Ελλάδα

Θεσμοθέτηση απογευματινών χειρουργείων από 1η Μαρτίου στην Ελλάδα

«Καθημερινά θα πραγματοποιούνται περισσότερα χειρουργεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες»

Στη θεσμοθέτηση απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία αναμένεται να εκκινήσουν από 1η Μαρτίου αναφέρθηκε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παραπέμποντας στη συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους και στην οποία σημείωσαν ότι ο πολίτης θα καταβάλει αντίτιμο από 300 έως 2.000 ευρώ αναλόγως της βαρύτητας της επέμβασης, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι τα απογευματινά χειρουργεία αναβαθμίζουν πολλαπλώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

«Καθημερινά θα πραγματοποιούνται περισσότερα χειρουργεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες», επεσήμανε, ενώ ανέφερε ότι «η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%».

Όπως τόνισε, τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου και θα λειτουργούν ακριβώς όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. «Για τον λόγο αυτό θα ελέγχεται αν κάθε κλινική κάνει τον ίδιο αριθμό χειρουργείων με αυτόν που έκανε πριν την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων», ανέφερε.

Ακόμη, σημείωσε ότι για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία θα διατεθούν 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν εκείνοι με το κόστος».

«Η προτεραιοποίηση των επεμβάσεων θα γίνει σύμφωνα με την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ενώ έχει δημιουργηθεί η κατηγοριοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων, με βάση ιατρικά κριτήρια», επεσήμανε. Ακόμη, εξήγγειλε ότι ο σχεδιασμός λειτουργίας αυτού του νέου θεσμού είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του ΕΣΥ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την εγγραφή των πολιτών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές.

«Οι πολίτες που το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις για άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους μέσω επιστολικής ψήφου μέχρι τις 29 Απριλίου 2024. Με τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου καταργούνται όλα τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου κι αν βρίσκονται», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

ΚΥΠΕ