Έγκλημα

Υπόθεση Θανάση ώρα... μηδέν - "Είναι επιβεβαίωση ότι συνεχίζουν να συγκαλύπτουν τους δολοφόνους" λέει η μητέρα του (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τις αγορεύσεις Νομικής Υπηρεσίας και των δικηγόρων οικογένειας, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη (28/3) η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, με τη δικαστή να ορίζει την 10η Μαΐου ως ημερομηνία ανακοίνωσης της απόφασής της.

Η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου, μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο, ανέφερε ότι «λυπάμαι να πω ότι η συγκάλυψη συνεχίζεται με αυτούς τους τρόπους από άτομα που χειρίζονται την υπόθεση. Είναι κρίμα που χάθηκε από αυτό τον τόπο η ενσυνείδηση, η τιμιότητα, η ντροπή και η νοημοσύνη. Κυριάρχησαν το ψεύδος, η απάτη και η συγκάλυψη, αυτό έχω καταλάβει τόσα χρόνια που βασανίζομαι».

Πρόσθεσε ότι «η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας μετά τα πάμπολα ψεύδη και επιχειρήματα, ζήτησε από το δικαστήριο, εάν είναι δυνατόν, να βγάλει πόρισμα χωρίς αιτία θανάτου. Τρίτη θανατική ανάκριση και να ζητούν αυτό το πράγμα; Η αιτία θανάτου είναι εκεί και εθελοτυφλούν, μας ταλαιπωρούν ακόμα και τώρα μετά από τόσα που μας έκαναν. Εκτός από το ότι το έγκλημα ήταν οφθαλμοφανές από την πρώτη στιγμή, συνεχίζουν ακόμα τη συγκάλυψη ακόμα και μετά την εκταφή των λείψανων που απεδείχθη ότι ήταν βαριά χτυπημένος και η αιτία θανάτου ήταν η απόφραξη της αναπνοής από στραγγαλισμό. Κάποιοι είχαν λόγο και σκοπό να του κλείσουν το στόμα, αυτά δεν θέλουν να τα δουν. Λένε ότι δεν προέκυψε κάτι, επειδή δεν θέλουν. Η προσπάθεια της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί υπό οδηγίες, να μας πολεμά με τόσο πάθος και εχθρότητα είναι επιβεβαίωση ότι συνεχίζουν να συγκαλύπτουν τους δολοφόνους, τους υπαίτιους και τους εαυτούς του ακόμα μετά από τόσο χρόνια».

Ερωτηθείσα ποιον πιστεύει ότι προσπαθούν να καλύψουν, απάντησε ότι «αυτή η επίθεση έχει κάποιο σκοπό, (η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας) ισχυρίζεται και επιμένει με έναν πρωτοφανή και μεροληπτικό τρόπο, υποστηρίζοντας ουσιαστικά μόνο την έκθεση του Σταυριανού που ήταν η αιτία να καταδικαστεί η Κύπρος από το ΕΔΑΔ. Και απορρίπτει τις εκθέσεις έξι ιατροδικαστών, παθολογοανατόμων και εγκληματολόγων, οι οποίοι ομόφωνα γνωμοδότησαν ότι είναι αδύνατο να πέσει άνθρωπος από 30 μέτρα ύψος σε σκληρό έδαφος, όπως ήταν η κοίτη του ποταμού, χωρίς καμιά εξωτερική κάκωση. Η συμπεριφορά της είναι εντελώς παραπλανητική και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αποδώσει αντικειμενικά και δίκαια αυτά που λέει».

Επεσήμανε ότι «Πιστεύω ότι το δικαστήριο θα κρίνει αμεροληπτικά και θα βγάλει τη σωστή απόφαση. Πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα αρχίσει να επανέρχεται. Εμείς ήρθαμε ξένοι σε αυτό τον τόπο και πήγε το παιδί μας να τελειώσει τον στρατό και να ξεκινήσει τη δική του δουλειά. Ξέρετε πόσα ψεύδη έχουν βάλει στην αγόρευσή τους».

Να σημειωθεί ότι έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν μέλη της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων – Συγγενών Εθνοφρουρών (ΠΕΜΣΕ), που κρατώντας πανό και πλακάτ, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του Θανάση Νικολάου.

Η Μιράντα Σκέττου, Πρόεδρος της Παγκύπριας Eπιτροπής Μητέρων Συγγενών Εθνοφρουρών (ΠΕΜΣΕ), ανέφερε «ήταν αρκετά μοναχικός ο δρόμος της κυρίας Ανδριάνας και στην πορεία ακόμα και εμείς οι λίγοι που βρεθήκαμε δίπλα της, βρεθήκαμε διακριτικά δίπλα της, εμείς πήγαμε εκεί και πηγαίνουμε, όχι σαν δικηγόροι, ούτε σαν δικαστές αλλά πάμε εκεί σαν μάνες. Σαν μάνες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους για 18 ολόκληρα χρόνια, τα δίνουμε σε αυτό το κράτος, σε αυτή την πολιτεία να υπηρετήσουν την πατρίδα και να μας τα επιστρέψουν πίσω ακριβώς όπως του τα δώσαμε, τουλάχιστον εν καιρώ ειρήνης».