Αναλύσεις

Ο Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι οι Ε/κ δεν θα ασκούν τα δικαιώματα τους στον βορρά ανοίγοντας έτσι παράθυρο στη λογική των δύο κρατών

Ο Πρόεδρος εναρμονίστηκε μαζί με τις πολιτικές των ανθυποψηφίων του τις εκλογές Αβέρωφ Νεοφύτου και Αντρέα Μαυρογιάννη, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β στο Κυπριακό και ότι μεταβαίνει στις συνομιλίες, γνωρίζοντας ότι η Τουρκία επιμένει στα δύο κράτη. Αλλά, όπως επισήμανε, δεν έχει άλλη επιλογή.

Διευκρίνισε, δε, ότι οι πρόσφυγες, και μη, οι οποίοι θα θελήσουν να επιστρέψουν σε περίπτωση λύσης στα σπίτια τους, δεν θα ασκούν τα δικαιώματά τους εκεί που θα μένουν. Η θέση αυτή, όπως πληροφορούμαστε, παραπέμπει στις συγκλίσεις επί τη βάσει των οποίων έχει γίνει αποδεκτό ότι όσοι εκ των Ε/κ θα επιλέξουν επί τη βάσει ποσοστώσεων να έχουν μόνιμη κατοικία στο τουρκοκυπριακό συνιστόν κράτος δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Δηλαδή στην ουσία θα πρόκειται για χωριστή πατρίδα. Διότι η ψήφος είναι συμφυής μαζί με την πατρίδα και τον χώρο όπου διαμένει κάποιος. Παρότι ο Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι είναι αντίθετος με τα δύο κράτη, οι συγκλίσεις και ιδιαίτερα η απώλεια του δικαιώματος ψήφου των Ε/κ στον βορρά παραπέμπει στη λύση δύο κρατών. Γεγονός που εκμεταλλεύεται η Τουρκία για να εγείρει το θέμα της ισότιμης κυριαρχίας και της διχοτόμησης.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η ΕΕ προσφέρει σε όλους τους πολίτες, είτε είναι από το Λουξεμβούργο είτε είναι Τ/κ είτε Ε/κ, το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης, αλλά όπως διευκρίνισε κάποια δικαιώματα δεν θα ασκούνται επί τη βάσει των συγκλίσεων όπως το δικαίωμα ψήφου από τους Ε/κ στον βορρά.

Υπενθυμίζουμε στον Πρόεδρο ότι η Κερύνεια δεν ανήκει στο Λουξεμβούργο ή στην Γερμανία, αλλά στην Κύπρο και θα έπρεπε να έχουμε δικαίωμα ψήφου στον βορρά σε περίπτωση λύσης.