Παιδεία

Εορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων

Πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία η καθιερωμένη Εορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, την οποία διοργανώνουν το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο Μελετών και η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην παιδεία της Κύπρου και στα ελληνικά γράμματα τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι άνθρωποι, δηλαδή, οι οποίοι τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 αγωνίστηκαν για την καθιέρωση της ελληνικής ως επίσημης γλώσσας τού υπό ίδρυση τότε Πανεπιστημίου Κύπρου και για τη διασφάλιση του ελληνικού του χαρακτήρα.

Η εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, Ξενή Ξενοφώντος, και του Αντιπροέδρου του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΚΕΜ, Ανδρέα Μορφίτη, και τους χαιρετισμούς της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, και του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Γεωργίου. Στη συνέχεια σύντομη παρέμβαση με θέμα την ελληνική γλώσσα και την παιδεία σήμερα έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, δρ Μιχάλης Μιχαηλίδης.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδος, Ιωάννης Παπαμελετίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ελληνική παιδεία των τριών εκκλησιαστικών Πατέρων και στον ρόλο των ελληνικών γραμμάτων στον σύγχρονο κόσμο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο και στην ελληνικότητα της κυπριακής διαλέκτου.

Το σκεπτικό βράβευσης της Ομάδας Πρωτοβουλίας ανέλυσε η Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, Δανάη Γεωργιάδου, η οποία αναφέρθηκε στις πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις στην Κύπρο την εποχή εκείνη, οι οποίες προωθούσαν τη δημιουργία δικοινοτικού πανεπιστημίου και την καθιέρωση της αγγλικής ως γλώσσας διδασκαλίας σε αυτό. Η κ. Γεωργιάδου εξήρε τη συμβολή των μελών της Ομάδας Πρωτοβουλίας, η οποία στην αρχή στέγαζε λίγα άτομα, σύντομα όμως συστρατεύθηκαν με αυτούς εκατοντάδες άλλοι -πολλές επώνυμες προσωπικότητες της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας (πνευματικοί άνθρωποι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καθηγητές σε ελλαδικά πανεπιστήμια κ.ά.) καθώς και συλλογικές οργανώσεις. Όλοι αυτοί πέτυχαν - μέσα από αρθρογραφία, παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, διοργάνωση ημερίδων, συναντήσεις με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία κ.ά. - να αποτρέψουν μία απόφαση που θα είχε ολέθριες συνέπειες για τον Ελληνισμό της Κύπρου, αφού θα επηρέαζε άμεσα τον χαρακτήρα της παιδείας του και την πολιτιστική του ταυτότητα.

Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι εξής: α) Άτομα: Πρόδρομος Προδρόμου, Κρίνος Μακρίδης, Νίκος Ορφανίδης, Ανδρέας Μακρίδης, Άντης Ροδίτης, Χάρης Φεραίος, Μενέλαος Χριστοδούλου, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Ταλιαδώρος, μ. Ανδρέας Παστελλάς, μ. Γαβριήλ Μηνάς, και β) Οργανώσεις: Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), Παγκύπρια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών, Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων, Διδασκαλική Κίνηση ΠΑΔΕΔ, Κίνηση Καθηγητών ΑΛΛΑΓΗ, Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Περιφέρειας Λευκωσίας (ΕΠΟΠΛ).

Την αντιφώνηση εκ μέρους των τιμηθέντων έκανε ο κ. Πρόδρομος Προδρόμου, τέως Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Ο κ. Προδρόμου μίλησε γενικότερα για το κλίμα των πρώτων δεκαετιών της κυπριακής ανεξαρτησίας, όταν υπήρχαν ακόμα πολλά αποικιοκρατικά κατάλοιπα, και για τις μάχες που δόθηκαν για εξάλειψή τους (όπως για κατάργηση της αγγλικής και επικράτηση της ελληνικής γλώσσας στην κυπριακή δικαιοσύνη).

Η εκδήλωση διανθίστηκε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από μαθητές και μαθήτριες του Παγκυπρίου Γυμνασίου/Μουσικού Σχολείου, υπό τη διεύθυνση της κ. Γλυκερίας Ανδρέου, και έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο.

23.2. ΓΙΟΡΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 1.jpg