Κυπριακό

Προκαλεί ανοιχτά ο Τατάρ: Μόλις 60 χιλιόμετρα η Τουρκία από Κύπρο - Η Ελλάδα απέχει 1000

Συνέντευξη από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ πήρε ο γνωστός Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) που είναι μία από τις σημαντικότερες καθημερινές εφημερίδες της Γερμανίας, O δημοσιογράφος με ανάρτησή του στο X κοινοποιεί τα σημαντικότερα στοιχεία της συνέντευξης και παραθέτει παράλληλα δικές τους σκέψεις και προβληματισμούς.

Ακολουθεί η ανάρτηση

Μίλησα με τον Ερσίν Τατάρ, τον εκλεγμένο (αλλά μη αναγνωρισμένο διεθνώς) ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Κύρια ζητήματα: Ρώσοι και άλλοι μετανάστες στην Κύπρο, το μέλλον της αποστολής του ΟΗΕ και οι μάταιες προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, (που στην ουσία δεν επιθυμεί κανείς από τις δύο πλευρές).

Σχετικά με το μέλλον της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ UNFICYP, μιας από τις παλαιότερες αποστολές του ΟΗΕ, ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση του ότι μελλοντικές παρατάσεις της θητείας θα πρέπει να γίνονται μόνο σε συμφωνία και με την τουρκική πλευρά.

Ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε στη ρεαλιστική περίπτωση ότι το αίτημά του δεν θα ικανοποιηθεί, ο Τατάρ απάντησε: «Πιστεύουμε στον διάλογο. Πιστεύουμε στο να μιλάμε μεταξύ μας, στην αμοιβαία κατανόηση, στην αμοιβαιότητα. Ελπίζουμε απλώς ότι δεν θα συνεχίσουν να μας αδικούν».

Οι Τουρκοκύπριοι», προειδοποίησε ο Τατάρ, «δεν είναι μόνοι. Πίσω μας είναι 85 εκατομμύρια Τούρκοι, η πατρίδα μας, οι ίδιοι άνθρωποι, μόλις 60 χιλιόμετρα από την Κύπρο. Η Ελλάδα απέχει 1000 χιλιόμετρα. Η Ευρώπη απέχει 2000 χιλιόμετρα. Κατά μία έννοια, η Κύπρος είναι ένα νησί της Ανατολίας».

Αυτό υποτίθεται ότι είναι απειλή; Ο Τατάρ αρνήθηκε ότι το εννοούσε έτσι. Δεν μιλήσαμε πολύ για τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανέναρξη των «κυπριακών συνομιλιών», καθώς αυτό είναι το πιο βαρετό θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. (Πράγματι, δεν είναι θέμα.) Ο Τατάρ μόλις επανέλαβε τη γνωστή του στάση: Η προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συνομιλίες, είπε, ήταν οι διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις: «Εμείς οι Τουρκοκύπριοι είμαστε συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και Η κυριαρχία δεν είναι λιγότερο πολύτιμη από αυτή των Ελλήνων».

«Όσο δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία μας, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Τατάρ. Άρα, χωρίς «κυριαρχική ισότητα» και «ισότιμο διεθνές καθεστώς» και λύση δύο κρατών στο μυαλό, δεν θα υπάρξουν συνομιλίες. Ωραία, ας προχωρήσουμε στον πραγματικό κόσμο.

Πέρα από τα συμβολικά ζητήματα όπως οι «κυπριακές συνομιλίες», το νησί έχει πραγματικά προβλήματα. Στο Βορρά, πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για το αυξανόμενο κόστος ζωής, που επιδεινώνεται από δεκάδες χιλιάδες Ρώσους που πρόσφατα μετακόμισαν στο τουρκικό τμήμα του νησιού.

Ο Τατάρ διέψευσε τις αναφορές ότι έως και 50.000 Ρώσοι μετακόμισαν στη Βόρεια Κύπρο από το Νότο και από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός είναι περίπου 20.000.

Σύμφωνα με τον Τατάρ, πολλοί Ρώσοι μετακινήθηκαν από τον ελληνικό Νότο στον Τουρκικό Βορρά της Κύπρου επειδή ο Νότος, ως μέρος της ΕΕ, υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία, σε αντίθεση με τον Βορρά. (Δεν είμαι σίγουρος τι κάνει πραγματικά ο Νότος, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.)

Στη Βόρεια Κύπρο, τα υποκαταστήματα τουρκικών τραπεζών κυριαρχούν στην αγορά. Η Τουρκία, μακριά από το να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, κερδίζει χρήματα από τη μιζέρια της Ουκρανίας κάνοντας συναλλαγές με τη Ρωσία. Παρόλο που το να κερδίζουν χρήματα με αίμα γίνεται πιο δύσκολο για τις τουρκικές τράπεζες.

Η θέση της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ απέναντι στη Ρωσία μοιάζει με αυτή της Ελβετίας έναντι της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Ελβετοί έκαναν δουλειές με τους Ναζί από Δευτέρα έως Σάββατο και προσεύχονταν για την ήττα τους την Κυριακή. (Φυσικά, αυτή είναι μια άδικη σύγκριση. Οι Τούρκοι προσεύχονται την Παρασκευή).

Ο κ. Τατάρ επέλεξε να αγνοήσει τη σύγκριση των σχέσεων Ελβετίας και Ναζιστικής Γερμανίας με αυτές μεταξύ Τουρκίας και Ναζιστικής Ρωσίας, υπογραμμίζοντας αντ' αυτού πόσο ωφέλιμοι είναι οι Ρώσοι για τη Βόρεια Κύπρο.

Σε ένα άλλο θέμα, ο κ. Τατάρ έδειξε κατανόηση για την οργή της ελληνικής πλευράς: Όλο και περισσότεροι Αφρικανοί και Ασιάτες αιτητές ασύλου φτάνουν στο νότο της Κύπρου μέσω του βορρά, κάτι που είναι πρόβλημα, όπως παραδέχτηκε.

Ιστορικό: Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο κατά κεφαλήν από την Κύπρο. Αυτό έχει να κάνει με ένα επιχειρηματικό μοντέλο στο Βορρά, όπου υπάρχουν σχεδόν δύο δωδεκάδες πανεπιστήμια με περίπου 90.000 φοιτητές.

Οι αλλοδαποί που πληρώνουν δίδακτρα περίπου 1.500 $ μπορούν εύκολα να εγγραφούν σε αυτά τα πανεπιστήμια. Στη συνέχεια λαμβάνουν βίζα και μπορούν να εισέλθουν στη Βόρεια Κύπρο με πτήση της Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης. Από τον Βορρά, είναι αρκετά εύκολο να φτάσετε στο Νότο, δηλαδή στην ΕΕ.

Πολλοί μετανάστες από χώρες των οποίων οι πολίτες έχουν ελάχιστες προοπτικές να λάβουν πολιτικό άσυλο στην ΕΕ, όπως από το Μπαγκλαντές ή τη Νιγηρία, καταλήγουν έτσι στο έδαφος της ΕΕ και παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί, γεγονός που αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα για τον Νότο.

Ο Τατάρ το αναγνώρισε αυτό και περιέγραψε το φαινόμενο ως «πολύ ανησυχητικό». Διαβεβαίωσε: «Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε τέτοιο έγκλημα.» Υποσχέθηκε αυστηρότερους ελέγχους για να βεβαιωθεί ότι μόνο «πραγματικοί» φοιτητές έρχονται στη Βόρεια Κύπρο και όχι οικονομικοί μετανάστες. Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η νέα πολιτική έχει ήδη κάποια αποτελέσματα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για να σταματήσει η «κατάχρηση του συστήματος». «Νομίζω ότι αν παραπονεθούν, έχουν κάποιο δίκαιο», είπε ο Τατάρ σχετικά με τη δυσαρέσκεια των Ελληνοκυπρίων. «Αλλά δεν το κάνουμε επίτηδες για να τους προκαλέσουμε πονοκέφαλο». Τι γίνεται, λοιπόν, με την επιστροφή εκείνων των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί στο Νότο; Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτό συμβαίνει ήδη, παραπονούμενος ότι το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων για την αποστολή τους πίσω ήταν ένα πρόβλημα.

Τι γίνεται αν κάποιος τρίτος πληρώσει για τα εισιτήρια; Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να το ελέγξει με τους ειδικούς του, είπε ο κ. Τατάρ.

Για την πλήρη συνέντευξη, ελέγξτε το FAZ: