Παιδεία

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξετάζει... τον διορισμό κατόχου «τίτλων σπουδών» από τα κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενώπιον του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, η περίπτωση διορισμού μιας κατόχου τίτλων σπουδών από τα παράνομα πανεπιστήμια στα κατεχόμενα. Πρόκειται για μια τ/κ η οποία είναι κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού από λεγόμενο πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα και κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών από Αγγλικό Πανεπιστήμιο.

Το θέμα αφορά τον διορισμό της στο ακαδημαϊκό προσωπικό της σχολής ανθρωπιστικών επιστημών στο τμήμα Αγγλικών Σπουδών.

Είναι πάγια θέση του κράτους ότι τα λεγόμενα πανεπιστήμια που λειτουργούν στις κατεχόμενες περιοχές, λειτουργούν παράνομα και συνεπώς οι «τίτλοι σπουδών» που απονέμουν, δεν αναγνωρίζονται. Πρόκειται για ένα αρκετά απλό ζήτημα μέχρι εδώ.

Προκαλεί ωστόσο αλγεινή εντύπωση για ποιο λόγο μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το θέμα τέθηκε δύο φορές σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου χωρίς να ληφθεί απόφαση. Η συγκεκριμένη περίπτωση πέρασε από τρία στάδια μέχρι στιγμής.

Από μια ειδική επιτροπή, ακολούθως από το εκλεκτορικό σώμα, μετά από την Σύγκλητο και τώρα βρίσκεται ενώπιων του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Σίγμα έθεσε το θέμα και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η απάντηση ήταν ότι το Πανεπιστήμιο θα λάβει την απόφαση που πρέπει σύμφωνα με τους νόμους του, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, δεν είναι θέμα το οποίο πρέπει να απασχολεί τον δημόσιο διάλογο.

Αυτό που μας λέχθηκε είναι ότι, η σε «εισαγωγικά» έγκριση της μέχρι στιγμής από τα τρία αυτά σώματα, δόθηκε επί τη βάση της καλής πίστης. Δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούσε τις προϋποθέσεις και τους νόμους του κράτους.

Υπό την σκιά όμως αυτής της αποκάλυψης, ότι δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος αναγνώρισης παράνομου τίτλου σπουδών, το θέμα κανονικά θα έπρεπε να κλείσει ήδη.

Για να ληφθεί απόφαση, ζητήθηκε και η έκθεση από το ΚΥΣΑΤΣ, το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών για το κατά πόσον αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών, των παράνομων πανεπιστημίων των κατεχομένων.

Φυσικά, η απάντηση του ΚΥΣΑΤΣ είναι τυποποιημένη σε τέτοιες περιπτώσεις. Ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών. Ακολούθησε και δεύτερη επιστολή διευκρινιστική. Σ ‘αυτήν το ερώτημα ήταν εάν το διδακτορικό θεωρείται μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η πρακτική στην συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται καθηκόντως ή εάν είναι μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος πρόσληψης εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο άλλες σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, το θέμα έφτασε και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας, Παύλο Μυλωνά ο οποίος θα το θέσει σε συνάντηση που θα έχει με το ΚΥΣΑΤΣ.

Το θέμα με τα λεγόμενα Πανεπιστήμια δεν είναι καινούριο και το Γραφείο Τύπου και πληροφοριών της Δημοκρατίας έχει ξεχωριστή ενότητα στην οποία εξηγεί ακριβώς πως έχουν τα πράγματα.

Το γεγονός ότι διπλώματα και πτυχία από σχολές των κατεχομένων γίνονται αποδεκτά για μεταπτυχιακό απο ξένα πανεπιστήμια, οφείλεται κυρίως στο ότι τα λεγόμενα πανεπιστήμια είναι εγγεγραμμένα στην Τουρκία και έχουν εξασφαλίσει διαπίστευση από το διοικητικό συμβούλιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Τουρκία, η οποία πιστοποιεί επίσης και τα έγγραφα των παράνομων πανεπιστημίων.

Το πρώτο και πιο εξόφθαλμο είναι ότι το κρατικό πανεπιστήμιο της Κύπρου θα αναγνωρίσει ένα από τα αποτελέσματα της κατοχής όπως ο τίτλος σπουδών από παράνομο πανεπιστήμιο, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τις κερκόπορτες για πλήρη αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το δεύτερο είναι ότι επί της ουσίας θα παραμερίσει το ΚΥΣΑΤΣ ως τον αρμόδιο θεσμό αναγνώρισης πτυχίων, καθώς από την στιγμή που αυτό δεν αναγνωρίζει το πτυχίο, και το Πανεπιστήμιο το αναγνωρίσει τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του ΚΥΣΑΤΣ και ποιος ο λόγος οι ελληνοκύπριοι να προσφεύγουν σε αυτό για αναγνώριση των πτυχίων τους.

Τρίτο, τα κυπριακά πανεπιστήμια είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, προσπαθούν αυτή τη στιγμή να συναγωνιστούν τα Ευρωπαϊκά. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα πάει δηλαδή και εμμέσως θα αναγνωρίσει τα παράνομα πτυχία με την πρόσληψη αποφοίτων από αυτά;

Τέταρτο και ποιο σημαντικό, θα τα κάνει όλα αυτά το Πανεπιστήμιο με τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη; Μπορούμε να συνεχίσουμε να απαριθμούμε τους κινδύνους που προκύπτουν αλλά θα το αφήσουμε μέχρι εδώ.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν έχει ακόμη λήξει, θα τεθεί ενώπιων του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου σε συνεδρία την ερχόμενη εβδομάδα και μένει τώρα να δούμε τι θα αποφανθεί.

Δείτε το ρεπορτάζ: