Έγκλημα

Θρίλερ με την θανατική ανάκριση Θανάση: Ένταση και «συνεχής προσπάθεια συγκάλυψης» - Επικίνδυνος... να κάνει νεκροψίες

Ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου θα βρεθεί εκ νέου σήμερα ο Σάββας Μάτσας, ο ποινικός ανακριτής που διορίστηκε από την Εισαγγελία τον Οκτώβριο του 2021 μαζί με τον Αντώνη Αλεξόπουλο προκειμένου να ερευνήσουν τα αίτια θανάτου του αδικοχαμένου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.

Ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου θα βρεθεί εκ νέου σήμερα ο Σάββας Μάτσας, ο ποινικός ανακριτής που διορίστηκε από την Εισαγγελία τον Οκτώβριο του 2021 μαζί με τον Αντώνη Αλεξόπουλο προκειμένου να ερευνήσουν τα αίτια θανάτου του αδικοχαμένου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.

Ο κ.Μάτσας χθες κατέθεσε ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας (σ.σ διεξάγεται η τρίτη θανατική ανάκριση) και σήμερα θα αντεξεταστεί από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας.

Η διαδικασία διακόπηκε χθες για να συνεχιστεί σήμερα αφού το Δικαστήριο ζήτησε όπως λάβει ολόκληρη την έκθεση Μάτσα - Αλεξόπουλου. Παράλληλα όρισε την 8η Μαρτίου ως τη μέρα που θα καταθέσει η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, οι δικηγόροι της οικογένειας, ευχαρίστησαν το Δικαστήριο που επέτρεψε να δοθεί η μαρτυρία της Ανδριάνας Νικολάου. Το αίτημα ωστόσο αποσύρθηκε από τους δικηγόρους «λόγω της έντασης της αντεξέτασης που γίνεται από τη Νομική Υπηρεσία και λόγω των προβλημάτων υγείας που έχει η κ.Νικολάου».

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας δεν δέχθηκε αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας και έτσι η Ανδριάνα Νικολάου δεν θα καταθέσει στις 8 Μαρτίου όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την κυρίως εξέταση του κ.Μάτσα

Ξενοφώντος (Εκπρόσωπος Νομικής Υπηρεσίας): «Δεν είχαμε καμιά σκοπιμότητα για τα τεκμήρια (σ.σ χθες η διαδικασία διακόπηκε αφού έλειπαν παραρτήματα που αφορούν τον Αγαπητό και τον Σταυριανό από την έκθεση Μάτσα). Έπρεπε να γίνει υπόδειξη από την άλλη πλευρά και να το διευθετήσουμε».

Ο κ.Μάτσας κατέθεσε ως τεκμήρια τα παραρτήματα.

Δικηγόρος οικογένειας Καριόλου: «Μας είπατε για ανέμπειρο αστυνομικό. Γιατί πήρε μια τόσο σοβαρή υπόθεση τέτοια τροπή;»

Μάτσας: «Δεν μου δόθηκε εξήγηση σε γραπτή κατάθεση. Αλλά αυτό το οποίο θεωρώ εγώ ότι λειτούργησε στο μυαλό τους. Αφού αποδέχθηκαν όσα είπε ο Σταυριανός για πτώση εξ ύψους, αδικαιολόγητα αποφάσισαν να διερευνηθεί ως μικροπαράβαση. Εξ’ ου και Κύπρος καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ για αμέλεια, προχειρότητα, παραλείψεις του ιατροδικαστή. Αλλά και προφανή ψεύδη. Μας προτάθηκε να κάνουμε τις έρευνες σε γραφείο του ΓΕ αλλά το απορρίψαμε, μήπως επηρεαστούμε. Και χώρο της Αστυνομίας απορρίψαμε για τον ίδιο λόγο. Στο διάλειμμα της ανάκρισης τον Ιατρόπουλο (ο τότε αστυνομικός διευθυντής Λεμεσού). Βγήκαμε έξω να καπνίσουμε. Μου είπε τότε η Λεμεσός έχει πολύ έγκλημα. Το ΤΑΕ έχει πολλές υποθέσεις. Διερωτήθηκα εάν ήταν λόγος αυτός να εξετάσουν τον θάνατο ως μικροπαράβαση και δεν απάντησε τίποτε. Είχαμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, δυο αστυνομικές έρευνες, μια στρατιωτική, την απόφαση του ΕΔΑΔ. Δυο θανατικές ανακρίσεις και τα αποτελέσματα της εκταφής. Ήμασταν σε πλεονεκτική θέση, είχαμε ολοκληρωμένη εικόνα. Θέλαμε να διασφαλίσουμε να αποτρέψουμε κάθε πιθανότητα επηρεασμού.

(διαβάζει από το πόρισμα του) ..δια στραγγαλισμού και μετά από άσκηση βάναυσης σωματικής βίας προφανώς περισσότερα άτομα του ενός, η οποία προκάλεσε τα σοβαρά τραύματα που αναφέρονται σε καταχώρηση στο ημερολόγιο ενεργείας ημερομηνίας 18/12/2020 δηλαδή μετά την εκταφή, η οποία υπογράφεται από τους ιατροδικαστές Φίλιππο Κουτσάφτη, Μάριο Ματσάκη, Σωκράτη Τσαντή, Σοφοκλή Σοφοκλέους, Νικόλα Χαραλάμπους και Πανίκο Σταυριανό. Ως επίσης και στην έκθεση οσφυολόγου – παθολόγου Ε. Νικολάου…».

Μάτσας: Δεν είχε κανένα τραύμα που να είναι συμβατό με πτώση από ύψος 20 ή 30 μέτρων.

«Αναφέρθηκα στην προχειρότητα και τις παραλείψεις που δεν διαπιστώθηκε από μένα πρώτα αλλά από το ΕΔΑΔ. Πέρα από τις παραλείψεις που μπορεί να είναι ανθρώπινες, αυτό το οποίο μας έκανε να βεβαιώθηκε ότι είπε ψέματα είναι ότι στην πρώτη θανατική ανάκριση ρωτήθηκε πως αφού έπεσε απo γέφυρα δεν υπήρχε βαθούλωμα. Η απάντηση ήταν ότι έβρεξε και το έδαφος κατέστη συμπαγές στην πίεση. Στη δεύτερη θανατική ανάκριση τον ρώτησαν γιατί δεν είχε κατάγματα. Απάντησε ότι το έδαφος ήταν μαλακό και απορρόφησε τους κραδασμούς. Το 2016 ρωτήθηκε ξανά από τη Σταύρου και απάντησε ότι το έδαφος ήταν μαλακό και περπατούσαμε και βολουσαμε. Επινοούσε λόγους για να φαίνεται αληθοφανείς για κάθε ερώτηση.

Άλλο ψέμα προφανές είναι ότι όταν ρωτήθηκε για την άμμο που είχε στο στόμα ο Θανάσης απάντησε ότι έτρεχε το νερό του ποταμού και χτυπούσε στον θόλο της κεφαλής και περνούσε από πάνω και συμπαρασύρε άμμο το νερό μέσα στα ρουθούνια του Θανάση. Υπάρχει μαρτυρία από το ρυθμόμετρο του ποταμού ότι δεν υπήρχε τότε καμία ροή νερού. Είπε ότι έκανε διάνοιξη τραχήλου κατά τη νεκροψία και το υοειδές οστό ήταν ακέραιο (φυσιολογικό). Αυτά όλα τα διαπίστωσε την επόμενη ημέρα αλλά αποφάσισε κατά τη διάρκεια της αυτοψίας ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Υπήρχαν εξωτερικοί μώλωπες που εγώ θεωρώ ότι εφόσον ήταν ορατά, ο Σταυριανός είχε καλύτερη ευκαιρία να τα διαπιστώσει αλλά δεν τα ανέφερε. Ένας γιατί λέει ψέματα? Για να συγκαλύψει την αλήθεια. Εάν δεν μόνο οι αμέλειες θα είχα αμφιβολίες. Αλλά είναι και τα ψεύδη. Δεν ζήτησε ποτέ ανάλυση στομαχικού περιεχομένου ,τον διέψευσε η λειτουργός του κρατικού Χημείου. Ήταν πολύ σημαντικό στοιχείο για να καθοριστεί η ώρα θανάτου. Επίσης δεν χρησιμοποιούσε το ειδικό θερμόμετρο, καθορίζοντας ψεύτικη ώρα θανάτου. Θα πρέπει να δολοφονήθηκε το αργότερο δύο ώρες μετά που έφαγε κορνφλειξ. Βρέθηκαν αχώνευτα στο στομάχι του. Γύρω στις 8 με 8 και μισή το πρωί και όχι 2 και μισή με 6 και μισή το απόγευμα που έβαλε ο Σταυριανός.

Η ευθύνη του Σταυριανου για μη πληρη διερεύνηση της υπόθεσης είναι πολύ μεγάλη επειδή με τη σωρεία παραλείψεων και ψευδών παραπλάνησε και την αστυνομία που αδικαιολόγητα τα αποδέχθηκε χωρίς να γίνει νεκροψία και να μην γίνει έρευνα από το ταε Λεμεσού. Έτσι έγινε μια πλημμελή έρευνα από άπειρο αστυνομικό, χωρίς να ληφθούν οι καταθέσεις που έπρεπε. Δεν έγινε καμία σύλληψη. Τρεις στρατιώτες που ήταν ύποπτοι δήλωσαν ότι ήταν μαζί σε καφετέρια την προηγούμενη μέρα του θανάτου επί τρεις ώρες. Δεν έγιναν εξετάσεις εάν έλεγαν αλήθεια. Δεν ζήτησαν τηλεπικοινωνιακα δεδομένα, ούτε κλειστά κυκλώματα. Δεν πήραν κατάθεση από ιδιοκτήτη ή γκαρσόνι . Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης από την πρώτη στιγμή και συνεχίζεται. Με ό,τι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας.

Δικηγόρος οικογένειας Καριόλου: «Ποια ήταν εισήγηση σας για Σταυριανό;»

Ματσας: «Ζητήσαμε να διωχθεί. Να κατηγορηθεί για συνεργός. Μετά τη διάπραξη του εγκλήματος για έκδοση ψευδών πιστοποιητικών, για ψευδορκία ,για ψευδής πληροφορίες σε αστυνομικό, για παρεμπόδιση αστυνομικής έρευνας ,για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων».

Αρχίζει η αντεξέταση του από την Ξ.Ξενοφώντος, Εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας

Ξενοφώντος (Εκπρόσωπος Νομικής Υπηρεσίας): Στα πλαίσια της έρευνας Σαούρη και Σταύρου, δόθηκε η έκθεση Ματσάκη;

Μάτσας: «Έτσι νομίζω»

Ξενοφώντος (Εκπρόσωπος Νομικής Υπηρεσίας): «Όταν αναφερθήκατε προηγουμένως σε έκθεση Ματσακη, το τελικό συμπέρασμα της ήταν ότι δεν έχει διαφανεί από τη διεύρυνση ότι πέθανε μετά από πτώση. Το μόνο που μπορεί να πούμε είναι ότι τα αίτια είναι απροσδιόριστα».

Μάτσας: «Αυτό έγινε 8 χρόνια πριν την εκταφή, πριν ελεγχθούν τα οστά και αφού αναφερθεί ένα σωρό διαφωνίες με έκθεση Σταυριανού. Τον κατακεραυνώνει. Λέει λίγο πολύ ότι είναι επικίνδυνος να κάνει νεκροψίες. Λέει φοβερά πράγματα. Είμαστε άνθρωποι με λογική και μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Δεν είμαστε φυτά».

Ξενοφώντος (Εκπρόσωπος Νομικής Υπηρεσίας): «Έκανε και η αστυνομικός Σταύρου την έρευνα της. Απευθύνθηκε στον Σοφοκλή Σοφοκλέους και έκανε έκθεση»

Μάτσας: «Προσπαθεί ο Σοφοκλέους να δικαιολογήσει τον συνάδελφο του Σταυριανό. Ισχυρίζεται μάλιστα να μην γίνει εκταφή γιατί δεν θα πιστοποιηθεί τίποτα. Αυτός είναι ο κύριος Σοφοκλέους που επικαλείστε».

Ξενοφώντος (Εκπρόσωπος Νομικής Υπηρεσίας): «Το έργο της κρίσεως ανήκει μόνο στο δικαστήριο».

Μάτσας: «Έτσι καταγράφειμ ναι. Δεν είναι ορθό, έτσι γράφει».

Ξενοφώντος (Εκπρόσωπος Νομικής Υπηρεσίας): «Ο θάνατος προήλθε από πολυτραυματισμό από πτώση εξ ύψους, αναφέρει το πόρισμα Σοφοκλέους. Έίχατε και αυτή την έκθεση ενώπιον σας; την έκθεση Σοφοκλέους;».

Μάτσας: Θα απαντήσω αυτό που θέλω εγώ και όχι αυτό που θες εσύ. Γνωρίζω και τους δυο. Ήταν χρόνια συνεργάτες και φίλοι ο Σταυριανός και ο Σοφοκλέους. Για ποια ενδελεχή έρευνα μιλούμε; Που μέσα σε 15 λεπτά έβγαλε απόφαση από την αυτοψία του χώρου. Ήταν προκατειλημμένος.Αυτή είναι η πραγματική εικόνα αυτού του περιστατικού, όπως την περιγράφει ο Σοφοκλέους; Είχε πει ότι δεν έπρεπε να γίνουν εξετάσεις του στομαχικού περιεχομένου. Αυτή είναι η αντικειμενικότητα του;».

Ξενοφώντος (Εκπρόσωπος Νομικής Υπηρεσίας): «Εγώ σας λέω ο Σοφοκλέους την έκθεση την έκανε αντικειμενικά».

Μάτσας: «Και αμερόληπτα να την έκανε, αυτά που αναφέρει διαψεύστηκαν από την εκταφή, άρα είναι λάθος η έκθεση».

Ξενοφώντος (Εκπρόσωπος Νομικής Υπηρεσίας): «Δεν είναι η αστυνομία που έχει την υποχρέωση για σφράγισμα και μεταφορά των τεκμηρίων».

Μάτσας: «Όχι. Πρέπει να διασφαλίσει ο ιατροδικαστής ότι θα είναι αξιόπιστο το περιεχόμενο. Δεν το έπραξε σε αυτήν την περίπτωση ο Σταυριανός. Και μάλιστα δεν ζήτησε να εξεταστεί το περιεχόμενο του στομαχικού υγρού».