Έγκλημα

Η διαδρομή των κεφαλαίων της Ουκρανής - Διερευνάται ύπαρξη κυκλώματος

Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Τελωνείων ανέφερε τις διαδρομές που ακολούθησε η Ουκρανή πριν να φτάσει Κύπρο ενώ τόνισε ότι πραγματοποιεί τις διαδρομές αυτές από το Σεπτέμβριο.

Τη διαδρομή Ουκρανία, Πολωνία, Αθήνα και ακολούθως Κύπρο πραγματοποιούσε η Ουκρανή υπήκοος η οποία βρίσκεται υπό κράτηση και διερευνάται υπόθεση διακίνησης εκατομμυρίων ευρώ που πιθανόν να προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Κωνσταντίνου, Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Τελωνείων, στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, για τη συγκεκριμένη υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή, η Πολωνία ήταν το πρώτο σημείο εισόδου των κεφαλαίων εντός Ε.Ε. και δεν είναι ξεκάθαρο αν δηλώθηκαν εκεί τα λεφτά.

Στη συνέχεια, πήγε στην Αθήνα και επειδή η Ελλάδα δεν εφαρμόζει αυτή την υποχρέωση για ενδοκοινοτική μεταφορά χρημάτων, δεν τα δήλωσε ούτε στην Αθήνα.

Τα δήλωσε όταν αφίχθηκε στην Λάρνακα, τουλάχιστον την τελευταία φορά, αφού τις προηγούμενες φορές τα δήλωνε σε διαφορετικές πύλες εισόδου, είτε στην Λάρνακα είτε στην Πάφο.

Από τη στιγμή που κάποιος μεταφέρει τόσα πολλά μετρητά χωρίς να μπορεί να προσκομίσει σχετικά δικαιολογητικά, τότε δημιουργούνται υποψίες ότι πρόκειται για λεφτά που προέκυψαν από παράνομες δραστηριότητες, σημείωσε ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Ξεκίνησε να φέρνει λεφτά από τον Σεπτέμβριο

Η Ουκρανή είχε κάνει τις πρώτες δηλώσεις χρημάτων τον Σεπτέμβριο και το τελωνείο είχε αναφέρει την περίπτωσή της από την πρώτη φορά που είχε κάνει την πρώτη της δήλωση, δηλαδή έξι μήνες πριν.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου διερευνάται η διασύνδεση της με άλλα πρόσωπα τα οποία είναι στο μικροσκόπιο τόσο του τελωνείου όσο και των άλλων εμπλεκόμενων αρχών.

Εξετάζονται κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις είτε από ομοεθνείς της Ουκρανής αλλά και από άτομα ρωσικής καταγωγής ή άτομα που προέρχονται από γειτονικές της Ρωσίας χώρες.

Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες λόγω του ότι οι υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της ύπαρξης κυκλώματος.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμπλοκή των κατεχομένων

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τα χρήματα να κατέληξαν στα κατεχόμενα, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι στα οδοφράγματα, λόγω του ότι δεν αποτελούν εξωτερικό σύνορο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν υπάρχει ο ανάλογος έλεγχος.

Όταν κάποιος έρθει, οφείλει να δηλώσει ότι μεταφέρει λεφτά από και προς τα κατεχόμενα και ακολούθως ενημερώνονται τα σημεία εξόδου που οφείλουν στη συνέχεια να ελέγξουν τον συγκεκριμένο επιβάτη.

Ανακοίνωση από τα Τελωνεία

Προηγουμένως, με ανακοίνωσή του το Τμήμα Τελωνείων παραθέτει την πρόνοια της νομοθεσίας του 2022 που διέπει την μεταφορά μετρητών από και πρός την Κύπρο σύμφωνα με την οποία «φυσικό πρόσωπο το οποίο εισέρχεται στη Δημοκρατία από τρίτη χώρα ή άλλο κράτος μέλος ή εξέρχεται από αυτή προς τρίτη χώρα ή άλλο κράτος μέλος και μεταφέρει ρευστά διαθέσιμα αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10.000), δηλώνει αυτό γραπτώς σε αρμόδιο λειτουργό του Τμήματος Τελωνείων κατά την είσοδο του στην ή την έξοδο του από τη Δημοκρατία και τα καθιστά διαθέσιμα προς έλεγχο».

«Όλες οι δηλώσεις ρευστών διαθεσίμων, αφού τύχουν επεξεργασίας στο Τμήμα Τελωνείων διαβιβάζονται για περαιτέρω διερεύνηση στη ΜΟΚΑΣ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της», αναφέρει στην ανακοίνωση το Τμήμα Τελωνείων.

Επίσης, σημειώνεται, «οι δηλώσεις ρευστών διαθεσίμων αξίας €100.000 και άνω διαβιβάζονται στην Αστυνομία για ενημέρωση και τις δικές της ενέργειες».