Έγκλημα

«Η ζωή του Θανάση ήταν μαρτυρική» - Οι περιγραφές που συγκλονίζουν

Το Δικαστήριο απέρριψε αίτημα της οικογένειας για επανακλήτευση μάρτυρα αστυνομικού ο οποίος θα κατέθετε τη νέα μαρτυρία που έφθασε στις Αρχές

Με την κατάθεση του ποινικού ανακριτή Σάββα Μάτσα συνεχίζεται σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης του αδικοχαμένου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.

Προτού ξεκινήσει η κατάθεση Μάτσα, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της οικογένειας για επανακλήτευση μάρτυρα αστυνομικού ο οποίος θα κατέθετε τη νέα μαρτυρία που έφθασε στις Αρχές και περιγράφει αναφορά ότι άτομα κτύπησαν και σκότωσαν τον Θανάση. 

Ο Σάββας Μάτσας με τον Αντώνη Αλεξόπουλο διορίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα τον Οκτώβριο του 2021 ως ποινικοί ανακριτές προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του εθνοφρουρού.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε μια μαραθώνια διαδικασία, αντεξετάστηκε από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας η παθολογοανατόμος Δήμητρα Καραγιάννη, η οποία εξέτασε το υοειδές οστό του Θανάση στην Αθήνα.

Στη χθεσινή διαδικασία εξάλλου οι δικηγόροι της οικογένειας του Θανάση ζήτησαν όπως επανακλητευθεί αστυνομικός μάρτυρας ο οποίος θα καταθέσει μαρτυρία που έχουν οι Αρχές από άτομο το οποίο ομολόγησε ότι άτομα κτύπησαν και σκότωσαν τον Θανάση.

Η διαδικασία άρχισε λίγο πριν τις 09:30

Το Δικαστήριο κατά την έναρξη της διαδικασίας ανακοίνωσε την απόφασή του για το εάν θα καταθέσει η ιατροδικαστής Σπανουδάκη. Η Δικαστής ανέφερε ότι λόγω του ότι δεν είχε εμπλοκή στην υπόθεση η ιατροδικαστής, δεν επιτρέπει την μαρτυρία, εφόσον δεν έχει επιτραπεί στον Μαρνερίδη, αντίστοιχα πράττει το ίδιο και στην περίπτωση της ιατροδικαστού Σπανουδάκη. 

Αίτημα για επανακλήτευση του αστυνομικού Μελή Αντωνίου (σ.σ αναφορικά με την μαρτυρία που έχουν ενώπιον τους οι Αρχές)

Ξενοφώντος (Εκπρόσωπος Νομικής Υπηρεσίας):  «Εφόσον θα βοηθήσει τη διαδικασία σύμφωνα με την οικογένεια, η δική μας πλευρά δεν έχει λόγο να τοποθετηθεί αρνητικά. Έχω ενημερώσει τη Νομική Υπηρεσία. Δεν έχω περισσότερες πληροφορίες για τη μαρτυρία».

Δικαστής: Δεκάλεπτο διάλειμμα για να εκδώσει την απόφασή της.

«Πόρτα» Δικαστηρίου στη νέα μαρτυρία

Το Δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα για επανακλήτευση του μάρτυρα αστυνομικού Μελή Αντωνίου και εξήγησε ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του αστυνομικού ανακριτή.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κατάθεση του Σάββα Μάτσα.

«Η ζωή του ήταν μαρτυρική»

Μάτσας: «Είμαι ιδιώτης δικηγόρος, υπηρέτησα στη νομική υπηρεσία. Αφυπηρέτησα ως Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Με επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα διορίστηκα ως ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής για διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Θανάση μαζί με τον Αλεξόπουλο και τον Αιμιλιανίδη. Μας παραδόθηκε υλικό από την Αστυνομία, έξι ογκώδεις φάκελοι περίπου 4 χιλιάδων σελίδων. Η ανακριτική ομάδα δεν έμεινε η ίδια. Στους δύο μήνες ο Αιμιλιανιδης μου έστειλε επιστολή ότι για σοβαρούς προσωπικούς λόγους δεν μπορούσε να συνεχίσει την διερεύνηση. Ο Αχιλλέας δεν μελέτησε όλο το μαρτυρικό υλικό. Λάβαμε και επιπρόσθετες μαρτυρίες και καταθέσεις. Λόγω του όγκου του μαρτυρικού υλικού μας δόθηκαν παρατάσεις, μας πήρε συνολικά 11.5 μήνες. Παρέδωσα ένα πρωτότυπο της έκθεσής μου στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Βοηθό. Ο σκοπός του διορισμού μας ήταν η διερεύνηση συνθηκών του θανάτου του Θανάση Νικολάου. Από τη μελέτη του μαρτυρικού υλικού και καταθέσεις στρατιωτών που ήταν μαζί του διαπίστωσα ότι η ζωή του ήταν μαρτυρική.

Υφίστατο συνεχές και ανελέητο μπούλινγκ κυρίως από τρεις. Επειδή επρόκειτο για ένα πολιτισμένο άνθρωπο, χαμηλών τόνων, αρχές, θρησκευόμενο, μεγαλύτερο σε ηλικία, προερχόμενο από ξένη χώρα. Είχε μια προφορά αγγλική. Όλα αυτά τα εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι. Τον υποχρέωναν να κάνει τις αγγαρείες τους. Τον έλεγαν καγκουρό. Έβαζαν φωτιά στα μεσοδάκτυλα του όταν κοιμόταν. Τον έβαζαν να κάνει ερωτική εξομολόγηση στη λάμπα. Ήταν πολύ δυσαρεστημένος και στεναχωρημένος από την κατάσταση και το εξέφραζε σε αξιωματικούς και τη μητέρα του, αλλά της έλεγε να μην πει τίποτα γιατί ήταν πολύ κακοί άνθρωποι. Δυο μέρες πριν τον θάνατο ζήτησε μετάθεση από τον επιτελάρχη».

Ίσως δεν θεωρήθηκε ότι αντιμετώπιζε τέτοιο κίνδυνο. Του είπαν να κάνει υπομονή γιατί θα απολυόταν σε μερικούς μήνες. Ήθελε να φύγει, ήταν στεναχωρημένος και δάκρυζε. Μερικές μέρες πριν τον θάνατό του μυρίστηκε κάτι και ρώτησε τι κάνετε εδώ και μυρίζει όπως το λιβάνι. Του είπαν να μην μιλά και τον έβριζαν. Πήγε και είπε στον Διοικητή ότι ήθελε μετάθεση. Και δυο μέρες μετά βρέθηκε νεκρός. 28 Σεπτεμβρίου ήταν η προηγούμενη μέρα του θανάτου του. Πήρε άδεια, πήγε σπίτι του το βράδυ έβλεπε τηλεόραση, ξύπνησε ετοίμασε τη βαλίτσα του. 6 και μισή έφυγε από το σπίτι με το αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει καμιά μαρτυρία ότι ήταν με άλλους εκείνη τη μέρα στη Λεμεσό».  

Δικηγόρος οικογένειας Καριόλου: Ποιος ήταν ο πρώτος γιατρός που διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός;

Μάτσας: Ήταν ο Ανδρέας Κουρέας. Πέρασε από το σημείο που ήταν η γέφυρα πριν το φράγμα του Κούρρη. Είδε εκεί κόσμο και αστυνομία, ρώτησε τι συμβαίνει. Κατέβηκε και είδε ότι ήταν νεκρός και το σώμα του παγωμένο. Το τονίζω. Γιατί ο Σταυριανός μετά από 1 ώρα είπε ότι ήταν ζεστός ο Θανάσης. Πώς είναι δυνατό στις 5 και μισή (σ.σ απόγευμα) να ήταν παγωμένος και μετά από μια ώρα να είναι ζεστός. Θυμάμαι ο γιατρός είπε ότι το σώμα ήταν παγωμένο, είχε μελανιές. Βρεγμένος, γεμάτος άμμο. Το σώμα του δεν ήταν νερό και δεν δημιούργησε λακκούβα. Φαίνεται και στις φωτογραφίες. Είναι σημαντικό αυτό το θέμα. Μετά τον Κουρέα ήρθε ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού ο υπεύθυνος του ΤΑΕ. Ο Καπηλιώτης, ο Πετρακκίδης αστυνομικοί του σταθμού Λάνιας. Μετέβη ασθενοφόρο και ο κύριος Σταυριανός. Τον Σταυριανό τον κάλεσε η Αστυνομία Λεμεσού με την έγκριση του αστυνομικού διευθυντή.

Αυτοψία έκανε ο Σταυριανός. Σε 10 με 15 λεπτά από την άφιξη, χωρίς ειδικό θερμόμετρο, ένα από τα κριτήρια καθορισμού θανάτου και με άγγιγμα του νεκρού με το χέρι. Είπε ότι ήταν ζεστός. Είπε ότι ήταν αυτοκτονία με πτώση εξ ύψους και απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια. Χωρίς να γίνει νεκροψία μέσα σε 15 λεπτά απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια. Μαζί του ήταν και ο Νικόλας Χαραλάμπους αλλά ήταν ασκούμενος. Ο Θανάσης βρέθηκε σε ύπτια θέση. Με το αριστερό χέρι να ακουμπά ελαφρά την κοιλιά του. Δίπλα του βρέθηκε το τσεντί του, τα γυαλιά του και πίσω στην πλάτη, το ρολόι του με σπασμένο κολανάκι. Τα γυαλιά του ήταν άθικτα.

Δικηγόρος οικογένειας Καριόλου: Λήφθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα από την Αστυνομία;

Μάτσας: Μετά την αναφορά του Σταυριανού ότι ήταν αυτοκτονία ο Ιατρόπουλος αποφάσισε ότι ήταν αφύσικος θάνατος και αποφάσισε ότι ήταν μικροπαράβαση και δόθηκε η διερεύνηση σε έναν άπειρο αστυνομικό. Από την μελέτη δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση ενός τόσου σοβαρού περιστατικού. Δεν βρέθηκε βαθούλωμα. Δεν είχε κανένα απολύτως συμβατό τραύμα που να δικαιολογεί πτώση εξ ύψους. Ήταν λες και έκανε ηλιοθεραπεία. Υπήρχαν μόνο μώλωπες. Αυτά τα στοιχεία ένας γνώστης διερεύνησης σοβαρών ποινικών αδικημάτων θα έπρεπε να τα δει. Έπρεπε να διερευνηθεί τουλάχιστον ως ανθρωποκτονία αν όχι φόνος. Εξέτασα τι φωτογραφίες και φαίνονται καθαρά αυτά τα στοιχεία. Στη φωτογραφία 16 εμφανώς στο δεξί του χέρι υπάρχουν δακτυλιές. Έτσι τις χαρακτήρισε και ο Ματσάκης όταν του ζητήθηκε να προβεί σε έρευνα και να κάνει έκθεση για τον Θανάση. Διαφωνώ με την Ξενοφώντος (Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας) ότι η έκθεση Ματσάκη είναι ίδια με Σταυριανού. Δεν έχουν καμιά σχέση. Στη φωτογραφία 34 το πρόσωπο, η μύτη, το στόμα, τα αυτιά του είναι γεμάτα άμμο αλλά δεν αναλύθηκαν. Επίσης υπάρχει μελανιά. Στη φωτογραφία 35 υπάρχουν μελανιές στην ωμοπλάτη και στο πίσω μέρος πιο πάνω από τη μέση. Στη φωτογραφία 37 φαίνεται έντονα η μελανιά στον λαιμό. Όλα αυτά και ότι δεν είχε εξωτερική κάκωση και καμία κήλη στον ποταμό. Όλα αυτά αποδεικνύουν την αμελεστατη και ανεύθυνη διερεύνηση. 

Υπήρχε μια πληγή στο δεξί του πόδι αλλά καλύφθηκε από τη φόρμα. Επίσης στο νεκροτομείο η πληγή καλύφθηκε από το αριστερό πόδι. Ήταν μια προσπάθεια να καλυφθεί. Ο Σταυριανος είπε αρχικά ότι δεν υπήρχε πληγή και μετά ότι δεν την είδε. Μάλιστα είπαν ότι το αίμα που βγήκε από την πληγή ανήκε σε άλλο νεκρό αλλά κανονικά πλένεται το τραπέζι πριν βάλουν νέα σορό. Οι παραλείψεις είναι μεγάλες και επαναλαμβανόμενες. Φτάνει στα όρια της ύποπτης συνέργειας η εν λόγω διερεύνηση. 

Η νεκροψία έγινε στις 10 το πρωί της επόμενης μέρας, 30 Σεπτεμβρίου. Ο Σταυριανός επικαλούμενος αστήρικτους και αναληθείς λόγους συνέταξε την έκθεση του 8.5 μήνες μετά. Πρόκειται για έκθεση 3.5 σελίδων. Οι κυριότερες παραλείψεις του Σταυριανού ήταν ότι μετέβη στο σημείο χωρίς το ειδικό θερμόμετρο που επιβαλλόταν να πάρει. Μετά δεν έδωσε οδηγίες να ληφθεί γενετικό υλικό από τα νύχια αλλά ούτε από το εσωτερικό του οχήματος του. Αποφάσισε πολύ πρόχειρα παραβλέποντας του μώλωπες και την απουσία τραυμάτων ότι ήταν αυτοκτονία. Ενώ στην έκθεση του γράφει για εσωτερικές κακώσεις δεν έβγαλε ακτινογραφία ενώ επιβαλλόταν να το κάνει. Υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει προφανές προσπάθεια συγκάλυψης σε αυτή την υπόθεση. Όταν έγινε εκταφή διαπιστώθηκε ότι οστά που είπε ότι είχαν κατάγματα, δεν είχαν και το αντίστροφο. Υπέγραψε μάλιστα το ημερολόγιο ενέργειας από την εκταφή ως παρατηρητής. Στομαχικο περιεχόμενο, δεν ζήτησε την εξέταση του. 

Δικηγόρος οικογένειας Καριόλου: Ποιες οι διαφορές στην έκθεση Ματσάκη και Σταυριανού;

Μάτσας: Όταν ανέφερε η Ξενοφώντος (σ.σ Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας) ότι οι δυο εκθέσεις συμφωνούν, εγώ είχα αντίθετη άποψη. Διαφωνούν σε πολλά πράγματα. Ο Ματσάκης αναφέρει ότι δεν μετρήθηκε η θερμοκρασία από τον Σταυριανό. Επίσης διαφωνούν στην ώρα θανάτου του Θανάση. Επίσης, αναφέρει ότι ο Σταυριανός δεν εντοπίζει κηλίδα αίματος, ενώ υπήρχε πιθανότητα το πτώμα να είχε μετακινηθεί. Δεν υπήρχε ροή νερού στον ποταμό άρα δεν μπορεί να εξηγηθεί η άμμος στο πρόσωπο του Θανάση. Ο Μητσάκης αναφέρει ότι εάν καλύφθηκε το σώμα με νερό, γιατί το πορτοφόλι και τα γυαλιά παρέμειναν στη θέση τους; Ο Σταυριανός στη θανατική ανάκριση που έγινε το 2009 ανέφερε ότι κατά τη πτώση έπεσε με τον δεξί ώμο και το πρόσωπο για να δικαιολογήσει την άμμο. Εάν έπεφτε όμως έτσι θα είχε κατάγματα στην τράχηλικη χώρα. Έπρεπε να διαλυθεί το κεφάλι, έπεσε από 30 μέτρα. Επίσης, ο Ματσακης λέει ότι δεν δικαιολογείται πως βρέθηκε το ρολόι πίσω από την πλάτη. Ο Σταυριανός θεωρεί ότι το κολανάκι, κόπηκε κατά την πτώση. Ο Ματσακης λέει ότι Ο θάνατος θα ήταν ακαριαίος Εάν έπεφτε από 30 μέτρα. Ο Σταυριανός έλεγε ότι δημιουργήθηκε εγκεφαλικό οίδημα που θέλει ώρα να είναι ζωντανός για να δημιουργηθεί.

Αυτές είναι οι διαφορές στις εκθέσεις τους. Όλα αυτά που ανέφερα για την αμελή διερεύνηση, δεν τις έκανα εγώ πρώτος αλλά οι ιατροδικαστές και τις επιβεβαίωσε το ΕΔΑΔ. Η έκθεση Σταυριανού. παραπλάνησε από την αρχή την αδυναμία με αποτέλεσμα οι έρευνες να επηρεαστούν αρνητικά. Είναι αδικαιολόγητη η αστυνομία όταν τους είπε ο Σταυριανος να μην γίνει η επιβαλλόμενη διερεύνηση του περιστατικού. Έκαναν σωρεία παραλείψεων. Δεν τους έδωσε οδηγίες ο Σταυριανος να πάρουν γενετικό υλικό αλλά έπρεπε να το κάνουν και αυτοί καταφεύγουν σε ψεύδη. 

Δικηγόρος οικογένειας Καριόλου: Πόσες καταθέσεις πήρατε;

Μάτσας: Πήραμε άλλες 17 καταθέσεις. Υποβάλαμε 40 ερωτήσεις στον Σταυριανό. Δεν απάντησε σε καμιά. Έλεγε δεν έχω τίποτα να απαντήσω. Συνοδευόταν από τον δικηγόρο του. Για τον Αγαπητό, στείλαμε επιστολή στη Νομική Υπηρεσία γιατί έστειλε λιγότερα πλακίδια στην Κύπρο.