Κυπριακό

Τουρκικά ΜΜΕ: Κρίση στην ΕΕ λόγω Τουρκίας – «Πόλεμος» με Ελλάδα/Κύπρο

Ένας πολιτικός πόλεμος ανάμεσα στη Γερμανία και τους Ε/Κ σχετικά με τα μηνύματα που θα δοθούν στην Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σοβεί, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ.

Σε ρεπορτάζ συγκεκριμένα του Haber Global, «οι Ε/Κ επιμένουν να μην δοθούν θετικά μηνύματα, αλλά η Γερμανία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξουν θετικές δηλώσεις τουλάχιστον τεσσάρων σημείων. Η E/K Διοίκηση της Νότιας Κύπρου αντιτίθεται σε αυτό και θέλει να προστεθεί η φράση ‘ενιαία εθνική ομοσπονδιακή δομή στην Κύπρο’. Ωστόσο, οι διπλωμάτες των κρατών-μελών της ΕΕ δεν βρίσκουν πλέον αυτή τη ρητορική ρεαλιστική».

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα EURACTIV, η οποία είναι γνωστό ότι βρίσκεται κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και εδρεύει στη βελγική πρωτεύουσα Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται και οι θεσμοί της ΕΕ, αποκάλυψε ότι στην τελική διακήρυξη της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ υπάρχει πόλεμος «για την Τουρκία».

Η Γερμανία θέλει να στείλει μήνυμα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωμάτες της ΕΕ και διπλωμάτες της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο επιθυμεί να υπάρχει μια μεγάλη ενότητα για την Τουρκία στην τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και να συμπεριληφθούν στη διακήρυξη τουλάχιστον 4 σημεία θετικών μηνυμάτων. «Η Γερμανία εργάζεται σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς εξετάζει το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρουν Γερμανοί διπλωμάτες.

Οι Ε/Κ μπλοκάρουν

Σύμφωνα με παρασκηνιακές πληροφορίες που παρέχονται από διπλωμάτες της ΕΕ, οι διπλωμάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε δήλωση υπέρ της Τουρκίας στην τελική δήλωση. Καθώς αναφέρεται ότι οι Ε/Κ διπλωμάτες ασκούν επίσης δραστηριότητες πειθούς και lobbying στην ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει στη 'διαπραγμάτευση'.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αντλήθηκαν, οι Ε/Κ διπλωμάτες δηλώνουν ότι η τελική δήλωση του 2023 δημοσιεύτηκε χωρίς διαπραγμάτευση και ότι τα μηνύματα προς την Τουρκία στην έκθεση του 2024 «πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά». Οι Γερμανοί διπλωμάτες, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποδώσουν αποτελέσματα μετά την παρατεταμένη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας/Κύπρου σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Υποστήριξη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ωστόσο, ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η ατζέντα της Ένωσης είναι πολύ φορτωμένη, ιδίως λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, και ότι δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση σχετικά με την Τουρκία. Ο Michel θέλει επίσης να δώσει θετικά μηνύματα στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους των Βρυξελλών. Αναφέρεται ότι ο Michel θέλει να προσθέσει ένα άρθρο στην έκθεση ως «έναρξη μιας νέας διαδικασίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας».

Η Ελλάδα δεν αντιτάχθηκε

Σύμφωνα με Γερμανούς διπλωμάτες, «η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα προς την Ελλάδα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες και έχει επίσης δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας». Στην έκθεση αναμένεται να επικριθεί η στάση της Τουρκίας απέναντι στη Χαμάς. Σύμφωνα με πληροφορίες στα παρασκήνια, και οι Έλληνες διπλωμάτες, των οποίων οι απόψεις ελήφθησαν για την έκθεση, θέλουν να δοθούν θετικά μηνύματα στην Τουρκία.

Καμιά ανταπόκριση στην 'ε/κ' θέση

Σύμφωνα με παρασκηνιακές πληροφορίες, αναφέρεται ότι το Ε/Κ lobbying έγινε αρνητικά δεκτό από τα περισσότερα κράτη-μέλη ως προς την συμπερίληψη του «Κυπριακού προβλήματος» στην τελική διακήρυξη. Η αντίρρηση διατυπώνεται σχετικά με την επιμονή της 'Ε/Κ πλευράς' στη ρητορική περί «ενιαίου εθνικού ομοσπονδιακού κράτους». Σύμφωνα με Γερμανούς διπλωμάτες, ο λόγος αυτός δεν προσφέρει ρεαλιστική λύση στο Κυπριακό ζήτημα.