Τρεις σημαντικές δηλώσεις του ΠτΔ στη διακαναλική
Στη διακαναλική διάσκεψη ο ΠτΔ έκαμε δεκάδες δηλώσεων και έδωσε πολλές απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να σχολιάσει κάποιος τις δηλώσεις και τις απαντήσεις του ΠτΔ στα δύο μέρη της διάσκεψης. Θα περιοριστώ σε τρία σημεία του δευτέρου μέρους της διάσκεψης σχετικά με το Κυπριακό, που είναι πολύ σημαντικά και αποκαλύπτουν τις θέσεις του ΠτΔ για λύση του Κυπριακού.
Η πρώτη σημαντική δήλωση του ΠτΔ δείχνει ότι θεωρεί την Κ.Δ. ως τη σημαντικότερη έπαλξη του αγώνα μας για λύση του Κυπριακού. Είπε επί λέξει ότι «το πιο σημαντικό που έχουμε είναι η ΚΔ. Κάθε άλλη μορφή λύσης καταργεί αυτό που έχουμε. Άρα δεν έχουμε άλλη επιλογή». ‘Ετσι μπορούμε να προσδοκούμε και να πιστεύουμε ότι ο ΠτΔ θεωρεί πως η ΔΔΟ πρέπει να είναι μετεξέλιξη της Κ.Δ. σε ομοσπονδία και όχι ένα νέο κράτος με κατάργηση της Κ.Δ., όπως επιδιώκουν οι Τούρκοι.
Η δεύτερη σημαντική δήλωση του ΠτΔ είναι η «ετοιμότητα να διαπραγματευτεί στη βάση του πλαισίου που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ». Η δήλωση αυτή δείχνει την αντίθεσή του και τη διαφωνία του με τις γνωστές κομματικές ηγεσίες, που ζητούσαν από τον ΠτΔ να αποδεχτεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως έχει και να το υπογράψει ως ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία. Η ενέργεια αυτή θα αποτελούσε αποδοχή της κατάργησης της Κ.Δ. και θα αποστερούσε από τον κυπριακό λαό το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει με δημοψήφισμα μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι συνομιλίες. Η δήλωση αυτή είναι μια έμμεση διαβεβαίωση του ΠτΔ ότι θα παραπέμψει σε δημοψήφισμα τη συμφωνία στην οποία θα συμφωνήσει και θα υποστηρίξει ο ίδιος, όπως δήλωσε σε άλλο σημείο τις διάσκεψης.
Τρίτη σημαντική δήλωση είναι το σχόλιό του στην απάντηση ενός 92χρονου Κερυνειώτη, που είπε ότι «δικαίωση του αγώνα μας είναι να επιστρέψω στο χωριό μου στην Κερύνεια». Ο ΠτΔ δήλωσε ότι «η δικαίωση είναι κάθε πολίτης να μπορεί να επιλέξει πού θα πάει να ζήσει. Μπορεί να έχει δικαιώματα που δεν θα τα ασκεί εκεί που ζει, αλλά δεν θα είναι εφικτό κάποιος Γερμανός να ζει στην Πάφο, αλλά ένας Τουρκοκύπριος ή Ελληνοκύπριος να έχει περιορισμό». Με τη δήλωση αυτή ο ΠτΔ δείχνει ότι η λύση πρέπει να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων και ότι ο ίδιος απαιτεί την ελεύθερη εγκατάσταση και διακίνηση.
Ο ΠτΔ, απαντώντας σε ερώτηση για εκμαίευση απάντησης ότι δεν θα δεσμευτεί από επιδιώξεις των κομμάτων που τον στηρίζουν, δήλωσε ότι «η ιστορική στιγμή για εμένα θα είναι να προχωρήσω. Αυτό δεν υπάρχει για εμένα, είναι αδιαπραγμάτευτο, ανεξαρτήτως των όποιων αντιδράσεων».
Και εμείς αυτό θέλουμε. Έναν ΠτΔ αποφασιστικό, διεκδικητικό για τα δικαιώματα όλων των κατοίκων. Και όταν εξασφαλίσει αυτά, τον θέλουμε να προχωρήσει αποφασιστικά. Να αποδεχτεί συμφωνία, που, σε αντίθεση με το σχέδιο Ανάν, δεν θα καταργεί την Κ.Δ. αλλά θα την μετεξελίσσει σε ΔΔΟ, με εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και, φυσικά, όταν διαπραγματευτεί το πλαίσιο Γκουτέρες, πρέπει να διασφαλίσει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεις του Σ.Α. που θα προστατεύουν τον Ελληνισμό από τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και θα διασφαλίζουν την ειρήνη και τη βιωσιμότητα της λύσης.
Φυσικά η τελευταία ασπίδα του Ελληνισμού της Κύπρου πρέπει να είναι το δημοψήφισμα, με το οποίο θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη λύση. Ο κυπριακός λαός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να υπερασπιστεί το δίκαιο, την Ιστορία και την αξιοπρέπειά του. Αλλά εμείς προτιμούμε η λύση που θα προταθεί να είναι τέτοια, που να του εξασφαλίζει μια ειρηνική ζωή, χωρίς τον φόβο μιας νέας απειλής της Τουρκίας, για να μπορεί να εγκρίνει τη συμφωνία.
‘Ολοι μας θέλουμε λύση. Αλλά πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία του λαού θα καταψηφίσει μια πρόταση που θα αποτελεί διάλυση του κράτους, υποβιβασμό της Κ.Δ. και μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο, όπως ήταν το σχέδιο Ανάν. Αυτό, πιστεύουμε, ότι το έχει υπόψη του ο ΠτΔ.