Ειδήσεις

Ξετυλίγουν το κουβάρι του σκανδάλου Αββακούμ - Γιατί δεν κατέθεσαν οι δύο μοναχοί

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι διεργασίες των εμπλεκόμενων στο ανακριτικό έργο που προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι του σκανδάλου που συγκλόνισε συθέμελα την Εκκλησία -και όχι μόνο- της Κύπρου.

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι διεργασίες των εμπλεκόμενων στο ανακριτικό έργο που προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι του σκανδάλου που συγκλόνισε συθέμελα την Εκκλησία -και όχι μόνο- της Κύπρου.

Το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο ενεργοποιώντας ουσιαστικά τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, ενεργοποίησε την Ανακριτική Επιτροπή στην οποία έχει πέσει πλέον ολόκληρο το διερευνητικό και ανακριτικό έργο. Ο κυκεώνας των ανακρίσεων φέρεται να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ η συνεχής εμφάνιση νέου μαρτυρικού υλικού αφενός βοηθά στη διαλεύκανση αλλά αφετέρου φέρνει περαιτέρω καθυστέρηση στην εξέτασή του. Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαίας ήταν φυσικά μεταξύ των όσων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής δίνοντας πολύωρη κατάθεση.

Σε κατάθεση έχουν κληθεί μέχρι τώρα σωρεία προσώπων τόσο από την Μητρόπολη Ταμασού, όσο και από το περιβάλλον των Αρχιμανδριτών με σκοπό η ανακριτική ομάδα να σχηματίσει μία όσο το δυνατόν πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα κατά την προετοιμασία του πορίσματος. Παρά το ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό αλλά και τα οπτικοακουστικά τεκμήρια που τέθηκαν και τίθενται ενώπιον της, η Ανακριτική Επιτροπή τηρεί σιγή ιχθύος καθώς δεν έχουν διαρρεύσει οποιεσδήποτε πληροφορίες ή ενδείξεις. Σαν τελευταίο κομμάτι του παζλ στο πόρισμα θα έρθει η κατάθεση των δύο Αρχιμανδριτών, με εκκλησιαστικές πηγές να αναφέρουν ότι η Επιτροπή θέλει να είναι απόλυτα έτοιμη στοιχειοθετώντας όλα όσα της παρουσιάστηκαν με την κατάθεση τους να αναμένεται στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Ρητή εντολή που δόθηκε στην Ανακριτική Επιτροπή είναι ότι πρέπει να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και να εκδιωχθούν όλες οι σκιές, με τα μέλη της να προσπαθούν να θωρακίσουν κάθε πιθανό διάτρητο σημείο στο τελικό πόρισμα. Εάν λοιπόν προκύψει ευθύνη των Αρχιμανδριτών -μιλώντας πάντα για την εκκλησιαστική πτυχή- τότε κατά πάσα πιθανότητα θα καθαιρεθούν ενώ σε ενδεχόμενο που καταλήξουν σε πιθανή ευθύνη επισκόπου ή άλλου ανωτέρου το Συνοδικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία και το θέμα θα τεθεί εκ νέου ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Πηγαδάκια σε εκκλησιαστικούς κύκλους φέρονται να διερωτούνται κατά κύριο λόγο πώς και γιατί αφέθηκε να εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό η υπόθεση προτού δει τα φώτα της δημοσιότητας ενώ απορία προκαλεί πώς η αρμόδια Μητρόπολη δεν γνώριζε τι συνέβαινε στο συγκεκριμένο μοναστήρι.