Ειδήσεις

Σκάνδαλο Μονής Αββακούμ: Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας οι δύο μοναχοί

Την ακύρωση της διαδικασίας σχετικά με τα σκάνδαλα στη Μονή Οσίου Αββακούμ, ζητούν οι δικηγόροι των δύο μοναχών από την ανακριτική επιτροπή για την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

  1. Οι μοναχοί και οι μοναχές κρίνονται:

- από τον Επιχώριο Αρχιερέα για ήσσονος σημασίας εκκλησιαστικά αδικήματα

- από την Ιερά Σύνοδο μόνο για την περίπτωση επιβολής του μεγάλου αφορισμού.

  1. Οι κληρικοί, δηλαδή οι κατέχοντες τον βαθμό του Διακόνου και του Πρεσβυτέρου, όχι όμως και του Επισκόπου κρίνονται:

- είτε από τον Επιχώριο Αρχιερέα για ήσσονος σημασίας εκκλησιαστικά αδικήματα (79 Α)

- είτε από το Επισκοπικό Δικαστήριο για εκκλησιαστικά αδικήματα μέσης σημασίας (798) είτε από το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο για εκκλησιαστικά αδικήματα μείζονος σημασίας (79 Γ).

  1. Οι Αρχιερείς, δηλαδή οι κληρικοί που κατέχουν τον βαθμό του Επισκόπου κρίνονται από την Ιερά Σύνοδο:

- είτε για εκκλησιαστικά αδικήματα

- είτε για την επιβολή της ποινής του μεγάλου αφορισμού.

  1. Οι ιερομόναχοι, αν και ανήκουν τόσο στην τάξη των μοναχών όσο και στην τάξη των κληρικών, αφ' ης στιγμής δεν κατατάσσονται στους κληρικούς με ρητή πρόβλεψη του Καταστατικού Χάρτη, θα υπαχθούν ερμηνευτικώς στην τάξη των μοναχών. Υπό αυτό όμως το πρίσμα, δύνανται – συμφώνως προς την διάταξη του άρθρου 79 Α προφ. 2 - να κριθούν μόνον από τον Επιχώριο Αρχιερέα για ήσσονος σημασίας εκκλησιαστικά αδικήματα, μετά από κλήση σε ακρόαση, υποκείμενοι μόνο σε εκκλησιαστικό επιτίμιο.

Συνεπώς, βάσει των ανωτέρω, οι πελάτες μας, ως μοναχοί, υπόκεινται στην κρίση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος είχε βάσει του Καταστατικού Χάρτη την αρμοδιότητα, να τους κρίνει και να τους επιβάλλει εκκλησιαστικό επιτίμιο. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, αντί να τους καλέσει σε ακρόαση και να επιβάλλει εις αυτούς – σε περίπτωση που έκρινε, ότι διέπραξαν κανονικό παράπτωμα - κάποιο εκκλησιαστικό επιτίμιο, παρέπεμψε την υπόθεση τους αναρμοδίως στην Ιερά Σύνοδο, θεωρώντας σιωπηρώς – αλλά εσφαλμένως – ότι προεχόντως αυτοί ήταν κληρικοί, αν και τα κανονικά παραπτώματα που κατά τα δημοσιεύματα, τους αποδίδονται, μόνο από την ιδιότητα του μοναχού θα μπορούσαν να είχαν τελέσει.

[...]

Α) Εξαιτούμε να ακυρωθεί η μέχρι τούδε διαδικασία, ήτοι η διαδικασία ενώπιον του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου και της Ανακριτικής Επιτροπής και

Β) αιτείται επίσης, ασκώντας το κανονικό δικαίωμα των πελατών μας που απορρέει από τον 14ο κανόνα της τοπικής συνόδου της Σαρδικής, να επιληφθεί εξ υπαρχής και από μηδενικής βάσεως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, συμφώνως όμως πλέον με τις διαδικασίες που προβλέπονται στις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση εδώ