Ένα δημοψήφισμα αποτελεί απαραίτητη θωράκιση του ΠτΔ

Ο ΠτΔ αυτήν την περίοδο βρίσκεται υπό την πίεση μια πολιτικής μέγκενης. Από τη μια είναι ο διαχρονικός υποστηρικτής της Τουρκίας, η Βρετανία με τις ραδιουργίες και τις εποικοδομητικές ασάφειες.

Από την άλλη είναι η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ., που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συμφωνεί και προωθεί τις βρετανικές εισηγήσεις για άρση του αδιεξόδου. Η βρετανική εισήγηση προς τον ΠτΔ είναι να δώσει κίνητρα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για να παρακαθίσει στις συνομιλίες. Τις σκέψεις αυτές τις διατύπωσε ευθέως και σαφώς ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής. Και φαίνεται ότι η Βρετανία έπεισε και την κ. Κουεγιάρ να ασπαστεί τη βρετανική εισήγηση. Τώρα άρχισαν οι πιέσεις προς τον ΠτΔ, που θα εντατικοποιούνται όσο περνά ο καιρός.

Από την άλλη έχουμε και κάποιες κομματικές ηγεσίες στην Κύπρο, που οδύρονται ότι στον Κραν Μοντανά έπρεπε να κάνουμε το τελευταίο βήμα, να καταργήσουμε την Κ.Δ. με αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία και να αποδεχτούμε κι άλλες υποχωρήσεις. Τώρα οι ηγεσίες αυτές πιέζουν τον ΠτΔ να κάμει κι άλλες ενέργειες, χωρίς να τις καθορίζουν. Με τις ενέργειες αυτές θα πείσει τη διεθνή κοινότητα για την αξιοπιστία της πλευράς μας και θα δώσει κίνητρα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Οι απαράδεκτες τουρκικές θέσεις για δύο κράτη με κυριαρχική ενότητα, ούτε που αναφέρονται, παρόλο που φωτογραφίζονται.

Ο ΠτΔ δέχεται την ανέντιμη απειλή, ότι θα γίνει ο Πρόεδρος της διχοτόμησης, αν δεν πάρει τολμηρές αποφάσεις. Και του ζητούν να αποδεχτεί λύση, που θα νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και την κατοχή. Στη δύσκολη αυτή θέση ο ΠτΔ χρειάζεται ενίσχυση και θωράκιση. Οι κομματικές ηγεσίες δεν μπορούν να του την προσφέρουν. Οι ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων τον σπρώχνουν προς τον γκρεμό, αντί να τον στηρίζουν. Μόνο ο λαός με ένα δημοψήφισμα μπορεί να προσφέρει στήριξη και θωράκιση στον ΠτΔ.

Οι ηγεσίες των δυο μεγάλων κομμάτων προτρέπουν τον ΠτΔ να δηλώσει ότι αποδέχεται πλήρως και χωρίς διαπραγμάτευση το πλαίσιο Γκουτέρες και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί. Για τούτο ο λαός πρέπει να αποφασίσει σε δημοψήφισμα, που θα αποτελεί και εντολή προς τον ΠτΔ.

Ο λαός πρέπει να ενημερωθεί με επίσημη δήλωση και γραπτώς για τις πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες και για τον κατάλογο των συγκλίσεων. Τα δύο αυτά κείμενα αποτελούν το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. Μόλις δημοσιευτούν αυτά τα δυο κείμενα και επεξηγηθούν οι πρόνοιές τους στον κυπριακό λαό, θα πρέπει να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ.

Το δημοψήφισμα πρέπει να περιλαμβάνει ερωτήματα για την αποδοχή της κατάργησης της Κ.Δ., των προνοιών του πλαισίου Γκουτέρες, των συγκλίσεων, της κυριαρχικής ισότητας των κρατιδίων, της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων, των εγγυήσεων και των αποκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο λαός θα δώσει την απάντησή του με το δημοψήφισμα, το οποίο θα αποτελεί και εντολή στον ΠτΔ. Έτσι ο ίδιος θα δώσει τις απαντήσεις του στην κ. Κουεγιάρ και να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, για να αναζητήσει λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Στις διαπραγματεύσεις θα μπορεί να κάμει υποχωρήσεις, που θα γίνουν αποδεκτές στο δημοψήφισμα, ή να απορρίψει κάθε πρόνοια που να είναι αντίθετη με την απόφαση του λαού.

Το δημοψήφισμα θα είναι η καλύτερη θωράκιση του ΠτΔ. Και όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του λαού, που θα την διατυπώσει μέσω του δημοψηφίσματος. ΄Ετσι η πλειοψηφία θα αποφασίσει και η μειοψηφία θα ακολουθήσει.

Με το δημοψήφισμα οι ηγεσίες των κομμάτων θα αναγκαστούν να εκφράσουν τις θέσεις τους και θα διατυπώσουν με σαφήνεια τι αποδέχονται για εξεύρεση λύσης και ποια σημεία αποτελούν κόκκινη γραμμή για την πλευρά μας. Θα εξηγήσουν και ποιες είναι οι τολμηρές αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο ΠτΔ και που ως τώρα είναι αόριστες. Θα πρέπει να καθοδηγήσουν τους οπαδούς τους στο δημοψήφισμα.

Ένα δημοψήφισμα, λοιπόν, είναι αναγκαίο για να θωρακίσει τον ΠτΔ και θα τον βοηθήσει να καθορίσει το όριο των υποχωρήσεων της πλευράς μας. Είναι όμως και αναγκαίο, γιατί με αυτό θα αξιολογηθεί η πολιτική οι θέσεις της ηγεσίας των δυο μεγάλων κομμάτων για το περιεχόμενο της λύσης.