Ποιο στόχο εξυπηρετούν οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων;

Πολλές ομάδες της κοινωνίας μας οργανώνονται και συνδικαλίζονται. Σκοπός τους είναι να προωθήσουν τους στόχους και τις επιδιώξεις τους, να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, να βελτιώσουν τις συνθήκες και τους όρους εργασίας τους ή να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Ομάδες της κοινωνίας με πολιτιστικά, πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα δημιουργούν ομίλους και συνδέσμους και οργανώνουν συγκεντρώσεις και δραστηριότητες για να καλλιεργούν αυτά τα ενδιαφέροντά τους. Δεν έχουν κάποιαν άλλη οντότητα πίσω από τις δραστηριότητές τους, που είναι εκδηλώσεις πολιτισμού.

Κάνοντας αυτές τις σκέψεις διερωτώμαι τι χρειάζονται και γιατί πρέπει να οργανώνονται και να δημιουργούνται οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων Σωματείων. Τι στόχους και επιδιώξεις μπορεί να έχει ένας σύνδεσμος φιλάθλων; Ποια δικαιώματα θα διεκδικεί; Και ποιες απαιτήσεις μπορεί να έχει; Ποιον κοινωνικό τομέα εκφράζει και ποια κοινωνική δραστηριότητα εξυπηρετεί;

Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των σωματείων τα υπερασπίζονται τα διοικητικά συμβούλια, που τα εκλέγουν τα μέλη. Αυτοί χειρίζονται όλες τις υποθέσεις των σωματείων και καταρτίζουν τα προγράμματα και τις δραστηριότητες για το καλό του σωματείου των. Οι οργανωμένοι φίλαθλοι τι ρόλο έχουν να διαδραματίσουν; Οι φίλαθλοι πηγαίνουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας τους. Να ενθαρρύνουν τους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους και να πανηγυρίζουν για τη νίκη. Οι φίλαθλοι - οπαδοί, που έχουν ως προτεραιότητά τους τη νίκη της ομάδας τους, μπορεί να οργανώνονται μέσα στο γήπεδο ως ομάδα, να ενθαρρύνουν τους ποδοσφαιριστές τους, να δημιουργούν κλίμα για να ανεβάζουν το ηθικό των ποδοσφαιριστών και να πανηγυρίζουν για τις νίκες της ομάδας τους. Δεν έχουν ρόλο να δικάζουν και να καταδικάζουν οποιονδήποτε, για οποιαδήποτε απόφασή του, που πιθανόν να μην εξυπηρετεί την ομάδα τους. Και πολύ περισσότερο δεν έχουν ηθικό έρεισμα ή νόμιμο δικαίωμα να προβαίνουν σε εκδηλώσεις βίας και εκφοβισμού.

Γιατί λοιπόν πρέπει να οργανώνονται και να ενεργούν ως σώματα με διοικητικά συμβούλια; Γιατί πρέπει να συνεδριάζουν και να παίρνουν αποφάσεις για δράση; Γιατί πρέπει να οργανώνουν συγκεντρώσεις πριν από έναν αγώνα; Είναι αρκετό τα σωματεία να εκδίδουν μιαν ανακοίνωση, να καλούν τους οπαδούς τους να βρίσκονται στο γήπεδο και σε ορισμένη θέση της κερκίδας για να υποστηρίζουν την ομάδα, να ενθαρρύνουν τους ποδοσφαιριστές και να πανηγυρίσουν την νίκη της ομάδας. Αν είναι εκτός από οπαδοί και φίλαθλοι θα πρέπει να χειροκροτούν και τις επιτυχίες της αντίπαλης ομάδας και να χειροκροτούν τους ποδοσφαιριστές της. Αυτά λέει το φίλαθλο πνεύμα και το «εύ αγωνίζεσθαι», που είναι έκφραση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Η άσκηση βίας, η πρόκληση επεισοδίων, η επίθεση εναντίον αντιπάλων και αστυνομικών δεν είναι φίλαθλη δραστηριότητα. Ούτε δραστηριότητα σωστών οπαδών. Είναι απλώς μια παράνομη πράξη. Και σαν παράνομη πράξη πρέπει να διώκεται και οι ένοχοι να τιμωρούνται. Οι πράξεις τους δεν είναι μόνο παράνομες. Είναι και βλαπτικές για το ποδόσφαιρο και για το σωματείο τους. Οι πραγματικοί φίλαθλοι, ακόμα και οι σωστοί οπαδοί δεν μπορούν να έχουν συμμετοχή σε παράνομες πράξεις και να βλάπτουν το σωματείο τους. Και πρέπει πρώτοι να αποτρέπουν και να καταστέλλουν τις παράνομες πράξεις οπαδών του σωματείου τους.

Για τούτο τα σωματεία, οι φίλαθλοι, ακόμα και οι σωστοί οπαδοί πρέπει να συνεργάζονται για πάταξη της βίας και των επεισοδίων. Και οι ίδιοι να απαιτούν τον έλεγχο όσων εισέρχονται στα στάδια. Οι οργανωμένοι φίλαθλοι γιατί έχουν ισχυρή διαφωνία για την έκδοση της κάρτας φιλάθλου; Τι έχουν να κρύψουν; Γιατί πρέπει κάποιοι να μπορούν να δρουν ανενόχλητοι, χωρίς να ταυτοποιούνται; Γιατί πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστά σωματεία με τον τίτλο «Σύνδεσμος Φιλάθλων» και με δικά τους εμβλήματα, διαφορετικά από τα εμβλήματα του Σωματείου που υποστηρίζουν; Γιατί τα σωματεία πρέπει να τους προσφέρουν βοήθεια; Σε ποια δραστηριότητα χρειάζονται τη βοήθειά τους; Μήπως τα σωματεία είναι οι ηθικοί αυτουργοί της παρανομίας;

Ένα σημαντικό μέτρο για πάταξη των επεισοδίων πρέπει να είναι η κατάργηση των Συνδέσμων Φιλάθλων. Δεν έχουν κανένα ρόλο στον αθλητισμό, εκτός από την καλλιέργεια του φανατισμού. Και αυτόν τον φανατισμό τον εκμεταλλεύονται πολλοί, όχι για αθλητικούς σκοπούς. Και κυρίως επικρατεί η εντύπωση ότι Σωματεία και Σύνδεσμοι Φιλάθλων είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η μόνη ανοχή θα είναι τα σωματεία να έχουν υπεπιτροπή φιλάθλων, που να οργανώνει τους φιλάθλους και να καθοδηγεί τη συμπεριφορά τους μέσα στο γήπεδο, την ώρα του αγώνα. Και φυσικά το Σωματείο να φέρει την ευθύνη και να δέχεται την τιμωρία για κάθε παράνομη δραστηριότητα. Αυτό θα είναι καθοριστικό μέτρο για πάταξη της βίας.