Θωράκιση της Κ.Δ. και του Προέδρου της
Η πρωτοβουλία του ΔΗ.ΚΟ. για το Κυπριακό ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Tην κατάλληλη στιγμή το ΔΗ.ΚΟ. κινητοποιήθηκε, πήρε την απόφαση να διαβουλευτεί με κόμματα, οργανώσεις και άλλους θεσμούς και προσωπικότητες σε Κύπρο, Ελλάδα, και Ευρώπη. Στόχος, η κινητοποίηση του Ελληνισμού για θωράκιση της Κ.Δ. και του Προέδρου της. Έτσι θα αποδυναμωθούν οι βρετανικές και άλλες προσπάθειες μελών της διεθνούς κοινότητας και προσωπικοτήτων να ευνοήσουν και να εξυπηρετήσουν την Τουρκία.
Οι ύπουλες συστάσεις του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή και άλλων προθύμων συνηγόρων της Τουρκίας για κάποιου είδους αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας πρέπει να αποπυροδοτηθούν και να καταστούν αδύναμες. Ο Ελληνισμός ενωμένος πρέπει να τις αντιμετωπίσει και να αναδείξει τον στόχο τους. Πρέπει, επίσης, να δώσει το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί και να μην υποχωρήσει και να αποδεχτεί έναν απαράδεκτο συμβιβασμό, που να εξυπηρετεί την Τουρκία και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων.
Θωράκιση χρειάζεται επίσης και η Κ.Δ. και η αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της. Ξέρουμε ότι ο πρώτος στόχος της Τουρκίας και η εμμονή της στην ισότιμη κυριαρχία είναι η κατάργηση της Κ.Δ. Και ξέρουμε, επίσης, ότι πολλοί στην Κύπρο δεν νοιάζονται για τη θωράκιση της Κ.Δ. Μερικές ηγεσίες είναι έτοιμες να αποδεχτούν κατάργηση της Κ.Δ. και μάλιστα πριν από την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Είναι γνωστοί εκείνοι που διακηρύσσουν ότι πρέπει να αποδεχτούμε το πλαίσιο Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει κατάργηση της Κ.Δ. και λειτουργία ενός νέου κράτους, χωρίς την έγκρισή του με δημοψήφισμα.
Η πρωτοβουλία του ΔΗ.ΚΟ. είναι μια πολιτική πράξη με πολλές προεκτάσεις. Θα στρατεύσει κι άλλες φωνές και θα δυναμώσει την απόφαση της αντίστασης σε απαράδεκτη λύση. Και η κινητοποίηση του λαού είναι η καλύτερη θωράκιση και ενδυνάμωση του ΠτΔ. στις διαπραγματεύσεις, που ελπίζουμε να αρχίσουν σύντομα. Πολύ πιο θετική εξέλιξη θα είναι φυσικά η διαμόρφωση συνθηκών, που να δίνουν την αισιόδοξη πρόβλεψη και προσδοκία ότι πορευόμαστε προς μια βιώσιμη, λειτουργική λύση. Μια λύση που να διασφαλίζει την ειρήνη και να εγγυάται την ασφάλεια για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.
Φυσικά το Εθνικό Συμβούλιο είναι ο καλύτερος θεσμός που μπορεί να σφυρηλατήσει την ενότητα γύρο από τον στόχο μιας βιώσιμης και αποδεκτής από όλους λύσης. Υπάρχουν οι ομόφωνες αποφάσεις του Ε.Σ. του 2009, που έθεσαν το πλαίσιο μιας αποδεκτής λύσης και οριοθέτησαν τις κόκκινες γραμμές των υποχωρήσεών μας. Ισχύουν, άραγε, για όλους οι ομόφωνες αυτές αποφάσεις; Όταν κάποιοι μιλούν για τολμηρές αποφάσεις και ότι πρέπει να είμαστε πειστικοί στη διεκδίκηση λύσης, τι υπονοούν;. Την αποφασιστικότητά μας να επιμείνουμε σε αυτές τις θέσεις; Ή την αποφασιστικότητα ΤΟΥΣ να προσπεράσουμε τις κόκκινες γραμμές, για να κάνουμε κι άλλες υποχωρήσεις (δεν απέμειναν και πολλές...) για να εξεύρουμε λύση;
Είναι για τούτο που χρειάζεται θωράκιση ο ΠτΔ. Για να νιώθουν και οι συνομιλητές μας και ο ΟΗΕ και οι καλοθελητές σαν τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, ότι ο ΠτΔ δεν πιέζεται και από εσωτερικές δυνάμεις. Πρέπει να ξέρουν ότι ο ΠτΔ είναι θωρακισμένος από την ομόφωνη απόφαση όλων των πολιτικών δυνάμεων να μην υποχωρήσουν για την επίτευξη μιας λύσης που θα καταργεί τη Κ.Δ. και θα καταρρεύσει στην πρώτη δυσκολία, όπως είναι και ο στόχος της Τουρκίας.
Για όλα όσα ανέφερα πιο πάνω θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του ΔΗ.ΚΟ. είναι σημαντική για ενότητα, για ενδυνάμωση και θωράκιση της πλευράς μας και του ΠτΔ, ώστε όλοι να αντιληφθούν ότι διακαώς επιθυμούμε βιώσιμη λύση και ομόφωνα θα αντισταθούμε σε επιβολή απαράδεκτης λύσης που θα νομιμοποιεί την κατοχή και τη διχοτόμηση και θα διαφημίζεται ότι επανενώνει την πατρίδα μας.
Κάποιοι πιέζουν τον ΠτΔ για νέες υποχωρήσεις. Πρέπει λοιπόν και κάποιοι να τον θωρακίσουν για να υπερασπιστεί την Κ.Δ. και τον Ελληνισμό της Κύπρου. Κάποιοι δείχνουν να έχουν ενοχληθεί. Γιατί άραγε;