Ενέργεια

Άρχισαν οι παρανομίες και στα φωτοβολταϊκά (video)

Η ΑΗΚ έχει πληροφορίες ότι οικιακοί καταναλωτές προσθέτουν παράνομα ισχύ στα συστήματα τους. Η Αρχή προχωρεί σε ελέγχους και θα αποσυνδέσει εγκαταστάσεις αν διαπιστωθούν παρανομίες

Πληροφορίες για παράνομες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει λάβει η ΑΗΚ και ως εκ τούτου, θα προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Εάν όντως διαπιστωθούν παρανομίες, η Αρχή θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων θα είναι και η αποσύνδεση εγκαταστάσεων, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η αξιοπιστία του δικτύου της ΑΗΚ.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι το πρόβλημα ήρθε σε γνώση της Αρχής από διάφορες πληροφορίες που έχουν ληφθεί. Οι πληροφορίες που έχουμε, εξήγησε, είναι ότι υπάρχουν παράνομες εγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ και μη εγκεκριμένες αυξήσεις στην εγκατεστημένη ισχύ υφιστάμενων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οροφές οικιακών καταναλωτών.

Όπως επισήμανε η κ. Παπαδοπούλου, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, το φωτοβολταϊκό σύστημα που εγκαθιστά κάποιος στην οροφή του σπιτιού του, δεν πρέπει να ξεπερνά το 100% της κατανάλωσης του. Δηλαδή, το ιδανικό είναι όση κατανάλωση έχει κάποιος να έχει και την αντίστοιχη παραγωγή από το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Φαίνεται όμως, σημείωσε ότι ορισμένοι καταναλωτές προσθέτουν μεγαλύτερη ισχύ φωτοβολταϊκών συστημάτων. Δηλαδή, αν κάποιος για παράδειγμα έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ισχύος 5kw, ακολούθως προσθέτει ακόμα 4kw. Αυτό, τόνισε η κ. Παπαδοπούλου, έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ασφάλεια και η αξιοπιστία του δικτύου διανομής της ΑΗΚ. Είναι σοβαρό το θέμα. Δεν είναι απλά ένα υποστατικό που έχει κάνει μια παρανομία. Όταν γίνεται από μεγάλο αριθμό καταναλωτών θα παρουσιάσει πρόβλημα η ασφάλεια και η αξιοπιστία του συστήματος και θα υπάρξει πρόβλημα και με την ασφάλεια των υπαλλήλων της ΑΗΚ, αλλά και των ίδιων των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται κυρίως σε οικιακά υποστατικά. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε 475.000 οικιακούς καταναλωτές. Άρα είναι τεράστιος ο αριθμός. Για το λόγο αυτό, η ΑΗΚ Διανομή, θα προβεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για εντοπισμό τυχόν παρανομιών. Ήδη έχει ενημερώσει γραπτώς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους συνδέσμους ηλεκτρολόγων μηχανικών. Εάν όντως εντοπιστούν παρανομίες θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας του δικτύου. Δηλαδή ενδεχομένως να χρειαστεί να αποσυνδεθούν εγκαταστάσεις, να γίνουν και πάλι επιθεωρήσεις και φυσικά το πιστοποιητικό καταλληλόλητας δεν θα μπορεί να είναι σε ισχύ αφού υπήρξαν παράνομες επεμβάσεις.