Παραπολιτικά

Πόσο κυπριακό είναι το κυπριακό ποδόσφαιρο;

Τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν στην Κύπρο 18 νεαροί ποδοσφαιριστές της ομάδας «Ελευθερία - Παγκύπριος» της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού ταξιδιού τους στη γη των προγόνων τους. Οι μικροί ποδοσφαιριστές συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στον οποίο ο πρόεδρος της ομάδας, Νίκος Τζιάζας, πρόσφερε μια ποδοσφαιρική φανέλα με το νούμερο 9. Ο Πρόεδρος είναι γνωστός ποδοσφαιρόφιλος και οπαδός της «Πάφος FC».

Αυτό, λοιπόν, μας δίνει την αφορμή να κάνουμε κάποιες συγκρίσεις και κάποιες διαπιστώσεις για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Και πρώτα-πρώτα πρέπει να απαντήσουμε στο απλό ερώτημα πόσο... κυπριακό είναι το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ας πάρουμε την ομάδα που υποστηρίζει και ο Πρόεδρος. Η «Πάφος FC» κατεβαίνει στο γήπεδο μόνο με ξένους ποδοσφαιριστές. Κατά καιρούς χρησιμοποιεί μόνον... έναν Κύπριο ποδοσφαιριστή. Το ίδιο και ο Άρης Λεμεσού. Δεν είναι τυχαίο που και οι δύο αυτές ομάδες «ανήκουν» σε ξένους επενδυτές. Φυσικά σε όλες τις ομάδες η συντριπτική πλειονότητα των παικτών είναι αλλοδαποί.

Έχουμε γεμίσει με λεγεωνάριους της μάππας από κάθε γωνιά του πλανήτη. Κάποιους από αυτούς, οι οπαδοί τούς υποδέχονται ως «Μεσσίες». Ορισμένοι από αυτούς όντως προσφέρουν στο ποδόσφαιρό μας. Πολλοί όμως είναι... «παλτά», όπως αποκαλούνται στην ποδοσφαιρική γλώσσα. Έρχονται με υποσχέσεις ότι θα τα δώσουν όλα στο γήπεδο. Τελικά δεν τα δίνουν όλα, αλλά τα... παίρνουν όλα (τα ευρώ) και φεύγουν.

Όμως με όλους αυτούς παραμερίζονται οι αξιόλογοι Κύπριοι ποδοσφαιριστές και είναι δύσκολο πια να βγάλεις έναν νέο Πιέρο Σωτηρίου, ή έναν Κάστανο, ή έναν Λαΐφη, που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Και μεταφερόμαστε τώρα... στη Νέα Υόρκη. Όπου αγωνίζεται ο «Παγκύπριος», η ομάδα των ομογενών, που χρησιμοποιεί κυρίως Ελληνοκύπριους ποδοσφαιριστές! Δηλαδή το εντελώς αντίθετο με τις ομάδες της μικρομεγαλονησίδας μας.

Προσωπικά, δεν θέλω να ξανακούσω ότι «μας κάνει περήφανους» κυπριακή ομάδα που έχει διεθνείς επιτυχίες, αλλά τα ονόματα στη σύνθεσή της καταλήγουν σχεδόν όλα σε όφσκι, όβιτς, άτζε, έιρα, όμεθ, έντι, έλετς, τίνοφ και τα λοιπά.

Διερωτώμαι. Για ποιαν «κυπριακή» ομάδα θα πάω να ξελαρυγγιστώ στο γήπεδο και να νιώσω και περήφανος με τις επιτυχίες της; Για ποιο «κυπριακό» ποδόσφαιρο μιλάμε τελικά; Το καθαρά κυπριακό ποδόσφαιρο παίζεται... στη Νέα Υόρκη!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ