Κυπριακό

Παραληρήματος Φιντάν... συνέχεια: Συνεχίζουμε την προστασία της εθνικής κυριαρχίας μας στην Ανατ. Μεσόγειο και Κύπρο

Ο Φιντάν επισήμανε ότι ο κόσμος περνάει μια σύνθετη και δύσκολη διαδικασία, αλλά η Τουρκία κινείται με αντίληψη ‘περιφερειακής ευθύνης’ απέναντι σε όλα τα ζητήματα

Με αναφορές στον Εθνικό Αγώνα πριν από έναν αιώνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε δείπνο ιφτάρ στα Άδανα δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν την εθνική κυριαρχία στην ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο. Αναφέροντας ότι οι κάτοικοι των Αδάνων είναι γνωστοί για τη γενναιότητα και την ανδρεία τους, ο Φιντάν τόνισε ότι οι πολίτες πάντα ενστερνίζονταν το πνεύμα του Εθνικού Αγώνα.

«Σκεφτείτε τις γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν την περιοχή μας, ακόμη και ολόκληρο τον κόσμο. Τα ζητήματα που αφορούν την επιβίωσή μας στην Ανατολική Μεσόγειο, η υπόθεση της Κύπρου, η κρίση στη Συρία, ο πόλεμος στη Γάζα, οι επιπτώσεις από την Ουκρανία, οι ενεργειακές γραμμές, τι κοινό έχουν όλα αυτά; Όλα αυτά συνδέονται στενά με αυτή τη γεωγραφία της οποίας τα Άδανα αποτελούν μέρος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα βήματα που κάνουμε υπό την ηγεσία του Τούρκου προέδρου για την ενίσχυση του συστήματος εθνικής μας ασφάλειας είναι τόσο σημαντικά».

Περιφερειακή ευθύνη

Ο Φιντάν επισήμανε ότι ο κόσμος περνάει μια σύνθετη και δύσκολη διαδικασία, αλλά η Τουρκία κινείται με αντίληψη ‘περιφερειακής ευθύνης’ απέναντι σε όλα τα ζητήματα.

«Σήμερα, παρά τις δύσκολες συνθήκες, προσπαθούμε για την ειρήνη στην Ουκρανία, τη Γάζα, τον Νότιο Καύκασο, το Ιράκ, τη Λιβύη και τα Βαλκάνια, ενώ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την επιβίωσή μας, τους ομοεθνείς μας και τους μουσουλμάνους αδελφούς και αδελφές. Κινητοποιούμε όλα τα μέσα της διπλωματίας με νέες και πρωτόγνωρες μεθόδους. Ενώ το κάνουμε αυτό, φέρνουμε στο προσκήνιο την αντίληψη της περιφερειακής ευθύνης. Με όλες τις νέες και πρωτόγνωρες μεθόδους, αναλαμβάνουμε την ευθύνη της μοίρας μας και βρίσκουμε λύσεις στα δικά μας προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο ενώσαμε τον μεγάλο Τουρκογενή κόσμο κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών».

Όσον αφορά το σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) σχετικά με την επείγουσα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε: «Αυτή τη φορά ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την έγκριση του ψηφίσματος. Το Ισραήλ έμεινε μόνο του με τη σκληρότητά του».