Ενέργεια

Νέα αύξηση της παραγωγής το πρώτο δίμηνο 2024 για την Energean

Νέα αύξηση παραγωγής για την Energean καταγράφηκε το πρώτο δίμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από τα 123 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (kboe) την ημέρα κατά μέσο όρο το 2023, στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, η παραγωγή ανήλθε στις 144 kboe την ημέρα, με το 82% αυτής να είναι σε φυσικό αέριο.

Επιπλέον, τα βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα υδρογονανθράκων της Energean, μετά την αφαίρεση της παραγωγής του 2023, ανέρχονται στα 1,115 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (mmboe). Τα αποθέματα αυτά κατά 83% είναι σε φυσικό αέριο, με τη μερίδα του λέοντος (926 mmboe, 89% σε φυσικό αέριο) να βρίσκεται στο Ισραήλ.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία γνωστοποίησε την Πέμπτη η διοίκηση της Energean στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσής της προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ για τα οριστικά αποτελέσματα του 2023.

Οι βασικές εξελίξεις του 2023 και οι προοπτικές για την συνέχεια

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μέση ημερήσια παραγωγή της ανέρχεται σε 123 kboe (83% σε φυσικό αέριο), αυξημένη κατά 200% σε ετήσια βάση και ανεπηρέαστη από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Τα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα ανέρχονται σε 1,115 mmboe με διάρκεια ζωής περί τα 19 έτη.

Επιπλέον αναφέρει ότι το νέο συμβόλαιο πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2024 προσθέτει έσοδα $2 δισ. για όλη τη διάρκειά του.

Συνολικά, τα έσοδα της εταιρείας για το 2023 ανέρχονται σε $1,420 δισ., αυξημένα κατά 93% σε ετήσια βάση. Τα προαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ανέρχονται σε $931 εκ. δολάρια, αυξημένα κατά 121% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη ήταν $185 εκ., επηρεασμένα αρνητικά κατα $100 εκ. από επιπλέον φορολογήσεις.

Για το δ΄τρίμηνο του 2023 η εταιρεία έδωσε μέρισμα $0,30 (συνολικά $2,10 ανά μετοχή από την έναρξη καταβολής μερισμάτων), πληρωτέο στις 29 Μαρτίου 2024.

Από την άλλη, η εταιρεία αναφέρει μείωση 42% σε ετήσια βάση στην ένταση εκπομπών, στα 9,3 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου, και 86% συνολικά από το 2019, πάνω από τον στόχο της εταιρείας.

Η πρόβλεψη για ημερήσια παραγωγή διατηρείται μεταξύ 155 και 175 kboe για φέτος, ενώ σημειώνεται η έναρξη παραγωγής για το κοίτασμα φυσικού αερίου Cassiopea στην Ιταλία το καλοκαίρι. Επιπλέον, αναμένεται η ολοκλήρωση της εισόδου στο Μαρόκο και εκτέλεση επιβεβαιωτικής γεώτρησης εντός του έτους.

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε ότι το 2023 ήταν μια "χρονιά μετασχηματισμού" για την Energean, "καθώς πετύχαμε την κατά 200% αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα των 150 kboe ημερησίως και φέραμε σε παραγωγή τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό μας".

Επιπλέον, ανέφερε ότι παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, όλες οι δραστηριότητες της εταιρείας έμειναν ανεπηρέαστες από τις διαμάχες στην περιοχή. "Από την αρχή του 2024, η έναρξη παραγωγής στο κοίτασμα Karish North και η προσθήκη νέου εξοπλισμού (2o gas export riser) σημαίνει ότι είμαστε πλέον σε θέση να χρησιμοποιούμε την πλήρη δυναμικότητα του FPSO “Energean Power”, ενώ η εκτίμηση που δίνουμε για τη φετινή παραγωγή αποτυπώνει το επόμενο βήμα μας προς τον βραχυπρόθεσμο στόχο των 200 kboe την ημέρα", είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, σε συνδυασμό με τη στρατηγική σύναψης μακροχρόνιων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου, υποστηρίζουν τη μερισματική πολιτική της εταιρείας και "μας έχουν επιτρέψει να προχωρήσουμε στη διανομή συνολικών μερισμάτων ύψους $370 εκ. στους μετόχους μας από το τρίτο τρίμηνο του 2022".

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι πλέον η εταιρεία προσανατολίζεται σε projects όπως η είσοδός της στο Μαρόκο, καθώς και στις εξελίξεις στην Ιταλία, όπου, είπε, "βλέπουμε μια νέα εποχή για την βιομηχανία μας, έπειτα από την ακύρωση περιοριστικών αποφάσεων που ξεκλειδώνουν περιοχές προς έρευνα που ήταν ως τώρα «παγωμένες»", ανέφερε, προσθέτοντας ότι παραμένουν, επίσης, σε εγρήγορση για τον εντοπισμό ευκαιριών που ταιριάζουν με την στρατηγική τους.

Σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο κ. Ρήγας είπε ότι η Energean συμβάλλει στη μετάβαση του Ισραήλ από τον άνθρακα, στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε φυσικό αέριο. "Μειώσαμε περαιτέρω την ένταση των εκπομπών μας και πλέον έχουμε επιτύχει 86% μείωση σε σχέση με το 2019 που είναι το έτος δέσμευσής μας στον στόχο του net zero. Επίσης, αξιολογηθήκαμε με ΑΑΑ από την MSCI, ενώ το project μας για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο θα προσθέσει έναν ακόμη πυλώνα, συνεισφέροντας στην απανθρακοποίηση βιομηχανιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη βάση και των δεσμεύσεων που αναλάβαμε στη διάρκεια του COP28", σημείωσε.

Τέλος, επισήμανε ότι η συνεχιζόμενη επιτυχία της εταιρείας οφείλεται σε ολη την ομάδα της Energean. "Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μιας τόσο ποικιλόμορφης και αφοσιωμένης ομάδας και, καθώς συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε, παραμένουμε δεσμευμένοι στη διαφάνεια, τη βιωσιμότητα και την επιχειρησιακή αρτιότητα».

ΚΥΠΕ