείου με εγγύηση την αποσύνδεση του φωτοβολταϊκού. Για την υλοποίηση της εν λόγω πρότασης οι Τράπεζες μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία παραχωρεί χαμηλότοκα δάνεια για σκοπούς προώθησης των ΑΠΕ.