Παιδεία

«Πολιορκούν» τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο

Οι κατοχικές «αρχές» δεν αφήνουν τους επιθεωρητές, τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και τη Σχολική Εφορεία να επισκεφθούν τα κατεχόμενα σχολεία

Τους εγκλωβισμένους μας και τα σχολεία στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο «κτυπούν» οι κατοχικές «αρχές». Πρόσφατα, η Υπουργός Παιδείας Αθήνα Μιχαηλίδου κατήγγειλε στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα που προκαλεί η στάση του κατοχικού καθεστώτος στην καθημερινότητα των εγκλωβισμένων μας. Οι πρακτικές των Αττίλων οδήγησαν στη δραματική μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων μας. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν 330 εγκλωβισμένοι, ενώ το 1974 ήταν 20.000. Συγκεκριμένα, η κ. Μιχαηλίδου κατήγγειλε λογοκρισία και απαγόρευση σχολικών εγχειριδίων, την «απόρριψη» εκπαιδευτικών που διορίζει η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για τα κατεχόμενα σχολεία, περιλαμβανομένων και των σχολείων στον Κορμακίτη, αλλά και την απαγόρευση μετάβασης επιθεωρητών ή άλλων αξιωματούχων του Υπουργείου Παιδείας στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου. Οι αλήθειες της Υπουργού εξόργισαν τους κατακτητές, οι οποίοι ξέσπασαν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου. Πραγματοποίησαν αιφνίδια έφοδο, κάνοντας έλεγχο στα σχολικά βιβλία. Ωστόσο, όπως πληροφορείται η «Σ», η «πολιορκία» των σχολείων του Ριζοκαρπάσου άρχισε εδώ και ένα χρόνο.

Έσταζαν νερά μέσα στις αίθουσες

Συγκεκριμένα, οι κατοχικές «αρχές» δεν αφήνουν τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και τη Σχολική Εφορεία να επισκεφθούν τα κατεχόμενα σχολεία. Όπως ενημερώθηκε η «Σ», η απαγόρευση της εισόδου για τα μέλη της Σχολικής Εφορείας έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να βοηθήσει και να λύσει προβλήματα με τον υλικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά το σχολείο. Όπως μαθαίνουμε, τον χειμώνα υπήρχε πρόβλημα με την ταράτσα του σχολείου, με αποτέλεσμα να στάζει μέσα στις σχολικές αίθουσες. Όμως η στάση των κατοχικών «αρχών» δεν επέτρεψε στις τεχνικές υπηρεσίες και στη Σχολική Εφορεία να επιλύσουν το ζήτημα. Έτσι, ενώ γίνονταν μαθήματα, έσταζαν νερά μέσα στις αίθουσες. Σημειώνεται ότι στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο λειτουργούν τρία σχολεία. Τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται 12 παιδιά στο Νηπιαγωγείο, 18 στο Δημοτικό και 15 στο εξατάξιο. Το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας επικρατεί ανάμεσα στους εγκλωβισμένους μας. Όμως, με τα χρόνια ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις που δημιουργούν οι κατοχικές «αρχές» και έτσι δεν μπορούν να πέσουν εύκολα σε κάποιο «παράπτωμα».

Οι Αττίλες βρίσκουν «απαράδεκτο» το περιεχόμενο

Στο μεταξύ, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου θεωρεί «απαράδεκτο το περιεχόμενο» των βιβλίων του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, όπως δήλωσε, τα βιβλία παραδόθηκαν μέσω της ειρηνευτικής δύναμης, εξετάστηκαν από τα κατεχόμενα και υπάρχει αντίρρηση «για τη διδασκαλία βιβλίων που εμπεριέχουν ρητορική μίσους». Καθήκον και ευθύνη του ψευδοκράτους, είπε, είναι να λάβει τα απαραίτητα μέτρα «για να αποτρέψει άτομα που διαμένουν στη ‘χώρα’ μας να μεγαλώνουν με μίσος και ρατσισμό». Συνεχίζοντας, ανέφερε πως διαπιστώθηκε ότι «διδάσκονται από το 2015 σχολικά βιβλία που δεν επιτρέπουμε να διδάσκονται στη χώρα μας, επειδή το περιεχόμενό τους κρίνεται απαράδεκτο». Υποστήριξε πως πρόκειται για «παιχνίδι που παίζει η ε/κ πλευρά» μέσω των σχολικών βιβλίων για να δηλητηριάσει τα μυαλά των νέων που μένουν στα κατεχόμενα, παρουσιάζοντας ως εγκλωβισμένους τους Ε/κ που επέλεξαν να διαμένουν στο ψευδοκράτος.

«Το κατοχικό καθεστώς στοχοποιεί παιδιά»

Πάντως, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος δήλωσε ότι, δυστυχώς, το κατοχικό καθεστώς επέλεξε να στοχοποιήσει τους εγκλωβισμένους και δη τα παιδιά και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. «Το μήνυμά μας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει ούτε κανονικοποίηση ούτε στατιστικοποίηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά πρέπει να καταγγέλλονται όταν συμβαίνουν και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδρά σε αυτά. Αν κάποιος θεωρεί ότι, μέσω μιας τέτοιας μεθοδολογίας και πρακτικής, θα μπορεί να αναδείξει την ύπαρξη κάποιας οντότητας, αυτό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο», ανέφερε.

Στο περίμενε τα σχολεία του Κορμακίτη

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται και οι κάτοικοι του Κορμακίτη, με τη διαφορά ότι τα σχολεία εκεί δεν άνοιξαν. Κι αυτό γιατί δεν «το επέτρεψαν» οι κατοχικές «αρχές». Ενώ η Υπουργός Παιδείας είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο την επαναλειτουργία των σχολείων μετά από 25 χρόνια που παρέμεναν κλειστά, αυτό δεν κατέστη δυνατό για την παρούσα σχολική χρονιά και γίνονται προσπάθειες ώστε να λειτουργήσουν με την επόμενη σχολική χρονιά 2024-2025. Μιλώντας στη «Σημερινή» ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας των Μαρωνιτών, Βαλεντίνος Κουμέττου, εξήγησε ότι «αναμένουμε να σταλεί στη Βουλή τροποποιητικό νομοσχέδιο, ώστε να μπορούν να διοριστούν στα σχολεία μας Μαρωνίτες δάσκαλοι, γιατί ο νόμος σήμερα για τα σχολεία στα κατεχόμενα, προνοεί όπως δίνεται προτεραιότητα σε δασκάλους που έχουν καταγωγή ή διαμένουν στο Ριζοκάρπασο. Απ’ εκεί και έπειτα θα πρέπει να γίνουν οι διορισμοί από την ΕΕΥ, κι αφού αυτοί ‘‘εγκριθούν’’ από τις κατοχικές ‘‘αρχές’’, θα πρέπει να σταλούν τα βιβλία, ό,τι γίνεται στο Ριζοκάρπασο βασικά. Άρα είμαστε πολύ πίσω ακόμη. Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα επιλυθεί το θέμα των δασκάλων ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία μας. Ωστόσο, ο κόσμος πλέον έχασε την αυτοπεποίθησή του και δεν πιστεύουν ότι θα ανοίξει το σχολείο, με αποτέλεσμα να εγγράφουν τα παιδιά τους στις ελεύθερες περιοχές. Έχουμε 15 μωρά δημοτικού, τα οποία περνούν καθημερινά τα οδοφράγματα για να πάνε σχολείο στον Άγιο Μάρωνα στη Λακατάμεια και στο Τέρρα Σάντα στην Ακρόπολη», κατέληξε.