Επιχειρείν

Παραγωγή περιεχομένου μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (AI)

Τα εργαλεία γραφής περιεχομένου τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσονται σε αρκετά διαισθητικά και έξυπνα

Η προώθηση της τεχνολογίας, και συγκεκριμένα της τεχνητής νοημοσύνης στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, επηρεάζει την καθημερινότητά μας τόσο σε εργασιακό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, καθώς και τον κόσμο γύρω μας.

O χώρος του μάρκετινγκ, και συγκεκριμένα η προώθηση περιεχομένου (αρθρογραφία, διαφημιστικά κείμενα, κ.λπ.), δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι δεδομένο πλέον ότι η χρήση σχετικών εργαλείων μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε, δημιουργούμε και δημοσιεύουμε περιεχόμενο. Τα εργαλεία γραφής περιεχομένου τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσονται σε αρκετά διαισθητικά και έξυπνα και δύσκολα πλέον μπορεί να ξεχωρίσει ένα κείμενο που δημιουργείται από ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης από ένα κείμενο που δημιουργείται από έναν άνθρωπο. Φυσικά, παρά τη βελτίωση στην αποτελεσματικότητα και στην ακρίβεια γραφής, συστήνεται η ανθρώπινη επίβλεψη κατά τη χρήση των εργαλείων γραφής τεχνητής νοημοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη στο μάρκετινγκ περιεχομένου αναφέρεται κυρίως σε μοντέλα προεκπαιδευμένων μετασχηματιστών (generative pre-trained transformer models), που παράγουν υλικό σε ανθρώπινη γλώσσα μέσω της αποκαλούμενης «βαθιάς μάθησης». Τα εργαλεία γραφής τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν περιεχόμενο έρχονται σε επαφή με μεγάλα σύνολα δεδομένων περιεχομένου από το διαδίκτυο για να κατανοήσουν συγκεκριμένα μοτίβα και να τα αναπαράγουν. Τα εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου τεχνητής νοημοσύνης προβλέπουν την επόμενη λογική ακολουθία λέξεων ή προτάσεων του εισαγωγικού κειμένου και την προσθέτουν ως συνέχεια της εισαγωγής που παρατέθηκε από τον χειριστή.

Ο τρόπος λειτουργίας ενός εργαλείου γραφής τεχνητής νοημοσύνης ξεκινά, όπως σημειώθηκε, με την υποβολή ενός εισαγωγικού κειμένου (το οποίο μπορεί να είναι μια και μόνο πρόταση: για παράδειγμα «η ανακύκλωση είναι σημαντική για το μέλλον του πλανήτη»). Ο χειριστής του εργαλείου μπορεί να ορίσει μια πληθώρα από μεταβλητές: τον τόνο (για παράδειγμα, «θετικός τόνος»), το κοινό στο οποίο απευθύνεται το κείμενο (για παράδειγμα, «παιδιά δημοτικού»), αλλά και λέξεις-κλειδιά (για παράδειγμα, «καθαρές θάλασσες και ακτές» και «πράσινη μετάβαση»), ούτως ώστε το τελικό κείμενο να διαμορφωθεί ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες διαφήμισης ή στρατηγικής (για παράδειγμα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε στα παιδιά τα θετικά της ανακύκλωσης).

Κάποια εργαλεία γραφής τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν και την επιλογή για παραλλαγές στο περιεχόμενο. Διάφοροι χρήστες των συγκεκριμένων εργαλείων αναφέρονται στην ευκολία δημιουργίας προσχεδίων άρθρων αλλά και στην αύξηση της δημιουργικότητας μέσω της προώθησης περισσότερων ιδεών και την παράλληλη μείωση του χρόνου εργασίας σε κείμενα.

Συγκεκριμένα, τα εργαλεία γραφής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις εξής περιπτώσεις, χωρίς να περιορίζονται, ωστόσο, μόνο σε αυτές:

  • Συγγραφή αναρτήσεων για μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Συγγραφή εισαγωγών και συμπερασμάτων για κείμενα.
  • Παράφραση/αναδιατύπωση κειμένων, επέκταση προτάσεων και βελτίωση περιεχομένου.
  • Περιγραφές προϊόντων.
  • Διαφημιστικά κείμενα.
  • Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails).

Οι προσφερόμενες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης που αφορούν τη δημιουργία περιεχομένου έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, επομένως είναι αναγκαίος ο έλεγχος για εξεύρεση της καλύτερης για την κάθε περίπτωση και, όπως σημειώθηκε και πιο πάνω, ο ανθρώπινος έλεγχος είναι και παραμένει σημαντικός στην περίπτωση χρήσης αυτών των εργαλείων, κυρίως όσον αφορά τον έλεγχο της ορθότητας των πληροφοριών που χρησιμοποιούνται και αναπαράγονται.

*Content Writer, Clients & Markets, KPMG Limited

**Marketing & Communication Officer, KPMG Limited

***Marketing & Communication Officer, KPMG Limited