Κόστος Ζωής

Φόροι, κόστος παραγωγής, φθηνές εισαγωγές ξεσηκώνουν τους αγρότες στην Ευρώπη

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν ενταθεί και επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να πιέσουν τους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να τους βοηθήσουν με τους φόρους και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, τις φθηνές εισαγωγές και την γραφειοκρατία.

Στις περισσότερες χώρες, οι αγρότες λένε ότι δεν πληρώνονται αρκετά, «πνίγονται» από φόρους, γραφειοκρατία και υπερβολικούς περιβαλλοντικούς κανόνες και διαμαρτύρονται για τις φθηνές εισαγωγές τροφίμων.

Μεγάλες ποσότητες εισαγωγών από την Ουκρανία, για τις οποίες η ΕΕ έχει εγκαταλείψει ποσοστώσεις και δασμούς, μετά την εισβολή της Ρωσίας, και οι ανανεωμένες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του νοτιοαμερικανικού μπλοκ Mercosur, έχουν πυροδοτήσει δυσαρέσκεια για τον αθέμιτο ανταγωνισμό στη ζάχαρη, τα σιτηρά και το κρέας.

Οι αγρότες δυσανασχετούν με τις εισαγωγές επειδή λένε ότι πιέζουν τις ευρωπαϊκές τιμές, ενώ δεν πληρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα που επιβάλλονται στους αγρότες της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη να περιοριστούν οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία εισάγοντας ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τα πιο ευαίσθητα προϊόντα, δηλαδή τα πουλερικά, αυγά και ζάχαρη, αλλά οι παραγωγοί λένε ότι ο όγκος θα είναι ακόμα πολύ υψηλός.

Οι αγρότες διαφωνούν επίσης με τους νέους κανόνες της ΕΕ για τις επιδοτήσεις, όπως η απαίτηση να αφήσουν το 4% της αγρανάπαυσης.

Καταγγέλλουν την υπερβολική γραφειοκρατία και ειδικά οι Γάλλοι αγρότες λένε ότι η Κυβέρνηση περιπλέκει πολύ την κατάσταση.

Η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι εξαιρούνται οι γεωργοί της ΕΕ για το 2024 από την απαίτηση να διατηρούν μέρος της γης τους σε αγρανάπαυση - χωρίς να τη χρησιμοποιούν για κάποιο χρονικό διάστημα - ενώ θα εξακολουθούν να λαμβάνουν πληρωμές στήριξης γεωργικών εκμεταλλεύσεων από την ΕΕ, αλλά θα πρέπει να καλλιεργούν καλλιέργειες χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Στη Γερμανία και τη Γαλλία, που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, οι αγρότες έχουν διαφωνήσει κατά των σχεδίων για τον τερματισμό των επιδοτήσεων ή των φορολογικών ελαφρύνσεων στο γεωργικό ντίζελ. Οι Έλληνες αγρότες θέλουν να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης.

Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν υποχωρήσει από την πίεση και έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους.

Στη Γαλλία οι διαμαρτυρίες επικεντρώνονται στην γραφειοκρατία της ΕΕ, τις τιμές ντίζελ, με τους αγρότες να ζητούν περισσότερη στήριξη για την ενίσχυση των εισοδημάτων. Λένε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να μειώσει τον πληθωρισμό των τροφίμων έχει αφήσει πολλούς παραγωγούς ανήμπορους να καλύψουν το υψηλό κόστος ενέργειας, λιπασμάτων και μεταφοράς. Διαμαρτύρονται επίσης για την πρόσβαση σε άρδευση, τους ελέγχους για την διαβίωση των ζώων και τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Στο γειτονικό Βέλγιο οι αγρότες ζητούν από την ΕΕ να αξιολογήσει την απαίτηση για την αγρανάπαυση, διαμαρτύρονται για τις φτηνές εισαγωγές και τις επιδοτήσεις που ευνοούν μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις.

Στην Πολωνία οι διαμαρτυρίες επικεντρώνονται στις φτηνές εισαγωγές από την Ουκρανία, στους κανονισμούς της ΕΕ ενώ στην Ισπανία οι αγρότες μιλούν για «ασφυκτική γραφειοκρατία» που σχεδιάστηκε στις Βρυξέλλες και διαβρώνει την κερδοφορία των καλλιεργειών καθώς και για εμπορικές συμφωνίες που ανοίγουν τις πόρτες σε φθηνές εισαγωγές.

Και στην γειτονική Πορτογαλία οι αγρότες διαμαρτύρονται για ανεπαρκή κρατική βοήθεια, για τις περικοπές επιδοτήσεων και για βαριά γραφειοκρατία. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο έκτακτης βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 200 εκατομμυρίων ευρώ για τον μετριασμό των επιπτώσεων της μακροχρόνιας ξηρασίας.

Οι διαμαρτυρίες στη Ρουμανία πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου και αφορούσαν κυρίως το υψηλό κόστος του ντίζελ, τις ακριβές τιμές ασφάλισης, τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ και τις φτηνές εισαγωγές από την Ουκρανία.

Η Κυβέρνηση προχώρησε σε αυξήσεις στις επιδοτήσεις ντίζελ και έλαβε μέτρα για τα ποσοστά ασφάλισης και για επίσπευση στις πληρωμές επιδοτήσεων.

Στην Ελλάδα οι αγρότες απαιτούν υψηλότερες επιδοτήσεις και ταχύτερη αποζημίωση για ζημιές στις καλλιέργειες και ζώα που χάθηκαν στις πλημμύρες του 2023 και μέτρα για το φόρο στο πετρέλαιο, τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος και τις μειώσεις στις κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις.

ΚΥΠΕ