Κυπριακό

Επαναλαμβανει εαυτόν ο Πρόεδρος χωρίς ν' ανταποκρίνεται η Τουρκία

Μετατίθεται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου, η συζήτηση για τα Ευρωτουρκικά.

Η Λευκωσία, θέτει ως προϋπόθεση, για να καταγραφεί η πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η Άγκυρα να κάνει βήματα προόδου, στο Κυπριακό.

Εξελίξεις εντός Απριλίου, αναμένει την ίδια ώρα ο Πρόεδρος και στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Παρά τις συναντήσεις του Προέδρου με τον Γερμανό Καγκελάριο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και τις διαβούλευσεις που ακολούθησαν, η συζήτηση, για τα Ευρωτουρκικά μετατέθηκε για τον Απρίλιο.

Αυτό που συζητείτο ήταν η υιοθέτηση συμπερασμάτων, για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, με συγκεκριμένες αναφορές στο Κυπριακό.

Πλην όμως, η θέση της Λευκωσίας είναι ότι, για να ενταχθεί η αναφορά στα Ευρωτουρκικά, η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα προόδου στο Κυπριακό.

Στόχος όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του στο euronews, είναι να γίνει μια συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων μέχρι τον Απρίλιο και όχι να υιοθετηθούν απλώς συμπεράσματα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί κατάληψης ολόκληρης της Κύπρου, αναφέροντας ότι αυτές είναι σε γνώση τόσο του Γερμανού όσο και του Γάλλου ηγέτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντως, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ότι αναμένει ότι τον επόμενο μήνα, να διαφανεί κατά πόσο οι προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου έπιασαν τόπο.