Παραπολιτικά

Ληγμένες χειροβομβίδες, ληγμένη υπευθυνότητα

Ευτυχώς που οι Φαραώ της Αιγύπτου δεν είχαν ανακαλύψει τις χειροβομβίδες, αλλιώς ήμασταν άξιοι να διατηρούμε αιγυπτιακές χειροβομβίδες από εκείνην την εποχή! Ε, μα να έχουμε 75.000 χειροβομβίδες από τη γειτονική χώρα, να έχουν λήξει πριν από... έξι χρόνια κι εμείς να τις κρατάμε μέχρι σήμερα; Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατασκευάστηκαν το 2008 και είχαν όριο ζωής τα δέκα χρόνια.

Και, τέλος πάντων, άντε να φάει ο εθνοφρουρός μια ληγμένη κονσέρβα. Το πολύ-πολύ να τον πιάσει καμιά ευκοιλιότητα. Αλλά να του δώσεις ληγμένη (εδώ και έξι χρόνια) χειροβομβίδα για να πάει σε άσκηση, συνειδητά θέτεις σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του.

Και δεν έφθανε που τις κρατούσαμε για την Εθνική Φρουρά, παραχωρήσαμε πέρσι έναν αριθμό χειροβομβίδων και στην ΕΛΔΥΚ, για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Μια από αυτές εξερράγη στα χέρια 23χρονου Ελλαδίτη στρατιώτη, ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό.

Ακρωτηριασμό είχαμε και Κυπρίου στρατιώτη, πάλι από έκρηξη χειροβομβίδας στα χέρια του, στη διάρκεια άσκησης, το 2014.

Και όχι μόνο διατηρούσαμε μέχρι σήμερα ληγμένες χειροβομβίδες, αλλά φαίνεται ότι ήταν και ελαττωματικές, πράγμα που διαπιστώθηκε από το 2016!

Και να ήταν μόνο η υπόθεση των αιγυπτιακών χειροβομβίδων;

Όπως αποκάλυψε το «Σίγμα», επικρατεί μπάχαλο γύρω από την πώληση και εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών, που κρίθηκαν ως επιχειρησιακά μη αναγκαία από την Εθνική Φρουρά. Μιλάμε για 70 χιλιάδες βλήματα πυροβολικού των 105 χιλιοστών, 40 χιλιάδες βλήματα των 100 χιλιοστών, 20 ρυμουλκούμενα πυροβόλα, αλλά και 40 χιλιάδες ρουκέτες των 128 χιλιοστών. Και μάλιστα προκύπτουν και ζητήματα ασφάλειας, καθώς τα πυρομαχικά, ενώ βάσει των συμβολαίων θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί πριν από έξι μήνες, εντούτοις αφέθηκαν εκτεθειμένα σε στρατόπεδα για εβδομάδες.

Πάλι καλά που δεν τα έκλεψε... καμιά φατρία του υποκόσμου.

Αν εξάγονται κάποια συμπεράσματα από τις υποθέσεις των αιγυπτιακών χειροβομβίδων και του αλαλούμ με την εξαγωγή των μη αναγκαίων πυρομαχικών, είναι πως θα πρέπει να επιδεικνύεται μεγαλύτερη προσοχή στις συμφωνίες που συνάπτονται και μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα στα θέματα που αφορούν γενικά το στρατιωτικό υλικό της Εθνικής Φρουράς. Εγκληματικές ανευθυνότητες τύπου «Μαρί» δεν μπορούν με τίποτε να γίνουν ανεκτές.

ΜΠΟΞΕΡ