Πολιτισμός

ART AERI: Ουίνστον Τσώρτσιλ

Ο Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1874 και πέθανε στις 24 Ιανουαρίου 1965, σε ηλικία 91 ετών. Ήταν Βρετανός πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Πρωθυπουργός της χώρας του, κατά τις περιόδους 1940-45 και 1951-55. Ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας από την άνοιξη του 1940 έως το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945, ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της συμμαχικής νίκης.

Το 1900 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος αρνούμενος να ταυτισθεί στη συνέχεια με πολλές από τις επιλογές των συντηρητικών κυβερνήσεων. Οι διαφωνίες του αυτές οδήγησαν στην αποχώρησή του από τη συντηρητική παράταξη το 1904 και την ένταξή του στους Φιλελεύθερους, με τους οποίους επανεξελέγη βουλευτής το 1906.

Τον Μάιο του 1940 διαδέχτηκε τον Νέβιλ Τσάμπερλεν στην αρχηγία μιας κυβέρνησης συνασπισμού και προέβη στο διάσημο διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό.

«Δεν έχω τίποτε να σας προσφέρω, εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα. Έχουμε μπροστά μας ένα μαρτύριο της πιο οδυνηρής μορφής. Ρωτάτε: "Ποια είναι η πολιτική μας;". Μπορώ να πω ότι είναι το να διεξαγάγουμε πόλεμο από θαλάσσης, ξηράς και αέρος και μ' όλη τη δύναμη που μπορεί να μας δώσει ο Θεός».

Μετά την κατάρρευση και συνθηκολόγηση της Γαλλίας, η Βρετανία βρέθηκε πλέον μόνη της στον αγώνα ενάντια στη Ναζιστική Γερμανία. Ο Χίτλερ επεδίωκε έναν συμβιβασμό ή συμφωνία με τη Βρετανία έχοντας κατά νουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Παρά ταύτα, η στάση του Τσώρτσιλ ήταν αδιαπραγμάτευτη.

Μεταξύ 1941 και 1945 ο Ουίνστον Τσώρτσιλ διέσχισε τον Ατλαντικό πέντε φορές για να συσκεφθεί με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Φραγκλίνο Ρούζβελτ. Μετέβη δύο φορές στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ιωσήφ Στάλιν το 1942 και τον Οκτώβριο του 1944, όταν έγινε η περίφημη διανομή, η οποία βάρυνε καθοριστικά στον καθορισμό της μεταπολεμικής τύχης της Ελλάδας και των άλλων βαλκανικών χωρών. Λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του, στα αρχικά στάδια της πρωθυπουργίας του συγκρούστηκε με τον Βασιλιά Γεώργιο Στ’. Ακολούθως όμως ο Βασιλιάς εκτίμησε τις διοικητικές και διπλωματικές του ικανότητες και έγιναν πάρα πολύ καλοί φίλοι.

Ο Τσώρτσιλ, με διακοπή μερικών ετών, παρέμεινε Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έως τον Απρίλιο του 1955. Ανέπτυξε αξιόλογη ιστοριογραφική δραστηριότητα, εκδίδοντας αρκετά βιβλία. Δεν παρέλειψε μάλιστα να γράψει τα περίφημα απομνημονεύματά του από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία άρχισαν να δημοσιεύονται το 1948 έως το 1951 και του απέφεραν το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1953.

Τα βαθιά του γεράματα ο Τσώρτσιλ, πάντοτε σεβαστός και τιμώμενος, τα πέρασε ήσυχα πλάι στη σύζυγό του Κλημεντίνη, ζωγραφίζοντας. Η χώρα τον τίμησε με σωρεία αγαλμάτων, έκδοση νομισμάτων, χαρτονομισμάτων και γραμματοσήμων. Για πολλούς θεωρείται ο μεγαλύτερος Βρετανός όλων των εποχών.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com